Sarıhumma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açan akut viral bir hastalıktır. Tehlikeli bir hastalı olan sarı humma nedeniyle 19. yüzyılda İspanya'da 300.000 kişinin sarıhummadan öldüğüne inanılıyor.
Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir.
Hastalığa spesifik bir tedavi yoktur, destekleyici tedaviler uygulanır. Hastanede yakın takip ve erken dönemde destekleyici tedavi ile sağkalım artar.Ateş ve ağrı için asetaminofen kullanılması önerilir, kanamaya meyli artırabileceğinden aspirin ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler kullanılmamalıdır.
Sivrisinek ısırıklarıyla insandan insana taşınan Sarı Humma Hastalığı, zorunlu seyahat aşıları arasında yer alan dikkat edilmesi gereken viral enfeksiyonlardan biridir. Sarıhumma enfeksiyonu kapmamak için alınabilecek önlemler, belirtileri ve sarıhumma aşısı hakkında merak edilenlere makalemizden ulaşabilirsiniz.
Sarı humma sadece Afrika ve Güney Amerika'da ekvatora yakın olan ülkelerde görülür. Aşı yaptırmadan bu yerlere seyahat edenlerin ve bu bölgelerde yaşayan halkın bu hastalığa yakalanma riski vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Sarı humma sivrisinekleri ülkemizin güneydoğusunda bulunabiliyor, ancak kışın hava soğuduğundan yumurtalarının kışı geçirmesine imkan olmuyor. Yumurtaları kışın dayanamadığı için de bir sonraki sene sivrisineklerin yayılma alanı da kısıtlı oluyor.
Sarıhumma virüsü enfeksiyonu olan kişilerin çoğunda ya belirti görülmez ya da hafif hastalık olur ve tamamen iyileşirler. Ancak bazı insanlarda ağır hastalık gelişir. Şiddetli sarıhumma etkilenen kişilerin %30 ilâ %60'ında ölüme neden olabilir.
Sarı humma salgını ilk defa 1700'lerde İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere'de patlak vermiştir. On dokuzuncu yüzyılda İspanya'da 300.000 kişinin sarıhummadan öldüğüne inanılıyor. 1802'de Haiti Devrimi esnasında Fransız askerleri sarıhumma saldırısına maruz kaldılar; ordunun yarısı bu hastalıktan dolayı öldü.
1793 Philadelphia sarıhumma salgını sonucu 1 Ağustos ve 9 Kasım tarihleri arasında 5.000 veya daha fazla insanın öldüğü resmi olarak belgelenmiştir.
Arapça kökenli bir sözcük olan hummalı kelimesi, hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır. Hem sıtma hastalığına hem de bu hastalık ile birlikte gelen titreme nöbetine humma denir. Enfeksiyonel bir hastalık olan humma, sivrisinek ısırmasıyla bulaşır.
Siyahilerin sarı humma için özel bir bağışıklığı yoktur. Sarı humma kime bulaşırsa onu hasta eder. Dünyada en fazla ölüm afrikada yani siyahi nüfusta olmaktadır. Her yıl yaklaşık 200.000 hastalık vakasına ve 30.000 ölüme neden oldur, ölümlerin %90'ının Afrika'da meydana gelmektedir.
İnsandan insana doğrudan bulaşma yoktur, ancak enfekte sivrisinekler yoluyla yayılır. Bulaşma süreci şu şekilde gerçekleşir: Enfekte Sivrisinek Isırığı: Hastalıklı bir kişiden kan emerek dengue virüsünü alan Aedes cinsi sivrisinek, virüsü kendi vücudunda çoğaltır.
Gülhane profesörlerinden Tevfik Salim, Abdülkadir Lütfi (Noyan) ve Nazım Şakir (Yeşilköy Hastanesi) bu hususta yaptıkları çalışmalar neticesinde o günlerde tifo (Karahumma) olarak bilinen salgının gerçekte tifüs salgını olduğunu ortaya çıkarmışlardır[6] . I.
Aşının yapılmaması gereken durumlar:
Bağışıklık sistemi yetmeziği olanlar: HIV pozitif hastalar, kemoterapi ve radyoterapi alan hastalar gibi. Aşı komponentlerine karşı allerjisi olanlar. Yumurta allerjisi olanlar. Daha önce Sarıhumma aşısına bağlı ciddi alerjik reaksiyon geçiren kişilere.
Deli dana hastalığı, hayvanlarda ortaya çıkan ve hayvanlardan insanlara bulaşan bir beyin iltihabı hastalığıdır. İngiltere'de başlamış olduğu düşünülen bu hastalık, Türkiye'de görülmese de bazı Avrupa ülkelerinde insanların ölümüne yol açmış ciddi bir hastalıktır.
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
En çok bilinen ve önlem alınan hastalıklar arasında sarıhumma var, İngilizce adıyla “yellow fever”. Bu hastalık genellikle Afrika'nın tropikal bölgeleriyle Orta ve Güney Amerika civarlarında görülür.
Ancak tifo, aşı ile %100 önlenebilir bir hastalık olmayıp, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aşının etkinliği aşı yapıldıktan 1,5 yıl sonra ortalama %72'dir. 3 yıl sonra ise ortalama etkinlik % 50'dir. Bu nedenle gerektiğinde 3 yıl sonra aşı tekrarlanmalıdır.
Patojen partiküller yok edilir ve bölünemez, ancak patojenler bağışıklık sistemi tarafından tanınmak ve adaptif bir bağışıklık tepkisi uyandırmak için bütünlüklerinin bir kısmını korurlar. Doğru üretildiğinde aşı bulaşıcı değildir, ancak yanlış inaktivasyon sağlam ve bulaşıcı partiküllerle sonuçlanabilir.
Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için 'kırık kemik humması' olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür.
Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsün neden olduğu ciddi bir hastalık. Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.
Ayrıca, dang humması, sarı humma, chikungunya, Zika ve potansiyel olarak Batı Nil virüslerini bulaştırdığı bilinen Aedes aegypti, 2022'den beri Kıbrıs'a yerleşti. Diğer Avrupa ülkelerine yayılmaya devam edebilir. Aedes albopictus daha yaygın olmak üzere her iki tehlikeli tür Türkiye'de de bulunuyor.
Sarıhumma aşı sertifikasının geçerliliği, aşının uygulandığı tarihin 10 gün sonrasında başlayarak aşı olan kişinin hayatı boyunca sürer.
STAMARIL'in ilk dozu, sarı humma enfeksiyonuna karşı koruma gereken tarihten en az 10 gün önce verilmelidir. Çünkü bu aşı aşılamayı izleyen 10. günden önce iyi bir koruma sağlamayabilir. Bu dozun sağladığı koruma süresinin en az 10 yıl ve yaşam boyu olması beklenmektedir.
Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oluşturduğu Seyahat Bağlık Birimi ile riskli ülkelere uçacak yolcular korunabilmesi için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile sunarken ücretsiz olarak aşı yapıp, hap dağıtıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri