Lokman'ın beş yüz altmış, bin, üç bin, üç bin beş yüz veya dört bin yıl yaşadığı nakledilmektedir.
Hz. Lokman, beş yüz altmış, bin, üç bin, üç bin beş yüz ya da dört bin yıl yaşadığı belirtilmektedir.
Kaynaklarda Hz. Lokman'ın kaç sene yaşadığı hakkında 560 seneden 5300 seneve:kadar farklı rakamlara rastlanır. Bütün bunlar- dan onun bu kadar"olmamakla birlikte uzun bir ömür sürdüğü anla-, şılmaktadır. Kaynaklarda Hz.. Lokman'ın bir peygamber mi, yoksa veli bir kul mu olduğu da sözkonusu edilir.
Sonuçta, abıhayatı veya özel ekmeği yiyen Lokman'ın bazı efsanelerde bin yıl, bazılarında bin beş yüz yıl, bazılarında üç bin beş yüz yıl yaşadığı, bazılarında ise onun ölümsüz olduğu ve hâlâ yaşadığı ifade edilmektedir.
Lokmân, Kur'an-ı Kerîm'de ismi sadece bu sûrede geçen, aynı zamanda sûrenin de ismiyle anıldığı sâlih bir kişidir. Âlimlerin çoğunluğu, Lokmân'ın peygamber olmadığını, ancak Allah'ın kendisini bilgi ve hikmetle şereflendirdiğini belirtirler.
İlgili 40 soru bulundu
Lokman'ın 560, bin, 3 bin, 3 bin 500 veya 4 bin yıl yaşadığı yönünde bilgiler yer alıyor. Bu nedenle kendisine "Lokmanü'n-nüsur (kartallar kadar uzun yaşayan Lokman)" denildiği gibi "el-Muammer (uzun ömürlü)" lakabıyla da anılıyor.
Kur'an'da kendisine hikmet verildiği bildirilen, peygamberliği tartışmalı bir din büyüğü. Hz. Mûsâ döneminde yaşayan, kendisine ilâhî bilgi ve hikmet öğretilen kişi. Kur'ân-ı Kerîm'in otuz birinci sûresi.
İslami düşünür Muhammed Esed'e göre Lokman tıpkı Hızır gibi kurgusal bir kişiliktir ve prototip bir derlemedir. Lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır.
Lokman Hekim 32 çeşit hastalık için: 16'sı ayazdan (soğuktan).. Dediği rivayet edilir. Aynen.
Derler ki, Lokman Hekim 32 hastalık tespit etmiş. Bunların 16'sının sebebi "ayaz", 16'sının sebebi de "boğaz" imiş. "Üşütmeyin" ve "çok yemeyin" demiş.
Lokman Hekim tıp da yapmış olduğu çalışmalar ile tıp biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Hz. Lokman İslam dininden önce bilgisi ve özlü sözleri ile halkın dikkatini çekmiş bir kişidir. Bu kişinin hikmetli sözler söylemesi sebebi ile Lokmanü-l Hakim ismi ile de bilinmektedir.
Lokman Hekim Efsanesi:
Lokman Hekim bütün doktorların üstadıdır. Söylentilere göre, bütün otların, çiçeklerin dilinden anlayan Lokman Hekim bu bitkilerden türlü ilaçlar yaparmış. Her çiçek, her ot, Lokman'a hangi hastalığı iyi edeceğini söylermiş.
Bunlardan bazıları şunlardır: “Hani Lokman oğluna öğüt verirken demişti ki, 'Oğlum Allah'a ortak koşma. Muhakkak ki şirk büyük bir zulümdür.” “Oğlum, eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse, Allah onu ortaya çıkarır.
Kur'an'da Lokman Hekim'den Lokman Suresi'nde bahsedilir. Lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır.
Hz. Lokman tıp alanında yapmış olduğu çalışmalar ile bilinmektedir. Bu nedenle kendisinden hakimlerin atası olarak da bahsedilmektedir. İslam dininden önce Lokman Hekim özlü sözleri, bilgeliği ve ömrü ile Araplar arasında öne çıkmış olan kişiliklerden bir tanesidir.
Lokman hekim tam olarak insanlar tarafından bilinen ve genel kanı bir tıp hekimi olduğu yönündedir. İnsanlık tarihinde yaşadığı dönemde birçok hasta insanın tedavi etmiş ve tıp bilimine çeşitli katkıları olmuştur. Hatta insanlar tarafından hekimliğin atası olarak nitelendirilen bir şahsiyet olmaktadır.
İslamiyet'ten önce Araplar arasında uzun ömrü, bilgeliği ve atasözleriyle öne çıkan Lokman, cahiliye dönemi şiirlerinde Hz. Hud'un kavmine adını veren Ad'a nispetle Lokman b. Ad olarak geçti ancak İslami kaynaklarda bu kişinin Kur'an'da zikredilen Lokman olmadığı vurgulanıyor.
Lokman Hekim: “-İnsanların kendisini görmesine aldırış etmeyerek, kötülük yapmaya devam edendir” diye cevap vermiş. Lokman Hekim'e: “- Hastaya ne yedirelim?” demişler. O da: “- Acı söz yedirmeyin de ne yedirirseniz yedirin...” cevabını vermiş.
Lokman Hekim Üniversitesi Tıp Fakültesi 2017 yılında kurulmuş, akademik faaliyetlerine 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlamıştır. 2023 - 2024 eğitim-öğretim yılı sonunda ilk mezunlarımızı vereceğiz. 2. Tıp Fakültesi eğitim dili nedir?
Başka bir rivayete göre Lokman Hekim'in elinde bulunan ölümsüzlük formülünü, bir balık kaparak sulara karıştırmış. Ölümsüzlük suyunu gagasında getiren bir karga ağzını açarak arpa tarlasına düşürmüş.
es-Süheylî (508-581 H./1114-1185 M.)'ye göre : Lokmân b. Ankâ' b. Sirrûn. Bin yıl yaşamış ve Hz. Dâvûd'a yetişip, ondan ilim öğrenmiştir.
Aydın Arıcı, Dr. Gülbin Gökçay ve Dr. İrfan Gökçay tarafından kurulmuştur. Medeni Kanun'un 903. maddesine göre hizmet vermeye başlayan vakfımızın hiçbir ideolojik görüş veya sermaye grubu ile herhangi bir bağı veya bağımlılığı yoktur.
H.z Lokman (a.s.m.)'ın Kabri/ Mersin-Tarsus (Makam) Ulu Cami.
Lokman (a.s.) bir Peygamber değildir. Ama Kur'an'a geçerek ebedileşmiş bir şahsiyettir. Kur'an-ı Kerim'de sadece Peygamberlerin hayatı yoktur. Allah Teâlâ bazen ismini vererek, bazen de hiç ismini vermeden kahraman olan insanların hayat hikâyelerini anlatır.
Lokman, Arapça kökenli bir isim olup, "bilge" veya "hakim" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri