, Pakistan, Yemen ve Türkmenistan'da yetişen 60 milyon ton hurma ile ilk sırada yer alır; Afrika, Cezayir, Mısır, Fas, Moritanya, Libya, Mali, Nijer, Sudan, Çad, Tunus ve Somali 32 milyon ton üretimle ikinci sıradadır.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir. Hurma nerede yetişir sorusunun cevabından sonra ise hurma ağaçları ile ilgili kısmı açıklayalım.
Efendimizin (ASM) "hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu rivayet edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, Berni ailesinden kahverengi-kırmızı renge sahip, ince kabuklu, besleyici bir çeşittir. Özgün bir aroması vardır.
Hurma meyvesi bir tür palmiye ağacının meyvesidir. Bilindiği gibi bu ağaçlar tropikal ve sıcak bölgelerde daha çok yetişmektedir. Bu sebeple iyi bir hurma yetiştiriciliği için sıcak bölgelerin tercih edilmesi gerekir. Ülkemizde ise en fazla Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
İlgili 42 soru bulundu
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Acve hurması Peygamber hurması olarak da bilinir.
Suya yakın yerlerde tarım alanları ve ağaç türleri yer almaktadır. Ağaç türü olarak daha çok hurma yetişir. Suriye'de iç bölgelerde Arapların yaşadıkları alanlarda verimli topraklar ve vaha alanları yer alır; Oschof ve Halil gibi.
, Pakistan, Yemen ve Türkmenistan'da yetişen 60 milyon ton hurma ile ilk sırada yer alır; Afrika, Cezayir, Mısır, Fas, Moritanya, Libya, Mali, Nijer, Sudan, Çad, Tunus ve Somali 32 milyon ton üretimle ikinci sıradadır.
Hurma Ürdün nehrinin iki yakasında yetişir sadece. 3 üretici ülke vardır. İsrail Ürdün ve Filistin Eriha bölgesi.
İran Hurması fiyatı – İran Hurması Iran ülkesinden getirilmektedir. iran hurması neden ucuz? Sorusunun basit cevabı bulunmaktadır. diğer hurmalara göre fazla rağbet görmemekle beraber komşu ülkemiz olması nedeniyle düşük nakliye masrafları nedeniyle ucuzdur.
Bir de Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) diktiği hurma ağacı olarak bilinen Acve var. Bunun fiyatı da mebruma göre oldukça yüksek. Vatandaşlarımız hurma alırken Mekke'den daha ucuz olan Medine'yi tercih etsinler. Çünkü burası hurmanın vatanı.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Hurma ağaçları genellikle sıcak ve kuru iklimleri tercih eder. Çoğunlukla Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Amerika'nın güneybatı bölgelerinde yetişirler.
Bu ülkeyi 8 milyon 848 bin dolarla İran, 8 milyon 295 bin dolarla Filistin ve 4 milyon 778 bin dolarla İsrail izledi. İthalata miktar bazında bakıldığında ise ilk sırayı İran alırken bu ülkeyi Suudi Arabistan ve Irak takip etti.
Buna göre, 649 milyar ABD dolarıyla Güney Afrika Cumhuriyeti birinci, 303 milyar dolarla Mısır ikinci ve 225 milyar dolarla Nijerya üçüncü sırada yer aldı. Kıtanın en varlıklı ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2 bin 169, Mısır'da 932 ve Nijerya'da 531 dolar milyarderi bulunuyor.
Hurma, en çok çeşidi bulunan meyvelerin başında geliyor. 99 çeşidi bulunan bu meyvenin her türüne ulaşmak pek de mümkün değil.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
Bağdat. Başkent Bağdat, Orta Fırat ve ülkenin güney bölgelerinde "Zehdi", "Hastavi", "Diri"، "Maktum" ve "Barhi" gibi onlarca çeşit hurma yetişiyor.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
En çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilen hurmanın Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinde de yetiştirildiğine rastlanır.
Cennet hurması ağacının ana vatanı Çin olarak bilinir. Japonya'da da oldukça fazla yetişen cennet hurması ağacı Türkiye genelinde özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişmektedir. Nemli toprakları seven cennet hurması ağacı özellikle Karadeniz Bölgesinde yetişir.
İlk Ağacını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır. Bazılarının çekirdeklerinde ALLAH(c.c)'ın 99 esması yazdığı kabul görmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri