1. Deyimsel-Lafzi Yorum Yöntemi: Bu yorum yönteminde, kanunun mantık ve deyim bakımından anlamını araştırmak esastır. Kanun metninde kullanılan sözcüklerden kanun hükmünün ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılır. Burada yorum yapılırken kanunun metnine bağlı kalınır ve onun dışına çıkılmaz.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir.
Sözel yorumda, günlük konuşma dili, hukukî kavram ve terimlerin özellikleri, kanun metinlerinin ifade ediliş tarzı dikkate alınır. Dil bilgisi ve gramer kurallarından yararlanılarak kullanılan sözcükler veya kavramlardan, normun dilsel (Türkçe) anlamı bulunur.
KANUN HÜKÜMLERİNİN YORUMLANMASI
Hakimin kanun hükümlerini yorumlaması; hakimin ilgili kanun metninden ne anladığını ortaya çıkarmasıdır. Bu durum kimi zaman kanunun anlamının açık olmadığı hallerde yapılabileceği gibi kimi zaman da kanundaki bir sözcüğün daha iyi anlaşılması amacıyla da yapılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Deyimsel-Lafzi Yorum Yöntemi: Bu yorum yönteminde, kanunun mantık ve deyim bakımından anlamını araştırmak esastır. Kanun metninde kullanılan sözcüklerden kanun hükmünün ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılır. Burada yorum yapılırken kanunun metnine bağlı kalınır ve onun dışına çıkılmaz.
Önceden belirlenmiş bir hukuk kuralına tamamen bağlı kalarak yeni bir hukuki konuda karar vermeye yarayan yorumlama ve anlamlandırma işine lafzı yorum denilmektedir. Lafzı yorum oluşabilmesi için konunun kural ile bağlılığı bulunmalı ve kesin kabulü ile yol gösterici işlevi olmaktadır.
Genişletici yorum, kanundaki bir ifadeye ait anlamın yasa koyucunun kastetmek istediği manadan daha dar olduğu durumlarda yapılan yorumdur. İki halde söz konusu olabilir. “Yasa metninin yazılışı, kanun koyucunun iradesine ya lafız ya da içerik bakımından uymayabilir.”
Daraltıcı yorum: Bir kuralın içinde yer alan bir kavram dar yorumlanır ve buna bağlı olarak kuralın uygulama alanı daraltılırsa, daraltıcı yorum söz konusu olur.
5- Serbest Yorum Metodu:
Kanun metni ile bağlı kalmadan, serbestçe adil sayılan bir çözüme ulaşılabileceğini kabul eden yöntemdir.
TMK 1.maddesine göre Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunun yorumunda, kanun metninin anlam ve ruhu-özü önemlidir. Bu ruh, kanun kuralının izlediği gayeden çıkarılır. Buna gai ( amaçsal ) yorum ve kanun kuralının amacına göre yorum denir.
Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44]. Örneğin, bir yüksek mahkeme veya bir anayasa mahkemesi tarafından yapılan yorum otantiktir.
Normlar hiyerarşisinden hareketle ortaya konan bir ilkedir. Aralarında hiyerarşi bulunan iki norm arasında bir çatışma olduğunda üstteki kanun uygulanır. Normlar hiyerarşisinde aynı düzeyde yer alan ve birbiriyle çatışan iki kuralın varlığı durumunda sonraki tarihte kabul edilmiş kural esas alınır.
Yargıtay'ın “suçun niteliği gereği”ndan bahisle, elektrik hırsızlığın- da gece vakti nitelikli halinin uygulamaması, aslında tipik bir amaçsal yorum örneğidir.
Amaçsal yorum, uygulamada ve doktrinde hukukun karmaşıklaştığı yerlerde bizlere yardımcı olmakta, yolumuzu tayin etmemizi sağlamaktadır. Yorum en genel anlamıyla “anlama” manasına gelmektedir. Dar anlamıyla ise soyut kuralın anlamının uygulamada şüpheli olduğu durumlarda bu anlamın belirlenmesine denir.
bir deyişle, kanunun lafzı demek, kanunun sözü anlamına gelmekte iken; kanunun ruhu ise kanunun özü anlamına gelmekte olup kanuna bütünsel olarak hâkim olan esaslar çerçevesinde ilgili maddenin ifade ettiği anlam- dır.
Lafzi Yorum Yöntemi
Lafzi yorum metodunda, kanun metninin anlamı tespit edilirken, metinde kullanılan kelimelere ve anlamlarına, cümle içindeki yerlerine, noktalama işaretlerine dikkat edilir ve genel olarak kelimelerin sözlük anlamı ve dilbilgisi kuralları esas alınır.
Serozan'ın bu durumu daha iyi ifade eden açıklamasıyla: “Özel kural (lex specialis), genel kuralın (lex generalis) öngördüğü hukuksal sonucu, belirli, özel ve dar bir alanda ortadan kaldıran veya değiştiren kuraldır”21.
'Açık ilga' terimi, yürürlükte bulunan bir yasanın daha sonra çıkarılan bir başka yasa ile kaldırılmış olması halini ifade etmektedir. 'Zımni ilga' ise bağdaşmama ölçüsü gereğince bu halde kendisinden önceki yasanın ilgasını doğurur.
Ölçülülük ilkesi, bir özgürlük ya da hakkı sınırlandırmada başvurulan aracın, sınırlamayla ulaşılmak istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması, sınırlama aracının, amaç için gerekli olması, araçla amaç arasında ölçülü bir oran bulunması2 alt görünümlerini içeren bir ilke şeklinde tanımlanmaktadır.
Yasama yorumu, devletlerde yasama organlarında yapılan yorumları anlatmak için kullanılan bir terimdir. Yasama Yorumu Nedir? Yasama organı; hukuk kurallarını ortaya koyan kişi ya da kurumlara verilen isimdir. Yasama yorumu metodunda kuralın anlamını, kuralı koyan organ açıklamaktadır.
Pandekt Hukuku: 1) Ortaçağda ve Rönesanstan sonra Batı Avrupa ülkelerince iktibas edilen ve kanunlaştırmalara kadar, yani XII-XIX. yüzyıllarda tamamlayıcı hukuk olarak yürürlükte bulunan Roma hukuku, ortak hukuk.
Lafız kelimesi, TDK söz ve kelime anlamına gelmektedir. Toplum tarafından kullanılması ise ağızdan çıkan anlamlı ses veya sözün bildirilmesi olarak geçmektedir. Lafız, sosyal hayatta sıkça kullanılan fakat isminin tam olarak bilinmemesi sözcüklerin arasında yer almaktadır.
Maksadı ifade etmek için kullanılan lafızlar, asıl olan manayı ifade eden vasıtalardır. Bir dilde kullanılan lafızların mana ile olan irtibatını o dilin kuralları içinde aramak gerekir.
Yargılama hukuku ve duruşma anlamında hukuk terimi. Osmanlılar'da itiraz edilen bir davanın sadrazamın huzurunda yeniden görülmesini ifade eden bir tabir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri