Tevrat ve Kur'an-ı Kerim'de Hz. Nuh'un günümüz Suriye ve Irak'ın birleştiği yerde yani Mezopotamya'da yaşaması ve tufanın da Mezopotamya merkezli olmasının muhtemel olduğunu anlatan Arpa, "Mezopotamya'daki en yüksek dağlardan biri olan C
Şırnak ismi, "Şehr-i Nûh" anlamında çok eski bir isimdir. Cûdî Dağı'nın eteğinde ismi "seksenler" anlamına gelen Heştan Köyü bulunmaktadır. Heştan Köyü'nün Nuh tarafından kurulduğuna inanılır ve köyün ismi Nuh'un gemisinde bulunduğuna inanılan seksen kişiye atfen böyle anılmaktadır.
Çok eski bir geçmişe sahip olan Şırnak ilinin tarihi Evliya Çelebinin 17.yy da yazdığı 'Seyahatname' isimli kitabına göre Nuh Tufanı öncesine kadar dayanır. Bu rivayete göre Nuh 'un gemisinin ilimiz sınırları içerisinde bulunan yüksekliği 2089 metreye kadar uzanan Cudi Dağının tepesinde bulunduğu rivayet edilir.
Nuh'un Gemisi, Ağrı Dağı'nın güney karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında doğal bir anıttır. Aslında bu anıt, gemi biçiminde bir şekil, iz (siluet) dir. Kalıntı, Türkiye - İran Transit Yoluna 3,5 km. mesafededir.
Ahbâr gibi sahâbîlerden nakledilen rivayetlere göre geminin indiği dağ, Cûdî diye bilinen, “Cezîre'de (Dicle ile Fırat arasında) Musul yakınlarında bulunan” (meselâ bk. Taberî, VII, 48; Zemahşerî, II, 271) ve bugün Türkiye sınırları içinde yer alan dağdır.
İlgili 45 soru bulundu
Şehidimiz Jandarma Teğmen İsmail Can Akdeniz'in Kanı Yerde Kalmadı Jandarma tarafından Şırnak CUDİ DAĞI TUŞİMİYA DERESİ bölgesinde 4 terörist daha sarı torbaya girerken, 1 terörist sağ olarak ele geçirildi. Böylelikle bölgede son 3 günde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 8'e yükseldi.
"Ararat"ın ise Ağrı Dağı olduğuna inanılıyor. Günümüzde Hristiyanlar, Yahudilerin kutsal kitap külliyatına da Eski Ahit şeklinde isimlendirip inandıklarından dolayı, Yahudiler ve Hristiyanlar arasında Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nda durduğu inancı kabul ediliyor.
Kur'ân-ı Kerîm bu hadiseye ayrıca Kamer sûresinde de şöyle işaret etmektedir. Tufan'ın Irak bölgesinde olan ve Kürdistan sınırlarında son bulan Keldânîlerin beldesinde meydana geldiği rivayet edilmiştir.
Nuh'un konuştuğu dilin Süryanice olduğunu bildirmiştir.
Tûfan sırasında Nûh 600 yaşındadır. Nûh'un hayatının 600. yılında ikinci ayda ayın on yedinci gününde tûfan başlar, kırk gün kırk gece yağmur yağar ve 150 gün boyunca süren yağmurun suları yeryüzünü kaplar.
Fırat ve Dicle arasındaki Mezopotamya bölgesinde yaşayan Nuh kavmi tarım ekonomisine dayalı zenginliğin zirvesindeydi. Arkeologlar bu kavmin yaşadığı dönemin milattan önce 4 bin 500 ile 3 bin 500 yılları arasında olduğunu söylüyorlar.
Diğer bir listede ise Nûh'un soyu Âdem'in oğlu Kābil (Kāin) yoluyla Nûh'un babası Lamek'e kadar götürülmektedir (Tekvîn, 4/17-24). Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta. Tevrat'a göre Nûh, Âdem'in yaratılışından 1056, vefatından 126 yıl sonra doğmuştur. Hayatının ilk 500 yılı hakkında Kitâb-ı Mukaddes'te bilgi yoktur.
Hz. Nuh ve Oğulları yılın iki-üç ayını Cizre'nin kızgın sıcağından korunmak için Şırnak'ta geçirdiklerine inanılmaktadır. Bu nedenle Şırnak kelimesi bazı tarihçilere göre "ŞEHRİ NUH" tan türetilmiştir.
Nuh Peygamber, ilahi emir gereğince, yer yüzün de bulunan bütün canlılardan, erkek-dişi birer çift gemisine aldı. Yeteri kadar yiyecek yükledi. Sonunda da ailesi ve iman eden bazı yakınlarını yanına alarak gemiye girdi. Oğullarından birisi “Tufan olursa, ben bir dağa sığınırım” diyerek gemiye binmedi.
Andolsun, biz Nuh'u kendi kavmine (elçi olarak) gönderdik, içlerinde elli yılı eksik olmak üzere bin sene yaşadı. Sonunda onlar zulme devam ederlerken tufan kendilerini yakalayıverdi. Gerçekten biz Nuh'u kavmine peygamber gönderdik de, aralarında bin seneden elli yıl eksik (950 yıl) kaldı.
Nuh (as.) gemisine daha ziyade evcil hayvanlardan almış olmalıdır. Yılan, çıyan gibi hayvanları almamıştır. Okuyucumuz, yabani hayvanların alınmadığına ait kaynağı soruyor. Bu hususta açık bir kaynak yoktur.
Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur. Ebu'l Gazi Bahadır Han'ın "Şecere-i Türkî" ("Türklerin nesil şeceresi") kitabına göre Türk Yafes'in 8 oğlundan biridir ve Yafes, Türk'ü veliahdı ilan etmiştir.
Yanı sıra Evliya Çelebi, Kürtçe'yi konuşan ilk atanın sadece Hz. Nûh Peygamber olduğunu değil, Hz. Yunus Peygamber'in de Kürtçe konuştuğu iddia eder; Seyahatname: “Lisân-ı Ekrâd, fesâhat ü belâğat üzre tekellüm eder.
Yunus (peygamber) - Vikipedi.
Tekvin'e göre üç temel ırk Nuh'un bu üç oğlundan meydana geldi: Yafes'in Türk, Gomer, Magog, Madai, Tiras, Yavan, Tubal (Tuval), Meşeç adlı oğulları vardı. Bunlardan Gomar (Sümerler), Magog (Moğollar), Madai (Medler) âşina gelmektedir. Nuh Peygamber'in oğlu Yafes'ten geldikleri için Yafetik olarak adlandırılırlar.
"Tufan Peygamberi" olarak da anılan Hz. Nuh İslamiyet dininde oldukça önemli bir yere sahip peygamberlerdendir.
Tanrı, Nuh'a bir gemi yapmasını, yaşayan bütün hayvanlardan birer (ve bazılarından yedişer) çift almasını emreder. Adige dilinde, adını muhtemelen "Gofer" ağacından alan "Khuafe", suda yüzen araçlara verilen isimdir. Sözü geçen geminin Ağrı'da bulunduğu konusunda söylentiler vardır.
Nuh aleyhisselam gemiye binerken, her hayvandan birer çift almış olduğundan, hayvanlar da, bunlardan üredi. Nuh aleyhisselamın gemide üç oğlu vardı: Sam, Yafes ve Ham. Şimdi yer yüzünde bulunan insanlar, bu üçünün soyundandır.
Nuh Aleyhisselamın Eşi ve Oğlu
Nuh Aleyhisselam 950 yıl gibi çok uzun bir süre tebliğ yapmış olmasına rağmen karısı kendisine iman etmedi. Gemisine de binmedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri