Trabzon Hurması Ağacı Kaç Litre Su İster ? Yağış miktarının düzensiz veya yetersiz olduğu arazilerde yaz aylarında sık sık sulanma ihtiyacı duyan Trabzon hurması fidanlarının gelişimin hızlı olması ve meyve kalitesinin yüksek olması için ağaç yaşı çarpı *20 litre su verilmesi yeterlidir.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Yeni sürgün oluşumunda ve meyve vermesine yakın zamanlarda sık aralıkta sulama ihtiyacı duyarlar. Aynı zamanda Trabzon hurması fidanları yaz aylarında sulanmadığı takdirde meyvelerini erken dökerler ve kalitesiz meyve oluştururlar. Meyve rengi yeşilden turuncuya döndüğü dönemlerinde ise sulama sıklığı kesilmelidir.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Hurma ağaçlarının dişisi erkeği ayrıdır. Bu sayede meyve oluşumu başlar. Sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz. Kışa dayanıklılığı -10C dereceye kadardır.
İlgili 16 soru bulundu
Alt yüzeyde kırışık, dışbükey, çiçek salkımları yapraklı, kısa çiçek kuyruklu yumuşak çiçek salkımları, erkek çiçekler beyaz ve kokulu, dişi çiçek salkımları uzun salkım kuyrukları, dişi çiçekler beyazdır.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez. Elle dölleme yanısıra doğal dölleme durumunda da ağaç meyve verir.
0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
Doğanın en verimli meyvelerinden biri olan hurma, büyüleyici ağaçları ve besleyici meyveleriyle bilinir. Genellikle sıcak ve kuru iklimlerde yetişen bu ağaç, özgün bakım ve budama teknikleri gerektirir.
Hurma ağaçları, çekirdeğin çimlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir.
Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC'ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC'ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Verimli toprak yapısı bulunan araziye dikim yapılmış ve düzenli bakım şartları sağlanmış Trabzon hurması fidanı dikildikten 2-3 yıl sonra meyve verir tam verime ise 4-5 yıl sonra oturmaktadır.
Cennet hurması yetiştiriciliğinde en önemli husus; meyveyi yeterli miktarda sulamaktır. Yeterince sulanan cennet hurması verimli meyve verir ve erken gelişim gösterir. Sağlıklı meyve verimi ilkbahar ve yaz aylarında olduğu için, özellikle bu mevsimlerde Cennet hurması yeterince sulanmalıdır.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
Dikimden sonra ilk 3 yılda ağaç şekli oluşturulabilir. Yaprak ve toprak analizlerine göre azotlu gübrenin 1/3'ü erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında; potaslı ve fosforlu gübreler birlikte kasım-aralık aylarında uygulanmaktadır.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 - 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 - 110 yaşıyor.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
Hurma ağaçlarının fidesi ise hurma çekirdeği kullanılarak dikilir. Çekirdeği toprağa ekmeden önce, çekirdek ılık bir suda yaklaşık 2-3 gün bekletilir. Bu bekleme süresi çekirdeğin çimlenme süresidir ve plastik bir kapta çimlenme yapılmaktadır. Daha sonra toprağın altında, altları delik kaplar ile toprağa dikilir.
8 ay civarındaki bebeğinizi hurmayla tanıştırabilirsiniz. Rafine şeker yerine bebek ve çocuklarınızın yiyeceklerini tatlandırmak için kullanabileceğiniz çok faydalı bir doğal tatlandırıcı görevi gören hurma meyvesi aynı zamanda yüksek lif oranıyla kabızlık çeken minikler için de harika bir besin.
Bebekler Ne Zaman Hurma Yiyebilir? 8 aylık bir bebek için hurma, katı gıdalara geçiş yaparken tanıştırılabilecek sağlıklı bir seçenektir. Bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü veya formülle beslenmesi önerilirken, altıncı aydan sonra katı gıdaların eklenmesi önerilir.
Yaklaşık olarak bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması dünyanın en kaliteli hurma çeşidi olarak gösterilir. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir A, B1, B2 ve C vitraminleri ile magnezyum bol miktarda bulunur. Cennet hurması, bazı bölgelerde Trabzon hurması olarak bilinir.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
Hafif bünyeli toprak ve tam güneş alan bir alan elzemdir. Hurma ağaçları kumlu ve killi toprakta bile yetişir. Hurma bitkisi kuraklığa dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri