Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin.
Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Doğum sezaryenle gerçekleşmişse, karındaki kesik bölgesinin iyileşmesi dört-altı hafta arasında olmak üzere normal doğumdan daha uzun sürebilir. Dikişler kendi kendine vücuda karışan türden değilse, doğumdan beş gün sonra alınacaktır.
Çok uzun süren bir süreç değildir. 2 veya 3 gün sonra anneler yavaş yavaş ayağa kalkabilir. En Fazla Kaç Sezaryen Yapılır? Çok fazla çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır.
Her gün evin içinde 20-30 dakika yürüyüşler yapın. Vücudunuzun eski formuna dönmesi ve karın şişliğinin düzelmesi için önemlidir. İlk haftalarda yürüyüş dışında bir egzersiz yapmayın. Bol su için, sıvı gıdalar tüketin.
Doğumdan Sonra Karın Bölgesi
Doğumdan sonra, gebelikte genişleyen ve esneyen karın kasları 6 hafta sonra toplanmaya başlar. Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Sezaryen sonrası ağrı genellikle en yoğun olarak ilk 2 ile 4. saatler arasında hissedilir. 6. saatten sonra doktorların uyguladığı ağrı kesici yöntemlerin etkinliği oturmuş olacağı için hasta çok daha rahat bir döneme geçer.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Dikiş bölgesinde ağrı, yanma, kaşıntı olur mu? Sezaryen operasyondan sonraki günlerde hafif ağrı ve yanma normal kabul edilir. Ağrı özellikle dikişin uç bölümlerinde daha fazla hissedilir. Cilt kesinin etrafındaki hissizlik ve uyuşukluk ise dikişlerin iyileşmesinden sonra da bir süre daha kalabilir.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
Doğum sonrası kanamada dördüncü gün itibariyle kanamanın rengi pembeleşir ve miktarı da azalma gösterir. 10. gün itibariyle kaybolmaya başlar. En fazla 6 hafta sürer.
Sezaryen doğum sonrası iyileşme
Sezaryen doğumdan 4 saat sonra yürüyüş başlayabilir.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir. Rahim büyüklüğüne bakmak öte yandan da kan birikimini boşaltmak için yapılır.
Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
Dikişlerin iyileşme sürecinde kabaca 7. günden itibaren iz oluşumunu azaltan kremler kullanılabilir. SEZARYEN İZİ AZALTAN KREMLER; Eczaneler de kozmetik olarak satılan bu kremler (contractubex, dermatix) en az 2 ay süreyle günde 2 kez düzenli kullanılması halinde etkili olabilmektedir.
Sezaryenle doğum yapan annelerin ağrıdan en çok şikâyet edecekleri zaman dilimi, ameliyat bitiminden sonraki ilk saatlerdir. Ancak günümüzde uygulanan anestezi (spinal-epidural) yöntemleri ve non steroid antienflamatuar ağrı kesicilerle bu ağrılar büyük oranda giderilir.
Doğum sonrasında uzun süreli korse kullanılmamalıdır. Hekimin onayı ile 6 haftaya kadar günün belli saatlerinde korse takılmalı, akşamları yatarken çıkartılmalıdır. Uzun süreli korse kullanımı cilt hasarlarına, kan dolaşımının etkilenmesine, bel sorunlarına ve hareket kısıtlıklarına neden olabilmektedir.
Lifli gıdalar dışkının yumuşamasına yardımcı olarak tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına destek olur. Tüketilen sıvı içine hapsederek dışkının geçişini kolay hale getirir. Bu nedenle lifli gıdalar kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Bol yeşillik içeren salatalar, salatalık, domates, ıspanak, havuç, bezelye gibi sebzelerle beslenen anne adayının sezaryen sonrası toplanması daha hızlı olacaktır. Sebzeleri zeytinyağıyla pişirmek de süte ve dikişlerin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
diye düşünmeyin. Çünkü bu, emzirmeye ve adet görmenize engel olabilecek başka hastalıklara göre değişebilir. Bir araştırmaya göre, süt yetersizliği gibi nedenlerle emziremeyen annelerin çoğu ilk adetlerini 12 hafta içinde görmüş oluyorlar. Çok az annenin ise ilk adet kanaması 6 ay sonra oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri