Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hukuka aykırı arama nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hukuka aykırı arama nedir?

Makul şüphe olmadan, tahminen ve rastgele adli arama kararı veya emrinin verilmesi hukuka aykırıdır. Adli aramanın ilk ve en önemli şartı olan makul şüphe olmadan arama kararı veya emrinin verilmesi, aramanın temel dayanağının olmaması dolayısıyla elde edilen delil açısından da hukuka aykırılığa yol açacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hukuka aykırı ne demek?

Hukuka aykırılık, hukuk düzeninin emir, yasak emir ve yükümlülüklerine uyumamasıdır. Hukuka aykırılık, fiilin hukuk düzenine uymadığını ifade eder. Bir suçun tanımında açıkça hukuka aykırı olduğunu belirtmeye gerek yoktur. Zira bir fiil suç olarak tanımlanmış ise, o fiil hukuka aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Hukuka aykırı üst araması hangi suça girer?

Haksız arama suçu, Türk Ceza Kanununun Kişilere Karşı Suçlar başlıklı İkinci Kısmın Hürriyete Karşı Suçlar Bölümünün 120.maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisi cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hukuka aykırı deliller nelerdir?

Ceza yargılamasında hukuka aykırı delil, hukuk kurallarına ve ceza muhakemesi hukuku normlarına aykırı elde edilmiş olan her türlü delil olarak tanımlanabilir. Hukuka aykırı deliller, bir uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla ispat aracı olarak kullanılamazlar. Ceza yargılamasının amacı, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Haksız arama suçu nedir?

Haksız arama suçunun mağduru yaşı, cinsiyeti, dini, dili, etnik kökeni fark etmeksizin herkes olabilir. TCK m.120'de “Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” denmektedir. Dolayısıyla Haksız Arama Suçu seçimlik hareketli bir suçtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Barovizyon Hukuki Sohbetler - Arama Hukuku

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Birini sürekli aramak suç mu?

Israrla telefonla arama ve mesaj çekme, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun unsurudur. Bu nedenle, sanığın defalarca telefon ile aradığı ve SMS mesajları attığı gerekçesiyle TCK md. 43'te yer alan zincirleme suç hükümlerinin uygulanması mümkün değildir (Yargıtay 14. Ceza Dairesi - Karar: 2015/24571).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Arama yapmak suç mu?

2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre izinsiz define arama suçunun cezası belirtilmiştir. İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatahmetyildiz.com

Hukuka aykırı davranış nedir?

Hukuka aykırılık, işlenen ve yasallık unsurunu barındıran fiilin hukuk düzeni ile çelişki ve çatışma halinde bulunmasıdır. Yani suçun bir unsuru da hukuka aykırı olmasıdır. Bir fiil tipe uygun olmakla birlikte hukuka aykırı değilse hukuka uygunluk sebeplerinden birini içermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Hukuka aykırı delil kullanılabilir mi?

Madde 38- (Ek fıkra: 3/10/2001-4709/15 Md.) Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kayihukuk.com.tr

Hukuka aykırı delil sunmak suç mu?

Hukuka uygun olsun ya da olmasın elde edilen delillerin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi suç olarak düzenlenmiştir. Bu durumda hem özel hayatın gizliliğini ifşa (TCK 134/2) hem de kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayılması (TCK 136) suçu oluşmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resithukuk.com

Polis izinsiz üst arayabilir mi?

Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Önleme aramasında torpido aranır mı?

Dolayısıyla; önleme araması sırasında, aracın sadece gözle görünür yerleri değil, torpido gözü, bagaj ve koltuk altları gibi bölümleri de aranabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Gece vakti arama yapılabilir mi?

Aramanın amacını tehlikeye sokan acil bir durum yoksa, adlî arama gündüz yapılır. Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde adlî arama gece yapılamaz. Ayrıca bu yerlerde kolluk âmirinin yazılı emriyle de arama yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Hukuka aykırı bir fiil suç mudur?

Ceza Hukuku bağlamında hukuka aykırı bir eylemde bulunulduğunda ise yapılan bu eylem suç olarak nitelendirilir. Ancak suçun kanuniliği ilkesi gereğince her eylem suç teşkil etmeyip kanunda öngörüldüğü taktirde bu davranış suç olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

Hukuka aykırı müdahale nedir?

Bu şartlardan biri, tıbbi müdahalenin hukuken öngörülmüş amaçlara yönelmiş olmasıdır. Bu doğrultuda, tıbbi müdahale ancak tıbbi zorunluluğun varlığı halinde hukuka uygun olacaktır. Buna öğretide endikasyon denilmektedir. Endikasyon olmaksızın yapılan tıbbi müdahaleler, hukuka aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hukuka aykırılığı önleyen sebepler nelerdir?

Hukuka Aykırılığı Önleyen Sebepler – Zorunluluk Hali (Iztırar...
  • HUKUKA AYKIRILIĞI ÖNLEYEN SEBEPLER. A) Zarar görenin (mağdurun) rızası ...
  • E) Zorunluluk Hali (Iztırar Hali) F) Hakkını kendi gücüyle koruma. ...
  • E) ZORUNLULUK HALİ (IZTIRAR HALİ)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukathakan.com

Delil olmadan şikayetçi olunur mu?

Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

Kamu davasını açmaya yeterli delil yok ise ya da dava açmak için gerekli diğer şartlar bulunmuyor ise kamu davasının açılması mümkün değildir. Bu durumda Cumhuriyet savcısının deliller değerlendirme takdir yetkisi vardır. şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Hukuka aykırı fiil nedir?

Hukuka aykırı fiil, genel olarak hukuk düzeninde düzenlenmiş normlara karşı hareket etmeyi ifade eder. Hukuka aykırı fiil, icra edilebilir bir hareketle ortaya konulabilir. Bunun yanında hukuka aykırı fiilin, kaçınma şeklinde bir davranışla ortaya konulması da mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besler.av.tr

Hukuka aykırılığı ortadan kaldıran haller nedir?

Hukukun yasakladığı bir fiil yahut davranışta bulunmak şeklinde tanımlanan hukuka aykırılık, kanunun öngördüğü şartların yerine gelmesi halinde belirli durumlarda ortadan kalkabilmektedir. Bunlardan başlıcaları zarar görenin rıza göstermesi, kamu güvenliği ve üstün nitelikte özel veya kamusal yarardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Fiili hukuka aykırı olmaktan çıkaran durumlar nelerdir?

5237 sayılı TCK'da düzenlenen hukuka uygunluk nedenleri şunlardır:
  • Kanunun Hükmünü Yerine Getirme (TCK m.24/1),
  • Meşru Savunma (Müdafaa) (TCK m.25/1),
  • Hakkın Kullanılması (TCK m.26/1),
  • İlgilinin Rızası (TCK m.26/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Define ararken yakalananların cezası nedir?

Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kvmgm.ktb.gov.tr

Yasal olarak define nasıl aranır?

Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler. Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kvmgm.ktb.gov.tr

Telefonla arayıp rahatsız etmenin cezası nedir?

Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT