Hatice (r.a.) yaşının daha büyük olmasına rağmen bir her zaman sevecen, hürmetkar, nazik olmuştur. Bir peygamber eşi olmanın ne kadar kıymetli olduğu bilerek hareket etmiştir. Merhametli, cömert, misafirperver ve şefkat dolu biriydi.
Peygamber, Hz. Hatice hayatta iken bir başka kadınla evlenmemiş, onu ümmetin en hayırlı kadını olarak ifade etmiş, vefatından sonra çeşitli hanımlarla evlendiği hâlde onu asla unutmamış, fedakârlığını ve dostluğunu her fırsatta dile getirmiş, Hz. Hatice'yi ömrü boyunca hep hayır, minnet ve sevgiyle yâd etmiştir.
Hz. Peygamber ile evlenmeden önce iki evlilik yapan Hatice, ilk evliliğini Ebû Hâle Hind b. (Nebbâş b.) Zürâre et-Temîmî ile yaptı. Bu evlilikten, Resûl-i Ekrem'in şemâiline dair rivayetiyle tanınan ve onun terbiyesinde yetişen Hind adlı oğlu doğdu.
Eş ile ilintili olan 7. evde Aslan burcunda yerleşmiş olan ve yaşça olgun kadınları ifade eden Ay, kendisinden yaşça büyük olan eşi Hz. Hatice'ye işaret ederken; 2. evde yerleşmiş olan Merkür ise Hz. Muhammed'in (S.A.V.)
Hatice, Hz. Peygamber'le evlenmeden önce iki evlilik yapmış ve iki eşini de kaybetmişti. Ölen iki eşi Mekke'nin ileri gelen ailelerinden olup ticaretle uğraşan zengin kişilerdi.
İlgili 44 soru bulundu
25 yaşına kadar bekâr; 25-50 yaş arasında tek evlilik hayatı; 50-60 yaş arasında çok evlilik hayatı; 60 yaşından sonra ise hiç evlenmedi. (Turan Dursun'un) diğer yapıtlarında ileri sürüldüğüne göre Muhammed aynı anda dokuz kadınla evli olmuş. Taberî gibi bazı tarihçiler, 15 kadınla evli olduğunu söylerler.
Hz. Hatice, Hz. Muhammed (s.a.s)'in temiz, iffetli ve yüce ahlâk sahibi olan hanımlarının ilki. O, Arapların en asil kavmi olan Kureyş kavminden ve Kureyş kavminin de, en asil, pak ailelerinden idi.
Sevgili Peygamberimiz'in ilk eşi Hz. Hatice, İslam'dan önce Cahiliye'nin kirine bulaşmamış, tertemiz bir hayat yaşamıştı. Bu nedenle Mekkeliler onu Tâhire olarak anıyorlardı. Resûl-i Ekrem'in en büyük hanımı olması sebebiyle daha sonraki dönemlerden itibaren "Kübrâ" sıfatıyla anıldı.
Peygamberimizin en sevdiği eşi Aişe - Nihat Hatipoğlu ile Sahur 12 Mayıs 2021 - YouTube.
Hz. Muhammed (s. a. v)'de akrep burcuymuş. Özellikle bakımından bu bura mensup insanlar çok şanslı bence.
Hatice, Muhammed ile evlendiğinde Muhammed 25 yaşlarındaydı ve kendisi de rivayetlerin çoğuna göre 40 yaşında, kimi zayıf rivayetlere göre ise yirmili yaşlarının ortasında ya da sonundaydı.
- Rukiyye Peygamber Efendimiz (asm) 33 Yaşında iken doğdu, Hz. Hatice o zaman 48 yaşlarında olmalıdır.
Hatice aynı zamanda kendisine inanların da ilkiydi. Cahiliye'nin kirine bulaşmamış, tertemiz bir hayat yaşamıştı. Bu nedenle Mekkeliler arasındaki lakabı Tâhire idi. Vefatından sonra da Hatîcetü'l-Kübrâ diye anıldı.
Peygamber, hiçbir hanımını asla dövmemiştir. Hadiste yer alan ve “göğsüne vurdu” ifadesi, gerçek bir vurmayı değil, “eliyle göğsüne dokunma” yı ifade eder. Bu dokunma, içindeki vesvesenin giderilmesi ve bunu telkin eden şeytanın kovulmasına yönelik yapılan nebevî bir tılsımdır.
Cennette Peygamber Efendimiz (asm) Hz. Asiye ve Hz. Meryem ile evlenecektir.
Peygamberimizin eşlerinin yanına girdiği zaman selam vererek söze başladığı, hanımına yaklaşıp elini omzuna koyduğu, öptüğü, onlarla sohbet ettiği, dertlerini dinlediği, onları teselli ettiği nakledilmektedir. Her sabah ve ikindi vakti bütün eşlerine tek tek uğrar, hal-hatır sorar, onlarla ilgilendiğini belli ederdi.
Muhammed, en çok Hatice'ye aşıktı.
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir.
ÜZÜM: Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzümün yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir.
Peygamber bal şerbeti içtiğini, diğer hanımı Hz. Hafsa'nın merakı üzerine söyler. Sonra onların kıskanmaması için bir daha bal şerbeti içmemeye yemin eder. Yani kendine haram eder.
Buna göre bir kadının kocasına, kocanın da eşine ismiyle hitap etmesi yasak değildir. Bununla beraber karşılıklı saygı, hürmet; sevgi, şefkat dengesi içinde eşinin hoşuna gidecek ifadelerin söylenmesi daha güzeldir.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”
İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır. Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri