Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla lezzetine kapılıp aşırıya kaçmamak, faydalarından yararlanabilmek adına önemli.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Tek, Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in bir gününe damgasını vuran kelimelerden biridir. Resûlullah (s.a.v), günün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Hurmanın düzenli tüketimi, kansızlık riskini de düşürür. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu sayede kansızlık riskini düşürür ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırır.
İlgili 23 soru bulundu
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Hurmanın Zararları
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
İçerisindeki lifin sindirimi uzun sürer, bu da tok kalmanıza ve gece yarısı acıkmanızı engellemeye yardımcı olur. Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hz. Aişe annemizin rivayetine göre, "Peygamber (SAV) südtile hurmaya etyabin derlerdi." Hurmanın tüketilme şekli birçok alternatife sahip olsa da, sütün içine katıldığında faydalarını saymakla bitmiyor.
Çift olarak yenilmemesi tavsiye edilen hurma 1,3,5 adet yenir mi? Hurmanın tek yenmesinin dini nedeni Allah'ın birliğine işaret ettiği içindir. Tevhidi vurgulamak için hurma tek yenir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi.
Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor. Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmiş oluyor. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük yaşıyor.
Limon ile karışınca ise kemik erimesine engel oluyor. Vitamin ve antioksidan yönünden zengin olan hurma ile limon aynı zamanda enerjinizi de yükseltir ve daha zinde bir gün geçirmenizi sağlar. Kalbi de koruyan bur karışım, B6 vitamini yönünden son derece zengindir.
Yaş Hurma Yemek Kabız Yapar mı? Bağırsakları hızlı ve etkin bir şekilde çalıştıran en önemli besin kaynaklarından biri olarak hurma gelmektedir. Bu doğrultuda yaş hurma tüketmek ile birlikte, sindirimi kolaylaştırma imkanı elde edilir. Bu da doğal olarak kabızlığa karşı iyi gelir.
Ancak her besinde olduğu gibi, hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünü sağlamak. Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor.
İçeriğinde protein, karbonhidrat, yağ, su, lif, vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, B9-Folik Asit, Niasin, C, D, K) ve mineraller (Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Selenyum, Fosfor, Sodyum, Kükürt, Demir, Klor, çinko, bakır, mangan, flor, iyot), oksitosin hormonu ve organik asitler bulunur.
Sabah aç karna içtiğinizde hurma suyu ödem atmada yardımcı olur.
Hurma belli bir limitte tüketilirse aslında kilo aldırmaz. Fakat limit aşılırsa ve fazla yenirse hurma kilo aldırması mümkün olan bir besindir. Hatta fazla tüketilen hurma vücutta yağ şeklinde depolanmaktadır. Hurma tüketimi belli bir dengede olursa da vücuda çok fazla fayda sağlar.
Günde sadece birkaç tane hurma yemek kilo alımı problemlerinin önüne geçer. Hurma aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olan esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir.
1 adet hurma 42,2 kalori olarak bilinmektedir. Hurmayı gün içerisinde abartmayarak düzenli ve dengeli bir şekilde tüketmek büyük bir öneme sahiptir. Gün içerisinde fazla olarak tüketilen hurma vücuda kilo ve yağ olarak geri dönüş yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri