Atasözleri günümüzde çok sık kullanılan ve öğüt verici olan sözlerdir. Bu atasözlerinden birisi de Başak Büyüdükçe Boynunu Eğer sözüdür.
Atasözü [1] İnsan büyüdükçe daha çok olgunlaşır.
Başağın boynunu eğmesi ise birçok bakımdan kendini geliştiren olgun insanın daima tevazu ve hoşgörü sahibi olduğu anlamına gelmektedir.
“Olgun başakların boynu bükük olur” atasözünde bize verilmek istenen mesajı inceleyelim. Olgun başaklar, baş kısımları oldukça dolu olduğundan dolayı yerçekiminin sayesinde başlarını eğerler. İnsanların da en akıllılarının dikbaşlılık yapmadan, akıllarını doğru yerde ve zamanda kullananların olduğunu söylemektedir.
Baş olan boş olmaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir yerde önder olan kimse taşıdığı değer dolayısıyla o yere gelmiştir anlamında kullanılan bir söz. işbaşındaki kişinin işi çoktur anlamında kullanılan bir söz.
İlgili 26 soru bulundu
[1] Çok konuşmak doğru değildir . Çok konuşan, gereksiz, yanlış sözler söyler. Karşındaki iki,on, yüz söylerse sen bir söyle. Yerinde cevap verebilmen için de hemen atılamaman,söylenenleri uzun uzun dinlemen gerektir.
Bedava sirke baldan tatlıdır atasözü, bedava olarak elde edilen, para verilmeden alınan şeylerin insanın hoşuna gittiği anlamına gelmektedir.
[1] İsteksiz yenilen yemek, nasıl insana dokunursa, istenmeyerek yapılan iş de öylece kötü sonuç verir.
Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözünün Anlamı Nedir? Herhangi bir olayın gerçek durumuna anlayabilmek için uzaktan değil, birebir yaşamak gerekmektedir. Uzaktan izleyen insanlar için ise olaylar kolay görünür. Hatta yaşamda öyle durumlar ortaya çıkar ki, yaşayan insanlar rahatsız olurken uzaktan kişiler ona imrenir.
Atasözü ve deyimin farkı ;
Atasözleri cümle halinde olur . Deyimler ise çoğunlukla iki kelimeden oluşur. Elbet ki cümle halinde de deyimler vardır. Atasözleri gerçekçi bir yapıda olurken deyimler genellikle mecazi yapıda olur .
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Atasözü [1] Hiç kimse, başkasından yardım beklememeli; kendisinin olanakları varsa bir işe girişmeli,yoksa girişmemelidir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
Fazla Mal Göz Çıkarmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hangi türden ve ne kadar mal olursa olsun elden çıkarılmamalıdır. Bir mal her zaman değerlidir ve mutlaka elde tutulmalıdır.
İnsan sıkıntılı ve zor zamanlarında etrafındaki kimselerin gerçek dost olup olmadığını anlar. Düştüğünüz zaman kim sizin kalkmanıza yardımcı oluyorsa o sizin gerçek dostunuzdur. Ancak tam tersi sıkıntılı zamanlarınızda yanınızda olmayan kişiler sizin gerçek dostunuz değildir.
[1] Yakınlarımızın güzel şeylere kavuşması, onlardan bizim de yararlanmamız olasılığının doğması demektir.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; - `Sabır zor bir iştir ancak güzel sonuçları vardır. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[2] "Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme." anlamında kullanılır.
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır, uzun süre aynı ortamı paylaşan ve vakit geçiren kişilerin, birbirlerinin huylarından karakterinden etkileneceğini anlatan bir atasözüdür.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri