Nisa, Maide, Bakara, Araf, En'am, Yunus, Hud, İbrahim ve Kehf sureleri Hz. Musa'dan bahsedilen ayetler içermektedir. Hz. Musa ile ilgili bilinen en büyük mucize Kızıldeniz'i ortadan ikiye ayırması, Firavun'u ve tüm ordusunu bu suların altında bırakmasıdır.
İsrâiloğulları'na gönderilen ve kendisine Tevrat indirilen peygamber. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Kur'ân-ı Kerîm'de bazı peygamberler için kullanılan bir tabir.
Mûsâ, öğle vakti halkın istirahate çekilmiş olduğu bir sırada bu şehre girmiş, şehirde biri İsrâiloğulları'ndan, diğeri Kıptîler'den olan iki kişinin kavga ettiğini görmüş, İsrâilli'nin kendisinden yardım istemesi üzerine Kıptî'ye bir yumruk vurarak ölümüne sebep olmuştur.
Musa'nın hem de büyücülerin taşıdığı ve Kur'an'da geçen sultânin mubîn ifadesiyle kastedilen bu asadır. Firavunun huzurunda gerçekleşen karşılaşmada büyücülerin asa ve ipleri de yılana dönüşmüş ve Hz. Musa'nın asası büyücülerin asalarını yutmuştur.
İkinci olarak Fir'avun'a tevhidi anlatmak için onun huzuruna çıkan Mûsâ Peygamber, peygamberliğini ispat için ona mûcize göstermek için asâsını yere atar ve değnek yılana dönüşür.
İlgili 31 soru bulundu
Modern bilimsel fikir birliği, Musa'nın efsanevi bir figür olduğu yönündedir, lakin Amerikalı arkeolog William G. Dever MÖ 13'üncü yüzyıl civarında Musa benzeri bir figürün yaşamış olabileceği fikrini dile getirmiştir. Buna rağmen Dever tarafından arkeolojik delillerin var olmadığı da belirtilmiştir.
Çınar ağacının, Hz. Musa'nın asasının ab-ı hayat (ölümsüzlük suyu) sayesinde filizlenip kök salmasıyla meydana geldiğine dair çeşitli efsaneler anlatılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerim, 27/12; 28/32. Bunun üzerine (Musa) asasını attı ve bir anda apaçık bir yılan oluverdi. Bunun üzerine asasını bırakıverdi, bir de (ne görsünler) o, açıkça bir ejderha oluverdi. Bunun üzerine Mûsa asâsını bırakıverdi; apaçık bir ejderha oluverdi.
topkapı sarayı kutsal emanetler bolumunde bulunur.
Musa'nın asasının yılana dönüşmesi kıssasıdır. Hz. Musa'nın asasının yılana dönüşümü, Kur'an 'da iki farklı za- manda ve mekânda gerçekleşmektedir.
Mûsa'nın ölüm meleğine vurduğu ve onun gözünü kör ettiği, ölüm meleğinin tekrar huzur-ı ilâhîye dönerek durumu arz ettiği, Allah tarafından gözünün geri iâde edildiği ve tekrar Hz. Mûsa'nın yanına dönerek onu ölümle yaşam arasında muhayyer bıraktığı anlaşılmaktadır.
Azrail (as) bir anda milyonlarca ruhu almakla mükellef olduğu için, Allah, Azrail'e (as), bu ruhlar adedince misalî göz ve teveccüh vermiştir. İşte Hazret-i Musa (as)'in tokat attığı göz, Azrail (as)'in hakiki gözü ve sûreti değil, misalî gözlerinden bir tanesidir.
Tâhir, el-Bed' ve't-Tarih, (Şâmile 3.23), s. 107. İbn Habîb'in el-Muhabber adlı eserinde yapılan tarih- lendirmeye göre Âdem ile Nuh arasında 2200, Nuh ile İbrahim arasında 1143, İbrahim ile Musa arasında 570, Musa ile Davut arasında 590, Davut ile İsa arasında 1053, İsa ile Muhammed (s) arasında 600 yıl vardır.
Kendisini dört kutsal arasında yer alan Tevrat indirilmiştir. Aynı zamanda Hz. Musa Allah ile konuştuğu için de “Kelimullah” sıfatına layık görülmüştür.
Şanlıurfa. Kente 80 kilometre mesafedeki Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi'nde yer alan antik kent, firavundan kaçan Hazreti Musa'nın yaşadığı yer olarak kabul ediliyor. Halk arasında Musa Peygamber'in, kayınpederi Şuayip Peygamber ile bu bölgede buluştuğu anlatılıyor.
Rivayete göre;
Tam Musa Ağacı'nın bulunduğu noktaya geldiklerinde Hz. Musa elindeki asayı toprağa saplar ve eğilip su içer, tekrar dönüp baktığında asanın yeşerip fidana dönüştüğünü görür. Halk arasında Ab-ı Hayat suyundan can bulan fidanın binlerce yılda gelişerek bugünkü halini aldığına inanılmaktadır.
Her ne kadar Musa ağacı olarak bilinse de ağacın esas türü çınar ağacıdır. Ağacın büyük ve geniş oyukları vardır.
Nursi imani ve İslami meselelerde şüpheye ve inkâra düşenler için ''lazım ve tiryak'' olduğunu ifade etmektedir. Dini bir bakış açısı ile etrafımızdaki varlıkları inceleyen bir eser. Ayrıca, ibadet, gençlik, ölümden sonra diriliş ve âhiret inancı ile dünyadaki mutluluk arasındaki ilişkiler de ele alınıyor.
Antik Mısır firavununun mumyalanmış kalıntıları yaklaşık 3 bin 500 yıl sonra ilk defa dijital yöntemlerle açılarak incelendi. Milattan önce 1525 ile 1504 yılları arasında hükümdar olan I. Amenhotep'in mumyası 140 yıl önce Mısır'da tapınak ve mezarların bulunduğu Deyrü'l Bahri bölgesinde bulunmuştu.
Teoriler arasında "boğulan" Firavunun, VIII. Sobekhotep (MÖ. 1645-1629)
Mûsâ dünyaya geldiğinde tahtta bulunan Mısır Kralı II. Ramses'tir. Ancak İsrâiloğulları'na karşı baskının II. Ramses'in babası I. Séti döneminde başladığı da kabul edilmektedir.
Bir rivayete göre peygamberler içinde en uzun ömürlüsü Nûh'tur; kendisine 350 yaşında vahiy gelmiş, 950 yıl kavmini davetle geçirmiş, dolayısıyla 1300 yıl yaşamıştır (a.g.e., VI, 30).
İbrahim'in torunu oğlu olduğuna göre, İbrahim peygamber kabaca M.Ö 3000 yıllarında yaşamış olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri