İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır. Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in soyunu devam ettiren kızı ve Dördüncü Halife Hazreti Ali'nin eşi Hazreti Fatıma, temsiliyet, muhabbet, merhamet, adalet ve sabır üzerine inşa ettiği anneliğiyle mümin kadınlara örnek oldu.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Suat Cebeci, "Fatıma'nın Eli" sembolünün, hayır ve bereket getireceği inancıyla kullanılmasının dinimiz ve inancımız açısından doğru olmadığını söylüyor.
Peygamber efendimizin en son çocuğudur. Küçük yaşından itibaren Peygamber efendimizin her işini yaptığı için peygamber efendimiz kendisine "Babasının Annesi" anlamına gelen, Ümmü Ebiha lakabını vermiştir. Cennet hanımlarının efendisi olarak bilinen Hz. Fatıma Peygamber efendimize ilk iman eden kişiler arasındadır.
Kadim dönemin ana tanrıça kültü bugün Alevi inanç ve felsefesinde Fatma Ana'ya dönüşmüş; şans, bereket ve korunma gibi konularda başvurulan mistik öğe ise Fatma Ana Eli olmuştur. Bu el sembolü Alevi kültüründe adını her ne kadar Hz.
İlgili 18 soru bulundu
Güç, bereket, dayanıklılık, çoğalma gibi insanlığın manevi ihtiyaçlarına kucak açan bir semboldür. Ortadoğu kültürlerinde mutluluk, şans, bereket, huzur, uğur sembolü olarak bilinmektedir. Gümüş, altın kolye, takı olarak, duvarlara asılan figür olarak yaklaşık 3000 yıldır Anadolu'da ve Ortadoğu'da kullanılmıştır.
Fâtımâ'nın Eli ya da Hamse (Arapça: خمسة, khams kökünden, gerçek anlamda "beş"), palmiye şeklinde, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar popüler, yaygınca takı, muska ya da duvar süsü olarak kullanılan bir tılsımdır. Bir inanç olarak şans, bereket ve mutluluk getireceğine inanılır. Barış işareti olarak da kullanılır.
Fatıma'nın kültürümüzde mevcut profili ise iffetli, sabırlı, çilekeş, kanaatkâr, dirençli, akıllı bir kadın ve sadık bir evlat ve eş portresi sunuyor bize. O çok daha küçük yaşta, “Babasının annesiydi.” Belki de bu yüzden, hayatı çok yoğun yaşadı ve erkenden yaşlandı. Otuz yaşını bul- madan bu dünyaya veda etti.
Fâtımîler Devleti'ni idare eden en üst elit grup ve bu devleti idare eden hanedanın üyeleri Şii meşrebinin İsmailî mezhebine bağlı idiler.
Fatıma, Peygamber efendimizin bedeninin parçası ve bedenindeki ruhuysa, “Fatıma'nın Eli” de Peygamberimizden bir parçadır. Fatıma'nın Eli, nazarlık olarak ve kötülüklerden korunmak, kem bakışlara karşı kullanılır.
İdrar kaçırma problemi olan kişilerde bu otu suda beklettikten sonra günde bir bardak şekilde içmelidir. Bu sayede idrar kaçırma problemi azalmaktadır. Cilt yaraları olanlar için kullanım; Cilt yarası olan kişiler Fatma ana eli otunu suda beklettikten sonra bu suyu bir kaba almalıdırlar.
Arapça beş anlamına gelen Hamse sözcüğünden türeyen Hamsa; İslamiyet'te Hz. Muhammed'in kızı Hz. Fatma'nın eli, Yahudiler için Hz. Musa'nın kardeşi Miriam'ın eli, Levanten Hristiyanlar için Meryem'in eli, Hindular için Humsa Eli olarak kabul edilir.
Ömer'in ‚Erkeğe, karısını ne sebepten dövdüğü sorulmaz.‛1982dediğini rivayet etmiştir.
Hicretten iki yıl sonra, 18 yaşında iken 21 Mart 624 miladi tarihte Hz. Ali ile evlendirilir. Evlenme olayları kısaca şöyle olur.
Portekiz'in Fatima kasabasında yaşayan üç çoban çocuğun koyunlarını gezdirirken Bakire Meryem'i gördüğünü söylemesinin üzerinden 100 yıl geçti. Bugün artık hayatta olmayan o üç çocuğun anlattığı ve "Fatima'nın Sırrı" olarak bilinen görüntülere, Katolik Kilisesi tarafından büyük önem atfediliyor.
Soru: Hz Fatıma annemizi vefatından sonra hz Ali (ra) mı yıkayıp kefenledi? Bayan vefat edince nikah düşmüyor mu? Erkek vefat ettiğinde iddet süresince nikah düşmüyor diye biliyorum. el Cevab: Esma bint Umeys tarafından vasiyeti çerçevesinde yıkanmıştır.
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür. Nitekim Hz.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
Hicretin 7. senesinde, 31 yaşında iken ölmüştür. Zeyneb, daha önce teyzesinin oğlu Ebu'l As ile evlenmiş ve Ali isimli bir oğul ile Ümame isimli bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir.
Aişe, Muhammed'in 3. ve en genç eşidir. Aişe'nin bu evlilikten çocuğu olmamıştır.
Hangi anlama gelirse gelsin bu simgenin nazarlık olarak insanları kötülüklere karsı koruyacağına inanılmıştır. İnsanlar zor dönemlerden geçerken böyle sembollerin onlara kattığı güce ihtiyaç duyabilir. Fatma Ana'nın Eli sembolü de manevi açlıkları gidererek bereket, dayanıklılık ve gücün habercisi oluyor.
Lakabı “beyaz, parlak ve aydınlık yüzlü kadın” anlamında Zehrâ olmakla beraber “iffetli ve namuslu kadın” anlamındaki Betûl lakabıyla anıldığı da görülmektedir (Ebû Nuaym, II, 39). Kaynaklarda Hz. Fâtıma'nın çocukluk ve gençlik yıllarına dair pek az bilgi bulunmaktadır.
Arapça kökenli bir isim olan Fatıma'nın sözlük anlamı sütten kesilmiş annedir. Dinimizde bu isim saflığı, masumiyeti ve günahlardan sakınmayı simgeler. Bu nedenle Hz. Muhammed, kızı Fatıma'ya ''sen ve soyun cehennem ateşinden korunanlardasınız'' demiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri