Türkiye'nin yerli motor üretme kabiliyetine sahip olmaması nedeniyle, savunma sanayi de üretimde sıkıntı yaşıyor. Milli Tank Altay'da Fransız, eğitim uçağı Hürkuş'ta ise Kanada üretimi motor kullanılıyor.
Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olan Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı.
TUSAŞ'ın geliştrdiği Hürkuş, halihazırda 1,600 shp kapasiteli, PT6A-68T, Pratt & Whitney Kanada turboprop motorunu kullanıyor. TS-1400 Turboşaft Motoru Prototipi, 5 Aralık 2020'de TUSAŞ'a teslim edildi.
TUSAŞ Hürkuş (İngilizce:TAI Hürkuş), TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, temel eğitim ve hafif kara saldırı uçağı olan iki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop bir uçaktır.
Bu kapsamda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, HÜRJET'in yakıt sistemlerinin testlerini gerçekleştirmek için tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanan test tesisini kurdu.
İlgili 17 soru bulundu
TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet motorlu uçağı olacak HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı'nın üretim faaliyetleri devam ediyor. Edinilen bilgiye göre; ABD'li General Electric şirketi, HÜRJET'te kullanılacak F404 motorlarını kısa süre önce Türkiye'ye teslim etti.
F404-GE-102 motoru kullanılıyor
Şu an HÜRJET'in envanterinde bir General Electric F404-GE-102 motoru bulunmakta.
Hatta gazetelerden "İsmet İnönü'ye açık mektup" başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk Havalimanı'nın yapımı için yok pahasına istimlak edilir. İtiraz edilse de mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36'lar müzelik olur.
TUSAŞ tarafından üretilen yerli ve milli eğitim uçağı HÜRKUŞ, Nijerya, Libya ve Çad hava kuvvetlerine ihraç ediliyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ yerli ve milli eğitim uçağı teslimatlarına devam ediyor.
Dolayısıyla HÜRKUŞ'a büyük bir ilgi var. HÜRKUŞ, alternatiflerinden daha hafif. Yeni versiyonumuz daha da hafif. Motoru güçlü, 1.600 beygir motor var onda.
Türkiye'de üretilen motorlar, savunma sanayii ve havacılık sektöründe önemli bir yer tutuyor. Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve üretilen yerli ve milli motorlar, yine Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilen hava, kara ve deniz araçlarında kullanılıyor.
HÜRKUŞ - yüzde 100 yerli.
yerli imkanlarla, 5. nesil bir turbofan motor geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Haziran 2022 itibarıyla prototip uçaklarda kullanılacak olan F110 motorları Türkiye'ye teslim edilmiştir. General Electric F110, GE Aviation tarafından üretilen sonradan yanmalı bir turbofan jet motorudur.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
Böylelikle Türk Hava Kuvvetleri toplam 270 adet F-16C/D (Block 30/40/50/50+) uçağa sahip olmuştur ve 2021 yılına kadar toplam 25 F-16 kaybedilmiştir. 2024 yılında ise Türk Hava Kuvvetleri tamamı F-16C olmak üzere toplam 157 F-16'ya sahiptir. Birçok TUSAŞ üretimi F-16 ise yabancı ülkelere satıldı.
Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) Geliştirme Programı, Mart 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatılmıştır. Proje kapsamında iki adedi uçar, iki adedi ise yapısal testlerde kullanmak üzere dört adet uçak üretilecektir.
Türk Hava Kuvvetleri: 6 adet F-35A teslim edilmiş olup, "Luke Askeri Hava Üssü" (Arizona, ABD)'de konuşlandırılmıştır.
Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldılar.
TOMTAŞ'ın gayreti, Hükûmet'in desteği ve Hava Kuvvetleri'nin iş birliği ile “Kayseri'de Uçak Fabrikası, Eskişehir'de Uçak Bakım Onarım Atölyesi” kuruldu. Kayseri'deki Uçak Fabrikası 6 Ekim 1926 tarihinde törenle açıldı.
6 Ekim 1926 yılında ilk uçak fabrikası Atatürk tarafından Kayseri'de kuruldu.. 1950'li yıllarda Türkiye ABD ile çok yakınlaşmıştı.. ABD Hükümetini, Marshall yardımı adı altında uyguladığı yardım çerçevesinde, hazır uçak ve motor verince, Türk yetkililer uçaklarının üretimi durdurmuştur..
Tusaş Motor Sanayii (TEI) tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin ilk askeri turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı. Motor, KIZILELMA ve ANKA-3'te kullanılacak.
Türkiye'nin yerli motor üretme kabiliyetine sahip olmaması nedeniyle, savunma sanayi de üretimde sıkıntı yaşıyor. Milli Tank Altay'da Fransız, eğitim uçağı Hürkuş'ta ise Kanada üretimi motor kullanılıyor. Aynı şekilde milli insansız hava aracı ANKA, milli gemi MİLGEM'de de ithal motorlar kullanılıyor.
Halihazırda KAAN'ın ikinci prototipi üretim sürecinde. Seri üretime kadar 7-8 adet prototip inşa edilecek. 2028 yılında TSK'ya teslim edilecek olan modellerin tamamında AESA radar bulunacak. Uzun ve yoğun test sürecinde uçakta değişikliklerin olması da muhtemel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri