Cemel Muharebesi, Cemel Vakası, Basra Savaşı ya da Deve Olayı 8 Aralık 656 tarihinde, Halife Ali bin Ebu Talib ile İslam Peygamberi Muhammed'in dul eşi Aişe'nin taraftarları arasında, Basra'da gerçekleşen muharebe. Müslümanlar arasındaki ilk iç savaştır. Cemel Savaşı, Ali'nin zaferiyle sonuçlandı.
Hz. Ali döneminde yaşanan ve sahabe kanının dökülmesine varan bu ihtilaflar, siyasi ve itikadi mezheplerin teşekkülüne etki etmiştir. Hz. Ali dönemindeki ayrışmalar sonraki dönemlerde artarak devam etmiştir ve sonucunda Haricilik, Şia, Mutezile ve Ehl-i Sünnet ekolleri ve bunların alt bölümleri oluşmuştur.
Muâviye bin Ebu Süfyan
Sıffin Savaşı İslam tarihi açısından; Ali'nin Müslüman toplumundaki önemini iyice pekiştiren, Haricîler denen (sonradan Ali'yi öldürecek olan) grubun oluşmasına neden olan ve Emevî hanedanının yolunu açan önemli bir olaydır.
SIFFİN SAVAŞI NEDENLERİ
Hz. Muhammed'in ölümünden sonra 4 halife dönemi devam etmiş Hz Osman'ın yerine Hz Ali halife olarak seçilmiştir. Hz Ali'nin halife seçilmesini Muaviye kabul etmemiştir. Bunun üzerine Savaş kaçınılmaz olmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
Hz. Ömer, Mescid-i Nebevî'de ağır bir şekilde yaralanınca aşere-i mübeşşereden hayatta olan amcasının oğlu ve eniştesi Saîd b. Zeyd hariç altı kişiyi (Osman, Ali, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Ebû Vakkās, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b. Avvâm) üç gün içinde aralarından birini halife seçmek üzere görevlendirmişti.
Hâricîler, itikadi veya fıkhi bir mezhep olarak sistemleşen bir oluşum değildir. Ancak Hz. Ali'den ayrılıp Harûrâ denilen yerde toplanan gurup arasında daha sonraları İbâzî adıyla bilinecek olan mezhebin öncüleri de yer aldığı için, İbâzî mezhebi Hâricî bir fırka olarak bilinmektedir.
Ali kendi taraftarlarını şîa yanında evliya, asfiya, ashap (dostlar, arkadaşlar) gibi kelimelerle nitelemiştir (el-Fihrist, s. 223).
Cemel Savaşı 7 Kasım 656 tarihinde, Halife Ali bin Ebu Talib ile Peygamber Efendimizin dul kalan eşi Hz. Aişe arasında gerçekleşen bir vakadır.
Şia; Hz. Ali'yi seven ve onun yolunu devam ettiren taraftarlarına verilen isimdir. Gadir-i Hum olayı, Maide suresinin 67. ayetinin nazil olması ile Allah'ın (c.c.) emir buyurduğu, Resûlullah'ın (s.a.a.), Hz. Ali'nin, kendisinden sonra tayin edilen imam olduğunu oradaki 124 bin sahabiye müjdelemesidir.
Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber başta olmak üzere hemen hemen bütün gazve ve seriyyelere katılan Hazreti Ali, bu savaşlarda Hazreti Peygamber'in sancaktarlığını yaptı ve büyük kahramanlıklar gösterdi. Hazreti Peygamber'e katiplik ve vahiy katipliği yapan Hazreti Ali, Hudeybiye Antlaşması'nı da yazmıştır.
Ali kerremallahu veche İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasında halifeliğini yaptı. İslam peygamberi Hz. Muhammed'in sallallahu aleyhi ve sellem hem damadı hem de amcası Ebu Talib'in oğlu olan Hz. Ali kerremallahu veche Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin İslam'a davetini kabul eden ilk erkektir.
Ali Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber savaşları başta olmak üzere İslamiyet'in erken dönemlerindeki hemen hemen bütün savaşlara katılmıştır.
Şîʿa ve Alevî inancına göre Ali, Müslümanlar arasında ilk inanan, 'Kâbe'de dünyaya gelen tek insan'dır. Sünnî kaynaklara göre ise, Hatice'den sonra, ikinci müslümandır.
İyi huylu ve iyi ahlaklı olması sebebiyle de kendisine birçok lakap verilmiştir. Bu lakaplardan en fazla kullanılanı Şah-ı Velayet ve Sultanu-l Evliya olarak bilinir. Hz. Ali, hem peygamber efendimizin (sav) amcasının oğlu hem de damadı olma özelliğine sahiptir.
Sıffin Savaşı; İslam halifesi Hz. Ali ile Suriye valisi Muaviye arasında gerçeklemiş olan bir savaştır. İslam tarihinin en önemli olaylarından bir tanesi olan ve yaklaşık 3 ay boyunca devam eden bu mücadelenin en büyük muharebesi ise miladi takvime göre 26 – 28 Temmuz 657 tarihinde yaşanmıştır.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Amr b. Hûd, Hz. Ali'yi(r.a.) korkutmak için atından iner inmez atının ayaklarını kesti.
Ali'nin ikinci evlilik yapmak istemesinin -kanaatimizce- en önemli bir sebebi Hz. Peygamber (asm)'in teşvik ettiği Müslüman neslin çoğalmasına katkı sağlamaktır. Hz. Fatıma'nın vefatından sonra yaptığı evlilikler ve bu evliliklerden doğan pek çok çocuğun olması, bunun bir göstergesidir.
Şiî İslam inancında Ali'nin çok özel bir yeri vardır. Şii amentüsünde bulunan imamet anlayışına göre İslam peygamberi Muhammed öldükten sonra onun yerine imam/halife olması gereken kişi Ali'dir ve imamet Ali'nin soyundan devam eder.
kendisini bir aslan karşılar ve ondan yüzüğünü ister. hz. muhammed yüzüğü verir. kavminin arasına döndüğünde olayı hikaye ederken yüzüğünün orada kaldığını fark eder, o sırada hz. ali ona yüzüğünü teslim eder. bundan dolayı lakabı allah'ın aslanı olmuştur.
Başka bir deyişle Hz.imam Ali, Allah'ın yansımasıdır. Nur-u rahman'dır.
Haricilere göre Hz. Ali, Muaviye ve Sıffin savaşının tüm tarafları büyük günah işledikleri için dinden çıkmışlardır ve eğer günahlarından tövbe etmezlerse mürted (Dinden çıkmış) olmuş olduklarından öldürülmeleri gerekir. Bu düşünceyle de Hz. Ali'ye suikast düzenleyerek onu öldürmüşlerdir.
Günümüz Haricîleri
İbadiyye Hariciyye mezhebi kitlesel özellikle bugün Umman'da varlığını sürdürmektedir. Bu kolun kuzey Afrika ve doğu Afrika'ya yayılan mensupları Cezayir'de M'zab'ta, Tunus'ta Cerbe adasında, Tanzanya ve Zengibar'da yaşamaktadırlar.
Hâricîler, İslâm dünyasında ilk şiddet olayı olarak kabul edilen Hz. Osman'ın öldürülmesi olayını toptan üstlenmiş, Cemel, Sıffin ve Nehrevân savaşlarının patlak vermesinde etkin rol üstlenmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri