2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası. Otomobil, minibüs, panelvan, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsayan yasanın uygulanmaya başlaması ile pek çok avantajı da beraberinde getirdiği ortada.
Hurda teşviki yasası, ÖTV indirimi ile yeni model araçların daha uygun fiyata satın alınması amaçlanıyor. Teşvik sistemi nasıl işlemektedir? 80 binden fazla olan araçlar için 3 bin lira indirim sağlanmaktadır.
Eğer hurda indirimden faydalanmak isteniliyorsa tescil tarihinden itibaren 16 yıl geçen araçlar, hurda kapsamına alınır. Bazı kullanıcılar ise satış değerine göre 16 yaşından önce araçlarını hurdaya ayırabilir.
İLK KEZ 2003'TE UYGULANDI. Buna göre, Türkiye'de ilk defa 2003 yılında uygulanan hurda teşviki politikası, yıllar içinde şekil değiştirerek farklı yıllarda uygulanmaya devam etti. Türkiye'de otomobiller için ilk hurda teşviki 12 Ağustos 2003 ile 31 Aralık 2004 tarihleri arasında uygulandı.
Maliye Bakanı Ağbal, bugün yürürlüğe giren hurda araç teşvikine lişikin açıklamalar yaptı. 16 ve daha büyük yaştaki aracını hurdaya ayıranlara ÖTV indirimi yapılacak. Vergisiz fiyatı 46 bin lirayı aşmayanlarda indirim 10 bin lira olacak. 46 bin-80 bin lira arasındaki araçlarda indirim 8 bin lira olacak.
İlgili 23 soru bulundu
Trafik Kanunu kapsamında 16 yaş ve üzeri bütün araçlar hurda araç kapsamında değerlendirilebilir.
Kamuoyunda "hurda araç teşviki" olarak bilinen, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulaması başlıyor.
2018 yılında çalışmalara başlanılan ve 2019 yılında yürürlülüğe giren bu uygulama ne yazık ki 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi.
Noterden alınan belge ile birlikte MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü, Ömrünü Tamamlamış Araç Merkezi, Büyükşehir Belediyesi ya da İl Özel İdaresi kurumlarına başvuru yapmak gereklidir. Büyükşehir Belediyeleri için Taşınır Mal ve Ambarlar Şube Müdürlüğü ile iletişim kurulmalıdır.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Bu araçların trafiğe nasıl çıkacağı ya da çıkma ihtimali olup olmadığı en çok merak edilenler arasındadır. Yazımızın başında belirtmek isteriz ki hurda belgeli bir aracı trafiğe çıkarmak mümkün değildir.
Hurda Belgeli araçlar; aracın fonksiyonlarını kaybetmesi sonucundaki işlemler olarak nitelendirilir. Hurda belgeli aracın o belgeyi alabilmesi için en temel şart aracın 16. yaşını doldurmuş olmasıdır. Hurda belgeli araçlar hiçbir şekilde tescil ettirilemez. Genelde bu tip araçlar parça olarak değerlendirilmektedir.
Araba sahibinin trafik tescil şubesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Hurdaya çıkarılmak istenen arabanın tamiri ve yenilenmesi durumunda bile yeniden tescil ettirilmeyeceğine dair hurda dilekçesi yazılmalıdır. Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar ile alakalı tüm belgeler getirilmek zorundadır.
2028'DEN İTİBAREN ESKİ ARAÇLAR TRAFİKTEN KALKACAK.
Bir otomobilin hurdaya ayrılabilmesi için bazı şartların mevcut olması gerekmektedir. Buna göre; Araç kullanılamaz hale gelmişse, yanmışsa, aşırı paslanmışsa, yaşını doldurmuşsa, sürekli muayene olması gerekiyorsa ve sigorta masrafı gerekiyorsa hurdaya ayrılır.
Teşviklerden küçük büyük tüm işletmeler ve ergin olan tüm Türk vatandaşları faydalanabilmektedir. Teşvik için genel bir yaş, cinsiyet ya da refah seviyesi aranmaz fakat kişilerin idari para cezası, vergi borcu gibi finansal durumlarına bakılabilmektedir.
Model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını 31 Aralık 2018'e kadar hurdaya çıkaranların, taşıta tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek.
Aracı için çekme belgesi almak isteyen araç sahiplerinin ilçe emniyet müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Çekme belgesi Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerinden alınıyor.
Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK'ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır.
7176 sayılı Kanun ile hurdaya çıkarılan araçlar için uygulanan 10.000 TL'lik ÖTV indirimi tutarı, 12.6.2019 tarihi itibariyle 15.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Araç fiyatının 430.000 TL'yi aşması durumunda amortisman imkânı en fazla 500.000 TL olmuştur. Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir.
✋ Yüzbaşıoğlu ÖTV Muafiyetli Araç Listesi
Arazi aracı, ATV, Panelvan, Pickup, Jeep, Binek Otomobil vb araçlar fark etmeksizin muafiyetten yararlanabiliyorsunuz. Burada sadece van, kamyonet, panelvan, pick-up modelleri gibi yük taşıma odaklı modellerde 2800 cc veya altında motor hacimleri şartı var.
Ruhsata, satış sözleşmesinin yevmiye numarası ve tarih ve hurdaya çıkarılmıştır. kaşesi basılır ve sonra ruhsat alıcıya verilir, ruhsata mühür basılmasına ve imza atılmasına gerek yoktur. İşlemin bir aslı, D cilbendinde noterlikte yönetmelikte belirtilen sürede saklanacak.
Araç üzerinde Devletin vergi, gecikme zammı ve hatta trafik cezası borçları için haciz konulmuşsa bu yasalardan yararlanmak suretiyle tescil kayıtları silinen bu taşıtların hurdaya ayrılması da mümkün olabilmektedir.
Bazı araçlar kaza yaptıktan, ağır hasar aldıktan sonra ya da hurdaya ayrılınca kullanılamaz hale gelebilir. Genel olarak herhangi bir sebepten dolayı uzun bir süre boyunca kullanılamayacak olan araçlar için çekme belgesi alınmasında yarar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri