İmam Mehdi'nin (a.f) zuhuru hakkında rivayetlerde birçok nişane ve alamet nakledilmiştir. Onlardan bir kısmı şunlardır: “Deccal'in çıkışı (Deccal; çok çirkin, hilekâr ve birçok insanı sapıklığa sürükleyen bir kimsedir), Ramazan ayında güneş ve ay tutulması, fitnelerin aşikâr olması, birisinin Horasan'dan ayaklanması.”
“Beklenilen Mehdi, hazret-i Fatıma'nın soyundan olacaktır. Mekke'de zuhur edecektir. O zaman, Müslümanlar halifesiz olacaktır.
Mehdi dünyaya gelerek Mezopotamya bölgesinde kafirler ile savaşacaktır. Bu savaşın bitmesinin ardından bir süre sonra ise kıyametin kopacağı bilinmektedir. Kıyamet kopana kadar Hz. Mehdi'nin gelmesi ile birlikte Müslümanlar bir süre ferah bir yaşam süreceklerdir.
Bediüzzaman Hz.leri, farklı tarihlerde yaptığı açıklamaların hepsinde, Mehdi ve talebelerinin geliş zamanı olarak hicri 14. yüzyılın başlarına işaret etmiştir.
Mehdi (Arapça: المهدي), İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. "Kendisine rehberlik edilen", Allah tarafından yol gösterilen, hususi ve şahsi bir tarzda Allah'ın hidayetine nail olan (hidayete erdirilen) kişi manasındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Hz. Hüseyin'e Hz. Mehdî'nin ne ile tanınacağı sorulduğunda, “Sekîne ve vakarı, helal ve haramı bilmesi, insanların kendisine muhtaç olup onun kimseye muhtaç olmamasıyla tanınır.”25 cevabını verir.
Onların telakkisine göre kıyametin büyük alâmetlerinden biri olan mehdî, Hz. Hasan veya Hüseyin'in soyundan gelen bir ailenin çocuğu olarak Medine'de doğacak, Mekke'de mehdîliğini ilân edecektir. Adı Muhammed b. Abdullah'tır.
- Hadislerde Hz. Mehdi'nin kırk yıl hüküm süreceği ifade edilir. - Ama bazı hadislerde de Mehdi kısa yaşarsa 7 yıl, uzun yaşarsa 9 yıl yaşayacaktır, denmesinin anlamı nedir?
İmam Mehdi(af)'nin annesi Nergis Hatun'un annesinin şehri İstanbul'dan Zeynebiye'den ferec duası ve “Lebbeyk Ya Mehdi” nidaları | By Zeynebiye | Facebook.
Mehdî el-Muntazar (Arapça: المهدي المنتظر) veya Muhammed el-Mehdi (d. 15 Şaban 255/30 Temmuz 869, Irak, Samarra), Şiiliğin tüm kollarını ifade eden İmamiye'nin resmî itikadına göre on ikinci imam.
“Beklenen Kurtarıcı” inancı, Yahudi ve Hristiyanlıkta bir inançtır. İslam inancında ise kendine yer bulamamıştır. Ancak İslam kültür tarihinde Mehdilik olarak Şiilerin iman esaslarına girmiştir. Aslında bazı Müslümanlar arasında buhranlı dönemlerde bir inanç olarak değil bir halk inanışı olarak yer edinmiştir.
Doğudan çıktığına inanılıyor. Bazı hadislerle birleştirildiğinde, genellikle bugünkü Suudi Arabistan veya Irak olduğuna inanılan "Necid"dir. Cenneti ve cehennemi sunacak ama onun cenneti cehennem, cehennemi de cennettir.
Mesih, Hz. Îsâ (as) için kullanılan bir unvandır. Mehdî ise ahirzamanda gelecek olan Muhammed Mehdî unvanına sahip ve dinsizliğin iki dehşetli cereyanına karşı mücadele edecek Peygamber Efendimizin (asm) soyundan geleceği muntazır olan ve asırlardır beklenilen müceddid-i ahirzaman olarak bilinen zattır.
O kadar ki, Abbasoğulları veya Alioğullarının Mehdi figürüne rakip olarak, Emeviler, iyi bir karakter olan kurtarıcı Süfyan figürünü ortaya sürdüler.
- Kur'an'da açıkça yer almaması, onun önemini eksiltmez.
Deccal ile ilgili hadisler tevatür derecesinde ve çok daha yaygın olmasına rağmen, onun da Kur'an'da açıkça yer almadığı ortadadır. Ye'cüc-Me'cüc, Dabbe gibi bazı konular dışında, kıyamet alametleri Kur'an'da yer almamıştır.
Mehdîden sonra başka bir mehdî veya müceddid gelmeyecektir. Onun Kur'ân kaynaklı, köklü, kalıcı eser ve hizmetleri de çağını olduğu gibi sonraki çağları da aydınlatabilecek, ihtiyaçlara cevap verebilecek güçtedir. Sonra gelecek olanlar ise ona yardımcı ve programını uygulayıcı olmaktan öte gidemeyeceklerdir.
Mehdinin özellikleri Hazreti Muhammed tarafından Araplardan ve muhammedin soyundan gelecektir. Açık alınlı ve ince burunlu bir birey olması ile bilinecektir. Tam yedi sene boyunca dünyaya hüküm sürecektir. Hazreti Muhammed hazreti mehdiyi duyan bireyin ne olursa olsun onun safına geçmesi gerektiğini bildirmektedir.
Mehdî terimleşmiş anlamıyla ise hadis kaynaklarında yer alan ve bu inancın dayanağını oluşturan rivayetlerde yer almaktadır. Bu rivayetlerin bir kısmında mehdînin Ehl-i Beyt mensuplarından, yani Hz. Peygamber'in soyundan çıkacağı belirtilmektedir (Ahmed b. Hanbel, “Müsned”, I, 84; İbn Mâce, “Fiten”, 34).
Hâlbuki Bediüzzaman, Muhakemat isimli eserinde “Seyyid olmayan seyyidim ve seyyid olan değilim diyenler, ikisi de günahkâr ve duhûl ile huruc haram oldukları gibi…” sözüyle bu husustaki inancını ortaya koyduktan sonra Şualar isimli eserinde “Said itiraznamesinde demiş ki: 'Ben seyyid değilim. Mehdi seyyid olacak.
Sual: (Bu ümmetin ömrü 1500 yılı geçmez) diye bir hadis olduğu söyleniyor. Bunun için, (10 sene sonra Mehdi, 20 sene sonra İsa ortaya çıkacak. Kıyamet de, hicri 1545 ve miladi 2120'de kopacak) deniyor.
Bazı âlimlere göre Kahtânî'in adı Cehcah'tır. Ve saltanatı yirmi yıl kadar sürecektir. Bazılarına göre, bu zat Hz. Mehdi'den sonra çıkacak ve onun yolunu tâkip edecektir.
İnanışa göre Hz. Mehdi, deccalin olduğu bir zamanda gelecek ve deccale karşı savaşacaktır.İsa Mesih gökten yeryüzüne inince onun yanında olup deccali yenmesine yardım edecektir. Kurtarıcı inancı dinler tarihinin ortak paydası olarak görülmektedir.
Mehdi Ordusu (Arapça: جيش المهدي), Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından kurulmuş direniş örgütü. Haziran 2003'te kurulmuş olup hâlâ etkinliğini sürdürmekte ve yaklaşık olarak 60.000 militanı bulunmaktadır.
Hristiyanlar İsa'nın, Yahudi dini metinlerinde anlatılan beklenen Mesih olduğuna inanırlar. Yahudiler bu görüşe katılmaz ve kendisi de bir Yahudi olarak dünyaya gelmiş olan İsa'yı Mesih olarak kabul etmezler. Hristiyanlar Mesih'in daha çok ruhanî bir kurtarıcı olduğuna ve insan ırkını kurtarmaya geldiğine inanırlar.
Amma vakti gelince hem kendisini bilecek, hem de halk onu tanıyacak. Bu işler vakte saate bağlıdır. O daha kendisinin Mehdi olduğunu bilmezken, zamanı gelince Allah-u Teâlâ onu seçecek, çekecek, vazifelendirecek ve bizzat kendisi destekleyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri