Veda Hutbesi, Hicri 9 Zilhicce 10 tarihinde (çeşitli kaynaklarda Miladi takvimde 6-7-8-9 Mart 632 olarak karşılanmaktadır.) İslam peygamberi Muhammed tarafından, kendisinin ilk ve son Hac'cı olan Veda Haccı'nda 124.000 Müslümana karşı yaptığı konuşma metni.
Muhammed'in Veda Hutbesidir. Bu vaazi Mekke'deki Arafat Dağı'nın Uranah vadisinde, Hicri 10 (MS: 623) Zilhicce'nin Dokuzuncu gününde verildi. Hac'ın yıllık ayinlerinin vesilesiydi. Veda Haccı olarak da bilinmektedir.
Veda hutbesi nedir sorusuna vereceğimiz cevap, Peygamberimizin 632 yılındaki veda haccında Müslümanlara yaptığı vaaz ve nasihatler olduğunu söyleyebiliriz. Allah tarafından insanlara doğruyu göstermek için görevlendirilen peygamberimizin ağzından çıkan her söz, nasihat insanlara rehber olmalıdır.
Veda Haccı, İslam dininin peygamberi Muhammed'in 632 yılının Mart ayında (9 Zilhicce) gerçekleştirdiği ilk, tek ve son haccı idi. Bu günde Muhammed'in 100.000 den fazla kişiye Rahmet Dağı'nda verdiği son hitabesine veda hutbesi denir.
İlgili 25 soru bulundu
Rivayete göre Muhammed, bu son hutbesinde, bundan sonra bir daha hac edemeyeceğini bildirip ölümünün yaklaştığını ima ettiği, sonraki aylar içerisinde de yaşamını yitirdiği için bu hacca Veda Haccı, konuşmaya da Veda Hutbesi adı verilmiştir.
Hz. Peygamber'in Vedâ haccında okuduğu hutbeler.
Veda Hutbesi, Hz. Muhammed'in vefat etmeden önce Mina ve Arafat'ta yaptığı son hutbelere verilen isimdir. Peygamber efendimizin yaptığı 4 ayrı hutbenin terkibinden oluşur.
Veda Hutbesi'nde yalnızca İslam alemine mesaj verilmemiştir. Herkesin peygamberi olan Hz. Muhammed bütün insanlık için de ayrıca evrensel bazı mesajlar vermiştir. Bu mesajlar kadın erkek eşitliğine, suçlara ve suçların nasıl çözülmesi gerektiğine dair büyük öğütler içermektedir.
Muhammed Veda Hutbesi'nde ırkçılık, zulüm, zina, adam öldürme, yalan, emanete ihanet gibi insanlık onurunu zedeleyen ve eşitlik, adalet, doğruluk, canın, malın kutsallığı gibi insanlık onurunu yücelten davranışlara işaret etmiştir.
Veda hutbesi, Hz. Peygamberin hicri takvime göre 10. yılda yaptığı son kutbedir. Hz. Peygamber son olarak yerine getirdiği veda hutbesinde bu hutbenin son hutbe olduğunu ve bir daha hac edemeyeceğini bildirmiştir.
Bu hutbe, islam'ın temel konularına temas etmesi, Cahiliye adetlerini ortadan kaldırması, eşitlik, hürriyet, kan davaları, fâiz, emanet, özellikle insan hakları, aile hukuku içinde yer alan karı-koca hakları, vasiyet, nesep, zina, borç ve kefalet gibi hukukî meselelere yer vermesi açısından oldukça önem taşır.
Tarihsel tartışmanın dışında, ben bu metinlerden hangisinin doğru olduğu kanaatinin dışında, bu metnin veda hutbesi olmadığı; “Hz.Peygamber'in farklı zamanlarda Safa ve Merve tepelerinde verdiği hutbelerin derlemesi olduğunu” ifade ediyorum. Bunun delili, Kur'an'ı Kerim'in Tevbe suresinde mevcuttur.
10 (632) yılında hacca niyet eden Resûl-i Ekrem ashabıyla birlikte Medine'den ayrılırken yerine Ebû Dücâne'yi (veya Sibâ' b. Urfuta el-Gıfârî, bk. İbn Hişâm, II, 601) vekil bıraktı. Hayatının son yılında yaptığı bu hac tarihe “Vedâ haccı” (hiccetü'l-vedâ') adıyla geçti.
Hazreti Peygamberi gözleri ile görmüş, söylediklerine şahit olmuş, yaşayışından örnekler almış, Kuranın nazil oluşuna şahit olmuş, Peygamber efendimizle birlikte savaşlara, seferlere katılmış nadide insanlardan biri Hz. Safvan bin Muattal.
İslam tarihçileri ve referans kaynaklarına göre Muhammed'in çevresindeki inanmış (Müslüman) insanlara sahabe denir. Bu kişiler Muhammed ile birlikte yaşamış ve onu görmüş kişilerdir. İlk sahabe; kadınlardan Hatice, erkeklerden ise Sünnilere göre Ebu Bekir, Şiilere göre ise Ali'dir.
Peygamber: “Size iki şey bıraktım ki, onlara sarıldığınız sürece sapıtmazsınız: Allah'ın Kitabı ve Peygamberinin sünneti”14 buyurmuştur.
Veda Hutbesi her gün farklı bir yerde olmak üzere toplam 3 günde ve 4 ayrı zamanda gerçekleştirilmiştir. Veda Hutbesi'nin okunduğu yerler Arafat ve Mina olarak bilinmektedir.
40 yaşındayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi. Hazreti Muhammed, Hira'da tefekkürle meşgulken Hazreti Cebrail aracılığıyla Alak Suresi'nin şu ilk beş ayeti kendisine vahyedildi: "Yaratan Rabb'inin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.
Allah'ın son elçisi: Hz. Muhammed (s.a.v.) 13 gün kadar süren bir hastalığın ardından 8 Haziran 632'de (Hicrî 11, Rabîulevvel 12) Pazartesi günü Medine'de bulunan evinde ve 63 yaşında vefat etti.
Peygamber efendimizin Vedâ Haccında 124.000'den fazla Müslümana yaptıkları vâz ve nasîhatlar. Peygamberimizin Allahü teâlâ tarafından insanlara, doğru yolu göstermek için görevlendirilmelerinden sonra mübârek ağızlarından çıkan her söz, mânâ ve hakîkatler yönünden beşeriyete birer rehberdir.
Doğduğu yer ise -şuan Suudi Arabistan sınırları içerisinde- Mekke'dir. 8 Haziran 632'de Medine'de vefat etmiştir (yılın kesinliği bilinmemektedir).
Peygamber Efendimiz en küçük kızı Fâtıma'yı anne sevgisiyle sever, ona “babasının annesi, anam” diye hitap ederdi. Hz.
Cevabım; Peygamber Efendimiz Veda hutbesinden 3 ay sonra Medine de Vefat etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri