Ebu Bekir'den sonra İslam'ın ikinci halifesi olmuştur. Hz. Ömer Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde dünyaya geldi. Babasının adı Hattab annesinin adı ise Hanteme'dir.
İlk yılları Ömer, Mekke'de Benî Adi kabilesinde, 583 veya 584 yılında doğdu. Babası Hattab bin Nüfeyl ve annesi Hanteme bint Haşim, Benî Mahzum adlı bir kabiledendi.
Hz.Ömer'in Üçüncü Evliliği:
Ömer Mekke'de, Mahzumoğullarından, dayısı Hars b. Hişam'ın(2) kızı Ümmü Hakim'le de evlenmişti. Hars dayısı Ebu Cehil'in ve diğer dayısı As Bin Hişam'ın kardeşidir. Bu hanımından da Fatıma adında bir kızı olmuştu.
Lütfen bilgilendirir misiniz? Cevap: Evet, Hz. Ömer (ra), kızı Hz. Hafsa (ra) annemizin Efendimiz'in (sav) zevcelerinden biri olması dolayısıyla Efendimiz'in (sav) kayınbabasıdır.
Ayrıca, daha sonra Hz.Ömer, Hz. Ali'nin damadı olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Sünni kaynaklara göre Ömer, Muhammed ile akrabalık bağını güçlendirmek için Ümmü Gülsüm ile evlenme isteğini Ali'ye beyan etti. Ali ise kızının ergenlik çağına ermediğinden ve kardeşi Cafer bin Ebu Talib'in oğluyla evlendirmek istediğinden bu isteğe karşı çıktı.
Dünya Müslüman Alimler Birliği, ikinci İslam Halifesi Hazreti Ömer'in torunu Ömer bin Abdulaziz'in Suriye'nin İdlib kentindeki türbesinin tahrip ve talan edilmesini kınadı.
Hafsa bint Ömer (Arapça: حفصة بنت عمر), İslam peygamberi Muhammed'in eşi ve ikinci İslam halifesi Ömer bin Hattab'ın kızıdır. Kocası Huneys bin Huzafe el-Ensari'nin 625'teki Uhud Muharebesi'nde ölmesi üzerine dul kalmış ve babası Ömer bin Hattab'ın girişimi ile İslam peygamberi Muhammed ile evlenmiştir.
Ömer 'in, amcasının oğlu Sa'îd b. Yezîd ile evli bulunan kız kardeşi Fatıma'nın gömülmemiş olması bunun en bariz ispatıdır. Hz. Ömer 'in kızını diri diri gömdüğüne dair sünnet, hadis, tarih ve âsâr kitaplarında hiçbir nakle rastlamak mümkün değildir.
Peygamber tarafından fârûk lakabının verildiği rivayet edilmektedir (İbn Abdülber, IV, 170; İbn Hacer, IV, 171). Aynı şekilde Şiîler'in de ona fârûk veya fârûk-ı ekber dedikleri bilinmektedir (Dihhudâ, XXI, 18). İslâm tarihinde fârûk lakabıyla tanınan yegâne sahâbî Hz. Ömer'dir.
Hattâb, ikinci halife Hz. Ömer'in büyük kardeşi, Hz. Peygamber'in eşi Hz. Hafsa'nın amcası ve tabiînin neslinden Abdurrahman b. Zeyd'in babasıdır.
Peygamber'in nesebiyle birleşir. Annesi Mahzûm kabilesinden Hanteme bint Hâşim'dir. Müslüman olmadan önceki hayatı hakkında yeterli bilgi yoktur. Babasının develerini güttüğü, içkiye ve kadına çok düşkün olduğu, iyi ata bindiği, iyi silâh kullandığı ve pehlivan yapılı olduğu belirtilmektedir.
Ömer'in vefatından önceki ilk toplantısı üzerinde durulacaktır. Daha sonra Hz. Ömer'in vefatından sonra yapılan ikinci toplan- tıyla ilgili rivayetler değerlendirilecek ardından da Hz. Osman'ın halife seçilmesi ve şûrâ üyelerinin bu süreçteki tavırları ele alınacaktır.
kendi kızlarından hafsa bint-i ömer'i evlendirdiği muhammed'in, yani damadının fatıma'dan olma torunu ümmü gülsüm ile evlenerek gerçekleştirdiği harika bir doğa olayı. bu evlilik gerçekleşirken ümmü gülsüm bint ali 11, ömer bin hattab 57 yaşındadır.
Hz. Ömer'in oğlu, en çok hadis rivayet eden, en çok fetva veren yedi sâhâbîden ve abâdileden biri.
Ömer'in ısrarının sebebi kendi ifadesine göre Resûl-i Ekrem'le arasındaki akrabalık ilişkisini güçlendirme arzusudur. Sonunda Hz. Ömer Ümmü Külsûm'le evlendi, bu evlilikten Zeyd ve Rukıyye adlarında iki çocukları oldu.
Ömer'le 17. yılının Zilkade ayında gerçekleşen evliliğe göre, bu evlilik esnasında Hz. Ümmü Gülsüm, yaklaşık on iki-on üç yaşlarındadır. Hicaz bölgesi gibi sıcak iklimlerde bu yaşın normal bir evlilik yaşı olabileceğini, o zaman yapılan birçok evlilikten de anlayabiliriz.
Ömer'in Resûlullah'ı gücendirmenin Allah'ı gücendirmek olacağını düşünerek çok üzüldüğü, bunun üzerine Allah Teâlâ'nın Resûl-i Ekrem'e Hafsa'yı boşamamasını emrettiği (Heysemî, IX, 392) veya Cebrâil'in, “Hafsa çok oruç tutan ve çok namaz kılan bir hanımdır ve cennette senin eşindir” demesi üzerine onu boşamaktan ...
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür. Nitekim Hz.
Ali Fatıma vefat edene kadar başkasıyla evlenmemiştir. Fatıma'dan 5 çocuğu olmuştur; isimleri şunlardır: Hasan, Hüseyin, Zeynep, Ümmü Gülsüm, Rukiyye ve Mûhsin ibn Ali. Mûhsin, henüz Fatıma'ın karnındayken, ölmüştür.
Beşinci Halife Ömer Bin Abdülaziz Kitap Açıklaması
Hasan ve Hüseyin olmak üzere pek çok Müslümana tarif olunamaz zulümler yaşatmışlardır. Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur.
Ömer b. Abdülaziz 717-720 yılları arasında Devlet başkanlığı yapmış olan Emevi halifelerinden biridir. M.679/682) tarihinde Medine'de bazı kaynaklara göre de Mısır'da doğan Ömer b.
680'de yani Muâviye'nin vefâtı yılında Medine'de (diğer kaynaklara göre de Mısır'da) doğdu. Emevî Devleti'nde kendisinden önce Ömer isimli bir sultan olmamasına rağmen Ömer bin Hattab'ın ardından halife olan ilk Ömer isimli kişi olduğundan dolayı II. Ömer şeklinde anılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri