Avukat olmak için eşit ağırlık derslerinizin iyi olması gerekiyor. Bu da TYT sınavının yanı sıra AYT'de edebiyat, tarih, coğrafya ve matematik testlerinden başarılı olmanız anlamına geliyor. Eğer bu testlerde bir başarı elde ederseniz iyi bir sıralama yapabilir ve hukuk fakültelerine yerleşme şansı yakalayabilirsiniz.
Hukuk fakültelerine daha önceleri sözel puan ile öğrenci alınırdı. Sonra ortalama puan ile alınmaya başlandı. En son olarakta liseden türkçe matematik tercih ederek mezun olanlar alınmakta.
hukuk; çalışkan, detaycı, sabırlı, sorgulayan, eleştiren insanlara daha yakın bir bölümdür. Hukuk,adalet ve haksızlıklara karşı mücadeleci ruhu olan öğrenciler için ideal bölümdür. Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirde bu bölümü okuyanların mesleki boyutta avantajı diğer illere göre yüksektir.
İlgili 40 soru bulundu
Hukuk bölümü mezunları, avukatlık, hâkimlik, savcılık, noterlik gibi mesleklerde çalışabilirler. Ayrıca, kurumsal şirketlerin hukuk departmanlarında veya kamu sektöründe çalışabilirler. Bazı mezunlar, hukuk danışmanlığı veya arabuluculuk gibi serbest mesleklerde de çalışabilirler.
Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir. Bu derslerden iyi bir net çıkarılmadan hukuk fakültesi kazanmak mümkün değildir.
Hukuk okumak, hukuk bölümü kazanmaktan daha zor olabilir. Ancak yetenekleri bu bölüme uygun öğrenciler için zor olduğu kadar keyiflidir. Hukuk bölümleri, eşit ağırlık puan türünde en yüksek puan ile öğrenci alan fakültelerdendir. Bu nedenle iyi bir hukuk fakültesine girmek için düzenli ve çok çalışmak gerekir.
Sanılanın aksine kanun maddelerini ezberlemiyoruz. Derslerde Kanun maddesinin içeriği, nasil kullanıldığı öğretiliyor. Hukuk bilinenin aksine ezberin neredeyse hiç olmadığı bir bölümdür.Çoğunlukla sınavlara da kaynak açık girilir.Sınavlarda bilginizi somut olaya göre yorumlamanız beklenir.
Avukatlar, çalışma biçimlerine ve uzmanlık alanlarına göre farklı kategorilere ayrılır. Bu yazıda, kurum avukatı, serbest avukat ve çalışan avukat olmak üzere avukatlık mesleğinin üç temel çeşidini ele alacağız.
Bölüm mezunları ilgili sınavlarda başarılı olduktan ve stajlarını tamamladıktan sonra avukat, hâkim, savcı veya noter olabilirler. Bunların dışında Hukuk Fakültesi'nden mezun olanlar kaymakamlık, Sayıştay denetçiliği, bankalarda hukuk danışmanlığı ya da hukuk müşavirliği gibi meslekleri yapabilirler.
Öncelikle iyi bir avukatın iletişim becerisinin güçlü olması gerekir. Ardından eleştirel ve değerlendirme becerisinin de yüksek olması çok önemlidir. Analiz ve sentez gücü, problemlerin çözme becerisi, etkili konuşma kabiliyeti de iyi bir avukatta olması gereken özelliklerdir.
Eğer yasal düzenlemeler, hukuki süreçler ve adalet sistemi sizi ilgilendiriyorsa, hukuk okumanızı tavsiye ederim. Ancak insan davranışları, zihinsel süreçler ve duygusal durumlar sizi daha çok çekiyorsa, psikoloji okumanızı tavsiye ederim.
Hukuk bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. 4 yıllık eğitimlerini tamamlamış öğrencilerin yapmaları gereken 1 yıllık stajları bulunmaktadır.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda en az bir defa yapılır. Sınav, çoktan seçmeli test şeklindedir ve 100 sorudan oluşur. Sınavın süresi 180 dakikadır. HMKS, çoktan seçmeli, klasik ve uygulamalı olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.
İngilizce hukuk eğitimi, özellikle uluslararası hukuk alanında daha geniş iş olanakları sağlar. İngilizceyi iyi bilen hukuk mezunları; uluslararası anlaşmazlık çözümü, ticaret hukuku, insan hakları ve daha pek çok alanda öncelikli tercih olacaktır.
Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz.
Türkiye'nin mevcut yasal rejiminde birkaç farklı savcı çeşidi bulunur. Bunlardan ilki ve en bilineni cumhuriyet savcılarıdır. Bir kişinin cumhuriyet savcısı olabilmesi için üniversitelerin 4 yıllık Hukuk Fakültesini tamamlaması gerekir.
Haftada dört gün ortalama 3-6 saat ders(kişinin ders programına göre daha az da olabilir) + pratikler için ayrı ders saati.
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir. Üniversite sınavında bu 5 dersten gelen sorulara önem gösterilmeli ve soru kaçırılmamalıdır.
Buna göre, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesi oldu. Sıralamada 4 büyükşehirden fakülteler bulunuyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir'deki üniversitelerin hukuk fakülteleri listeye girdi.
Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur. Elbette savcı çeşidine bağlı olarak farklı bölümler üzerinden de 4 yıllık mezun olmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri