İsrailoğulları (İbranice: בני ישראל, romanize: Bnei Yisra'ael), İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu.
İbrahim'in torunu ve İshak'ın oğlu olan İsrail, özellikle Yahudilikte çok yüksek bir manevî konuma sahiptir. Hristiyanlıkta önemli bir din büyüğü olarak; İslam'da ise bir peygamber olarak görülür.
Kur'ân'da kırk bir yerde geçen Benî İsrâil terkibi, Hz. Ya'kûb'un çocukları ve onların soyundan gelenleri, Hz. Mûsâ'nın ve Hz. Îsâ'nın kavmi gibi geçmişte yaşamış insanların yanı sıra Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanında başta Medine olmak üzere Arap yarımadasında yaşayan yahudileri de ifade etmektedir.
Böylece Yehova tarafından Yakup'un adı artık 'İsrail' olur. Bu nedenle Yakup'un soyundan gelenlere İsrailoğulları denir. Bu olaydan sonra Yakup, Mısır'a göçtüğünde sülalesi İsrailliler olarak anılır. Günümüzde İsrail Devleti'nin adı ise bu olaydan gelir.
"Atalar" olarak bilinen İbrahim (Abraham), İshak ve Yakup, Yahudiliğin hem fiziksel hem de ruhsal atalarıdır. Yahudilik olarak bilinen dini kurdular ve onların torunları Yahudi halkıdır. Elbette teknik olarak İbrahim, İshak ve Yakup'tan Yahudi olarak bahsetmek yanlıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Yâkub peygamberin diğer adı ya da lakabı olan İsrâil, Tevrat'ta ve Kur'an'da Yâkub soyunu (Bene Yisrael / Benî İsrâîl) ifade edecek şekilde kullanılmaktadır.
Soyu. Muhammed'in annesi Âmine ve babası Abdullah'ın, ortak ataları olan Mürre bin Kâ'b'a dayanan soy haritası. Rivayet kültürüne göre Muhammed, İbrahim'in büyük oğlu İsmail'in soyundan, Adnaniler kavmine uzanan bir soy hattından, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesinden gelmektedir.
Kur'an'da iki yerde geçen (Âl-i İmrân 3/93; Meryem 19/58) ve Hz. Ya'kūb'un ikinci adı veya lakabı olan İsrâîl'den dolayı, onun soyundan gelenlere Tevrat'ta Beney Yisrael, Kur'an'da Benû/Benî İsrâîl (İsrâiloğulları) denilmektedir.
3- Haksız yere peygamberleri öldürmeleri: Hz. Zekeriya (a.s) ve Hz.Yahya (a.s) peygamberleri haksız yere öldürmüşlerdir. Müfes- sirlerin ittifak ettiği ve nerdeyse bütün islamî kaynaklarda bu iki peygamberin hunharca katledildiği nakledilmiştir. 4- Kalplerimiz kılıflanmıştır demeleri: Hz.
Yahudiler ilk defa Doğu Akdeniz kıyılarındaki Kenan bölgesinde, İsrail Diyarı olarak bilinen topraklarda, yaklaşık MÖ 2'nci milenyumda (dört bin yıl önce) etnik ve dinî bir grup olarak ortaya çıktılar.
Yahudiler Hz. İsa'nın ve Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmezler.
Yahudiler, Hz. İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler.
Tevrat. Tevrat Tanah'ın ilk beş bölümüne verilen isimdir. Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
Hz. Yakub, bazı noktalarda Yahudilerden farklı olarak değerlendirilse de, İslam açısından da bir peygamber olarak kabul edilmiştir. İsrail kelimesi Kur'an'da, hem Yakub'un kendisini, hem de onun soyundan gelen İsraioğullarını ifade etmek için kullanılmıştır.
Tevrat'ta “Kaftor”, Mısır vesikalarında ise “Keftiu” olarak isimlendirilen Girit adası, Filistinlilerin anavatanıdır. Demek oluyor ki, Filistinliler bugünkü Filistin'e Girit'ten gelmişlerdir ve onlar, orijin olarak, Hint-Avrupai kavimlerden biridirler. Filistinliler, MÖ. 1190 tarihinde, Mısır firavunu III.
Yahudilerin büyük atası olan Hz. İbrahim, Tevrat'ın ifadesine göre Keldanîlerin Ur şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Terah'la (İslam kaynaklarında Azer) Harran'a göç eden Hz. İbrahim, bir süre burada yaşadıktan sonra atalarının yurdu olan Kenan'a gelmiştir.
Gargat ağacı, beyaz çiçekleri ile bilinen dolgun yaprakları olan bir ağaç türüdür. Yahudiler tarafından çok sevilen bir ağaç olması dolayısıyla Yahudi ağacı olarak da bilinmektedir. Gargat ağacının en önemli özelliği hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer alması olarak ifade edilmektedir.
Vahiy meleği peygamberler dışında kimseye gönderilmediğine göre Hz. Meryem'in peygamberliğinden de şüphe edilmez. Hz. Havva annemiz başta olmak üzere çok sayıda kadın peygamber olduğu da bilinmektedir.
Yahudiliğe göre peygamber olmak için ilahi katmanlarla irtibatta olmak yeterli olmayıp Tanrı tarafından tebliğ vazifesiyle görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Yahudi peygamberlik müessesesinde Hz. Musa'nın müstesna yeri olmakla birlikte önce ve sonra da peygamberlerin olduğu kabul edilir.
Nahl Suresi 14-16.
Kur'ân'da İsrailoğullarının ya da Yahudilerin hayat hikâyesine geniş bir şekilde yer verilmektedir. Yahudilerin Mısır'daki hayatı ve sonraki dönemleri anlatılır. Bu meyanda İsrailoğulları Kızıl denizi geçtikten sonra buzağıya taparak yoldan çıkmışlardır. Yine başka bir dönemde Cumartesi yasağını ihlal etmişlerdir.
Sam'ın neslinden gelen Eber, Hz. İbrahim'in büyük atasıdır. Bu nedenle, Yahudilerin en önemli atası Hz. İbrahim'e “Eber'in neslinden” anlamında İvrî (İbranî), onun konuştuğu dile de İvrit (İbranice) adı verilmiştir.
Muhammed'in hicretinden evvel ve sonra birçok Medineli, Mekkeli göçmenlerin inançlarına geçiş yaparken Yahudilerin çoğunluğu din değiştirmeyi reddetti. Reddetmenin asıl sebebi ise Muhammed'in peygamber sıfatına inanmayışlarıydı.
Hz. Peygamber'in soyundan gelenleri ifade eden bir terim.
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri