Hz. Abbas, Hz. Ali, Kusem, Fadl, Üsame bin Zeyd ve eski hizmetçisi Şakran.
Peygamber tarafından kıldırılmasını şöyle anlatmıştır: “Abdullah b. Übeyy b. Selûl ölünce namazını kıldırması için Hz. Peygamber davet edildi. Allah Resûlü namazı kıldırmak üzere ayağa kalkınca hemen ileri fırladım.
Hücre-i Saadetinde sedirinin üzerine konuldu. Bundan sonra Hâne-i Saadetlerinin kapısını açtılar. İnsanlar takım takım girerek, imamsız olarak kendi başlarına Peygamberimiz Aleyhissalatü vesselamın üzerine namaz kıldıktan sonra çıkıyorlardı. Bu nedenlerden dolayı Peygamberimizin (asm) defni uzun sürmüştür.
Peygamberimiz Efendimmiz (asm)'in cenaze namazı kılınmıştır.
Ancak Müslümanların halifesi olmadığı için cemaat halinde değil, münferiden kılınmıştır. Ayrıca Peygamberimiz ahirete irtihal ettiği odada olduğundan, Müslümanların hepsi bir araya sığmadıkları için münferiden kılınmıştır.
Peygamber (asm)'in hayatında iki hanımı vefat etmiştir. Bunlardan Hz. Hatice vefat ettiği zaman cenaze namazı ile ilgili dinin bir hükmü yoktu. Onun için Efendimiz (asm) onun cenaze namazını kıldırmadı.
İlgili 29 soru bulundu
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
İşin doğrusu şudur: Hazret-i Ebu Bekir, halife seçildikten sonra, Resulullah efendimizin vasiyetine uyarak, münferit olarak onun cenaze namazını kıldı.
Hz.Fatma babası Hz.Muhammed'in cenazesini 3 gün sonra 17 kişinin kıldığı namazla defnetti.Çünkü sahabenin çoğu kimin halife olacağı mücadelesi ile meşguldü.Ortadoğu'da asıl beka sorunu iktidar uğruna yapılan kavgalardır.
Nebimizin, zina gibi büyük günah işleyen kişinin cenaze namazını kıldığı kaynaklarda zikredilmektedir. (Müslim, Hudûd, 24 (1696). Kâfirlik, Allah'ı ve elçisini görmezlikten gelmektir. Ayeti kerime, kâfir olduğu bilinenlerin cenaze namazını kılmayı ve onlar için kabre kadar gitmeyi yasaklamaktadır.
Peygamber (asm) iki rek'at namaz kılmış, sonra Bilâl kamet getirmiş ve sabah namazı cemaatle kaza edilmiştir. Sonra Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Her kim namazını unutursa, onu hatırladığı zaman hemen kılsın.
Bâzı büyük günahları işleyen kimselerin cenazeleri yıkanmadığı gibi, cenaze namazları da kılınmaz. Bunların cenazelerinin yıkanmayıp namazlarının kılınmaması, imandan çıktıkları, İslâmdan mahrum kaldıkları için değildir.
O Nebiyy-i Mücteba (seçilmiş, kıymetli peygamber), ezherüllevn (rengi nurlu, parlak) idi; yani ne ak, ne de kara esmer, belki ikisi ortası ve gül gibi kırmızıya mail (benzer) beyaz ve nurani ve berrak olup, mübarek yüzünde nur lemean (parlardı) ederdi.
Ancak Peygamber efendimiz vefatından kısa bir süre önce sıtma hastalığına yakalandığı da bilinmektedir. Pek çok kaynakta Hz. Muhammed'in ölüm sebebi olarak sıtma hastalığına bağlı şekilde gelişen organ yetmezliği gösterilmektedir.
Hazreti Muhammed, vefat etmeden evvel namaza çıkamayacak kadar hastalanması üzerine namazları Hazreti Ebubekir'in kıldırmasını istedi. Hazreti Muhammed, vefat edeceği gün kendini iyi hissederek sabah namazı için mescide gitti ve namaz kıldırmakta olan Hazreti Ebubekir'in yanında namaza durdu.
Hadis-i şerifte buyruldu ki: “Adem aleyhisselam vefat edince, melekler üç defa su ile yıkadılar. Onu defnettiler.” Sonra çocuklarına dönerek; “Ey ademoğulları! Ölülerinize böyle yapınız dediler.” Şit aleyhisselam imam olup cenaze namazını kıldırdı.
Namaza çıkamayacak kadar hastalanınca namazı Ebû Bekir'in kıldırmasını istedi (Hz. Ebû Bekir'in kaç vakit namaz kıldırdığı hakkındaki rivayetler için bk. Kettânî, I, 146-147). Resûl-i Ekrem pazartesi günü kendini iyi hissederek sabah namazı için mescide gitti ve namaz kıldırmakta olan Ebû Bekir'in yanında namaza durdu.
Müslümanlar sadece taziyede bulunmak ve teselli vermek gibi insanî amaçlarla gayrimüslimlerin cenaze törenlerine katılabilirler. Ancak, böyle bir merasime katılan kişinin, diğer dinlere ait dua, ibadet ve benzeri dinî ayin ve merasimlerin icrasına katılması ve gayrimüslim ölüler için rahmet dilemesi caiz değildir.
Peygamber, devletin milletin malından bir gömleklik kumaşı çalan ve Hz. Peygamberin yanında Hayber günü şehit olan sahabesinin cenazesini kılmamış. Şaşıran sahabelerine, 'Onun cenazesini kılmam, o çünkü şu an şehit falan değil. Şehitliği gitti' diyor.
Cenaze namazı farz-ı kifâyedir. Yani bir beldede bir kısım müslümanların bu namazı kılmalarıyla, diğerlerinin üzerinden yükümlülük kalkar. Cenaze namazı hiç kılınmazsa, o beldedeki bütün müslümanlar sorumlu ve günahkâr olur.
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.
Öz. sonra çarşamba günü defnedilmiştir.
İslam tarihçileri Hz. Muhammed'in ölümüne neden olan hastalığın “Humma” olduğunu ileri sürer. Siyer metinlerine göre Hz. Muhammed, Baki Mezarlığı'nı ziyaretten döndüğü gün hastalanır ve hastalığının 13. gününde vefat eder; yıl 632 ve 63 yaşındadır.
İslâm Dini'nde ilk cenaze namazı Bera bin Ma'rur üzerine Efendimiz AleyhisSelâm tarafından kılınmıştı... Bera bin Ma'rur Efendimiz AleyhisSelâm'a ilk defa biat eden on iki kişiden birisi idi... Müslüman olduktan sonra Efendimiz AleyhisSelâm namazı emredince o Medine'ye gelmişti.
Bunlar; intihar edenler, kamu malını haksız olarak zimmetine geçirenler (ğulûl), hadde maruz kalanlar ve hiçbir mal bırakmadan vefat eden borçlulardır.
İhsan Eliaçık - 15 Aralık 2014. Hz Muhammedin cenaze namazı neden 17 kişiyle kılındı ?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri