Eyüp (Arapça: أَيُّوْب, Ayyūb) veya Eyob (İbranice: אִיּוֹב; Grekçe: Ἰώβ, Iṓb), İshak'ın soyundan gelen ve Kitâb-ı Mukaddes'teki Eyüp kitabının merkez figürü olan Yahudi din büyüğü. Kitâb-ı Mukaddes'te, hastalık ve problemlere karşı sabretmeyi gösteren örnek bir kişidir.
Eyyûb emr-i İlâhî'yi yerine getirir ve topuğunu yere vurur, mucizevi soğuk bir su fışkırır. Hz. Eyyûb bu serin sudan yıkanıp içerek vücudunun hem içini, hem dışını onunla temizler. Böylece hastalıklardan kurtulur."
Ya'kūb'un kızı Liya veya Hz. Yûsuf'un oğlu Efraim'in kızı Rahme'dir. Eyyûb takvâ sahibi, yoksullara karşı merhametli, dulları ve yetimleri kollayan, misafire ikram eden, yolcunun yardımına koşan ve Allah'ın verdiği nimetlere şükreden iyi bir insandır.
Allahü teâlâ hazret-i Eyyub'u imtihân etmeyi murâd etti. Onun mallarını çeşitli vesîlelerle elinden aldı. Koyunları sel, ekinleri ise rüzgâr ile telef oldu. Şeytan çoban sûretinde ağlayarak Eyyub aleyhisselamın yanına geldi.
Hazret-i Eyyub, yedi yıl dert ve belâ içinde kaldı. Hâlinden hiç şikâyet etmedi. Şeytan, bu defâ insan sûretinde Rahîme Hâtunun karşısına çıkıp onu Eyyub aleyhisselamın hizmetinden alıkoymaya çalıştı.
İlgili 18 soru bulundu
Yunus (peygamber) - Vikipedi.
Allah, Eyüp Peygamberi bilinen ve görünmeyen düşmanın hilesiyle imtihan etti. Görünmeyen ve fakat bilinen düşman şeytandır. Sâd suresinde: “Kulumuz Eyüp'ü an! O, Rabbine: “Şeytan, bana bir kötülük ve azap dokundurdu.” demişti…
Eyyup, sabır timsali bir peygamber olarak tanınmaktadır. Eyyup Peygamber'in hastalık çektiği mağara, yıkanarak ve suyundan içerek şifa bulduğu kuyu Şanlıurfa'nın Eyyûbiye Mahallesi'nde bulunmaktadır.
Kitab-ı Mukaddes'e Göre Eyyub Peygamber
Başta Hz. Eyyub'u kusursuz, doğru bir adam, muttaki ve kötülükten sakınan biri diye nitelerken, daha sonra, Rabbine serzenişte bulunan, isyan eden biri olarak anlatır.
Hazreti Eyyub (a.s.) ziraatçilik ile uğraşmaktaydı.
Eyyub (A.S. )'u andığı zaman meleklerin ona dua ve istiğfar ile cevap vermeleri İblis'in Eyyub'u kıskanmasına yol açtı. Hatta İblis onu din yönünden fitneye düşürüp sarsmak için Allah'tan kendisini onun başına musallat etmesini istedi; Allah (C.C.) da İblis'i sadece mal noktasından onun başına musallat kıldı.
Eyyub'un canlı bir örnek olan hâli ve kıssası Kur'anı-ı Kerim'de yer almaktadır. Onun uzun süren dayanılmaz bir hastalığa müptelâ olduğu, fakat bu İlâhî imtihanı üstün azmi ve sabrı neticesinde kazandığı, sonunda Rabbine yaptığı niyazı sayesinde sıhhat ve afiyete kavuştuğu anlatılmaktadır.
Hanımı ise Hz. Ya'kūb'un kızı Liya veya Hz. Yûsuf'un oğlu Efraim'in kızı Rahme'dir. Eyyûb takvâ sahibi, yoksullara karşı merhametli, dulları ve yetimleri kollayan, misafire ikram eden, yolcunun yardımına koşan ve Allah'ın verdiği nimetlere şükreden iyi bir insandır.
Ebu Eyyub El Ensari, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb (Arapça: أبو أيوب الأنصاري; ö. 672 veya 674), Hicret'ten sonra Muhammed'i Medine'deki evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak tanınan kişidir.
Eyüp'e ayağını yere vurmasını emretti. Yerden fışkıran su ile tüm yaraları anında iyileşti.
Özbekistan'ın Buhara kentindeki Hz. Eyüp'ün asasını yere vurmasıyla açığa çıktığına inanılan ve şu anda Çeşme-i Eyüp olarak bilinen kuyu, 37 asırdır gizemini koruyor. Kuyunun bulunduğu mekan, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Eyüp peygamberin şifa bulmak için; ennî messeniyed durru ve ente erhamur râhimîn (Enbiya Suresi 83.Ayet) olarak dua ettiği bilinmektedir. Meali şöyledir: “… Bana gerçekten hastalık isâbet etti. Sen merhametlilerin en merhametlisisin!” (Enbiyâ Suresi 83) diyerek dua etmiştir.
Su kuyusu, kuraklık ve yoksullukla mücadele eden mazlum coğrafyalarda açılan yapılardır. Bu yapılar, yeraltındaki suyun sondaj ve kazı sonrasında yüzeye çıkarılıp belirli bir sistemle (tesisat-pompa-tulumba-çeşme) insanların istifade etmesine uygun hale getirilerek inşa edilirler.
Eyüp duasının 500 defa okunması tavsiye edilir.
EYYÜP PEYGAMBER A.S.Burda Şifa Bulduktan Sonra Urfaya 75km Olan Eyyübiye Beldesine Eşi Rahime Annemizle Yerleşmiş Ve Orda Vefat Etmiş . Turbesi Eyyübiye Beldesinde Elyasa Peygamber Sabir Taşi Ve Rahme Annemiz Ziyaret Yeridir.Urfa Gezinizde Kesinlikle Gidilecekler Arasina Eklenmeli.
İdris hakkında salihli, sabreden ve sadık bir peygamber olarak bahsedilmektedir. Göklerde 4. katta peygamber efendimiz ile birlikte görüştüğü rivayet edilmektedir. Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir.
Tevrat'ta Nuh'un 950 yıl yaşadığına işaret edilir. Kur'an'da ise kaç yıl yaşadığı bildirilmemiş, yalnızca kendisinin 950 yıl boyunca kavmi içinde yaşadığı belirtilmiştir. İnanışa göre Tufan'dan önce Allah'ın emriyle büyük bir gemi inşa etmiş ve bu gemiye "Nuh'un Gemisi" denmiştir.
Hz. Nuh tam 950 sene yaşayarak en uzun süre yaşayan peygamberdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri