İlk evliliğini cahiliye döneminde yaptığı anlaşılan Hz. Osman, Müslüman olmasının akabinde Hz. Peygamber'in kızı Rukiyye ile, onun vefatından sonra da diğer kızı Ümmü Külsûm ile evlenerek Hz. Peygamber'e damat olmuştur.
Hz. Osman, Hz. Peygamber'in kızlarından sonra farklı tarihlerde altı evlilik daha yapmıştır. Bu evliliklerinsonuncusu ve çalışmamızın konusunu teşkil eden Naile adlı hanımı ile olan evliliği ise bütün evlilikleri içerisinde üzerinde durulması gereken önemli evliliklerinden birisidir.
Peygamberin iki kez damadı olması, iki kızıyla evlenmiş olması hasebiyle Zi'n-Nureyn yani "iki nur sahibi" olarak anılır. İki kere hicret ettiği için de Zatü'l Hicreteyn de denilirdi. Ebu Bekir'in yakın arkadaşlarından olan Osman, İslam'a inanan ilk kişilerdendir.
Osman ve kız kardeşi Amine dünyaya gelmiştir. Kocasının ölümünden sonra Ukbe b. Ebû Muayt ile evlenmiş; ondan da Velîd, Umâre, Hâlid, Ümmü Külsûm, Ümmü Hakîm ve Hind adlarında altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Çocuklarının hemen hepsinin İslâmiyet'i kabul ettiği düşünülmektedir.
Osman nasıl şehit oldu ise isyancılar tarafından olduğu bilinmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Osman (R.A) Kureyş kabilesine mensuptur. Ayrıca Emevi soyundan gelmektedir. Annesi Erva hanımdır. Erva hanım Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in halası olan Beyza'nın kızıdır.
Osman ona nisbetle Ebû Abdullah künyesini almıştır. Yüzünü bir horozun gagalaması sonucu yüzü ve gözleri şişerek hastalandı ve bu hastalıktan kurtulamayarak öldü. Cenaze namazını Hz. Peygamber kıldırdı, babası da onu kabre koydu.
Hicri takvimine göre, 574 yılında dünyaya gelmiştir. Peygamber efendimizin doğduğu şehir olan Mekke'de dünyaya gelen Hz. Osman, en fazla halifelik yaşayan kişi unvanına sahiptir. Emevi soyundan gelen Hazreti Osman, peygamberimizin de mensup olduğu Kureyş Kabilesindendir.
Hz. Osman, Resûlullah'ın iki kızıyla evlenmiş olduğu için “zü'n-nûreyn” (iki nur sahibi) lakabıyla meşhur olmuştur. Ayrıca “esnâf-ı mühr-künan”ın pîri sayılmaktadır.
Osman'ın ilk evliliğini cahiliye döneminde yaptığı, İslamı kabul ettiği dönemde ise bu ilk eşinden ayrılmış olduğu anlaşılmaktadır. Hz. Osman, Müslüman olmasının hemen akabinde Hz. Peygamber'in kızı Rukiyye ile evlenerek Hz.
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir.
Sevde bint Zem'a.
Rasûlullah (asm)'ın kızı Ümmü Gülsüm, Uteybe b. Ebu Leheb ile evlendi. Rukiye isimli kızı da Ebu Leheb'in diğer oğlu Utbe'deydi. Hz.
Hz. Osman (ra), Ümmü Gülsüm'le altı yıl kadar evlilik hayatı yaşadı. Bu hanımı da hicretin dokuzuncu yılında (m. 630) vefat edince, sonraki yıllarda altı evlilik daha yapmıştı. Hanımlarından Naile bint-i Ferasife, Remle bint-i Şeybe ve Ümmü'l-Benin bint-i Uyeyne o şehit edildiğinde hayattaydılar.
3. Halife Hz Osman'ın (r.a.) kabri Medine'de bulunan Cennet-ül Baki mezarlığındadır.
Hazret-i Ömer (radıyallahü teâlâ anh), Peygamber efendimizin kayınpederidir. Hazret-i Ali'nin de damadıdır. Hayatta iken ismen Cennet ile müjdelenmiş on kişiden ikincisi olup, Hazret-i Ebu Bekir'den sonra eshab-ı kiramın en büyüğü, başka bir ifade ile, Peygamberlerden sonra insanların üstünlükte ikincisidir.
Ömer'in tâyin ettiği bir heyet tarafından Hicrî 23 (M.644) senesinde halîfe seçildi. Hz. Osman, hilm ve hayâsı ile meşhurdur.
Ebû Bekir gibi Allah yolunda infak eden biriydi. Baba Affan vefat edince yirmi, yirmi beş yaşlarında bir delikanlı olan Hz. Osman, babasının başlattığı ticareti devraldı. Çok kısa bir za- manda kendini bölge tüccarlarına kabul ettirdi.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Osman'ın halifelik dönemi
Bâzı kaynaklara göre Ümeyyeoğullarından (Emeviler) Osman halife seçildiğinde, Ali ona biat etti. Bâzı İslâm âlimlerine göre Ali, Osman'a hiçbir zaman biat etmemiştir. Osman'ın halife seçilmesine Muaviye'nin babası Ebu Süfyan, çok sevinmişti.
Melekler bile ondan hayâ ediyor, ben nasıl etmem?” buyurdu. Öncü şahsiyetleri zikrettiğimiz sayfamız bu defa Hz. Osman (r.a)'ı hayatımıza örnek gösterir.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri