Yalnızız, Peyami Safa'nın 1951 yılında yayımlanan romanı. Yalnızız romanı; önseziler, telekinezi, premonition (kehanet, öngörü) ve polipsişizm örnekleriyle yüklü ve insanoğlunun zaman zaman kendini yalnız bulmasından duyduğu acıyı derinliğine işleyen bir romandır.
Birinci bölüm, Samim‟in yeğeni olan Selmin‟in hamile olduğunu söylemesinin üzerine gelişen olaylar üzerine kurulur. Selmin, evdeki herkese hamile olduğunu söylediğinde annesi Mefharet onun, dayısı Samim‟den hamile kaldığını (!)
Türk edebiyatında ütopya türünün dikkate değer örneklerinden biri, Peyami Safa'nın 1951'de kitap hâlinde yayımlanan Yalnızız romanındaki Simeranya'dır. Simeranya, romanın kurmaca dünyasındaki olumsuzluklarla dolu yaşama tarzına alternatif bir dünya arayışının ürünü olarak ortaya çıkar.
Yalnızız – Peyami Safa
Samim: Orta yaşlı okumuş kültürlü bir adamdır. Romanda Peyami Safa'nın sözcüsü gibidir. Besim: Yeme içmeyi çok seven, uykusuna çok düşkün bir adamdır. Mefaret: Çok duygusal ve hayatını duygularıyla şekillendiren bir kadındır.
Yalnızız, Peyami Safa'nın Doğu-Batı sentezini konu aldığı romanı. İlk olarak Yeni İstanbul gazetesinde 11 Eylül 1950-20 Aralık 1950 tarihleri arasında 286-385 numaralı sayılarda tefrika edildikten sonra 1951 yılında Nebioğlu Yayınevi tarafından 343 sayfa hâlinde yayımlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Özet. Türk edebiyatında ütopya türünün dikkate değer örneklerinden biri, Peyami Safa'nın 1951'de kitap hâlinde yayımlanan Yalnızız romanındaki Simeranya'dır. Simeranya, romanın kurmaca dünyasındaki olumsuzluklarla dolu yaşama tarzına alternatif bir dünya arayışının ürünü olarak ortaya çıkar.
Estetik roman, birçok özelliğin ya da tekniğin bir araya gelmesiyle oluĢan bir harmoni(uyum) romanıdır. Estetik roman açısından inceleyeceğimiz Yalnızız romanının yazarı Peyami Safa, Cumhuriyet dönemi roman yazarlarındandır. Peyami Safa‟nın romanının en önemli özelliği ruh çözümlemelerine önem vermesidir.
Necile ile beraberken dünyaya gelen Meral'in Samim'in kızı olma olasılığı ise ahlak konusunda nutuklar atan Samim'i hiç düşündürmüyor. Meral'in Nail Bey'in kızı olduğundan oldukça emin Samim. Romanlarında kendi fikirlerini karaktere yüklemeyi seven Peyami Safa'nın Yalnızız'daki kalemi Samim.
Yalnızız romanının geri fonunu 'Simeranya' oluşturur. Simeranya, Samim'in olaylardan sıkıldığında kendisini attığı bir hayal ülkesidir. Bu ülke Samim tarafın- dan zamanımızdan yüz elli yıl sonra, bütün zıtlıkların birbiriyle barıştırıldığı bir mutluluk adası olarak tasarlanmıştır.
Peyami Safa'nın Yalnızız romanı tezli bir eserdir. Romanda, ruh madde çatışması işlenir. Peyami Safa'nın spiritüalizmi benimsemiş bir yazar olduğu bilinmektedir.
Peyami Safa'nın diğer bütün romanlarında olduğu gibi Yalnızız romanında da doğu-batı, madde-mânâ, ruh-beden, idealizm-materyalizm gibi ikilemler üzerinde durularak, aynı evde yaşadıkları hâlde birbirlerinden oldukça farklı mizaç, düşünce ve insan ilişkilerine sahip aile fertleri üzerinden ruhunu arayan bir toplum ...
Anlatmaya dayalı metinlerin, dolayısıyla romanın en önemli özelliği kurguya dayalı oluşudur. Buradaki olay, yaşanmış olandan, bir başka söyleyişle biyografi, tarih, gezi yazısı, anı gibi insanların hayat serüvenleri üzerine yazılmış olanlardan farklıdır.
Samim ise Yalnızız romanında Safa adına “Simeranya”yı kurar (Kösoğlu, 2016:7-10). Samim romanın başkişisidir. Samim, kız kardeşi Mefharet, erkek kardeşi Besim, Mefharet'in çocukları Aydın ve Selmin'le beraber Yeşilköy'de babadan kalma köşkte oturur. Samim bir bankanın yönetim kurulu üyeliğini yapmaktadır.
Sözde Kızlar, Peyami Safa tarafından kaleme alınan 1923 tarihli roman. İlk olarak 1922 yılında Serâzad imzasıyla Sabah gazetesinde tefrika edilmeye başlandı fakat gazetenin kapanmasından ötürü tefrikası yarım kaldı. Kitap olarak basılması ise 1923 yılında gerçekleşti.
Yalnızız, Peyami Safa'nın 1951 yılında yayımlanan romanı. Yalnızız romanı; önseziler, telekinezi, premonition (kehanet, öngörü) ve polipsişizm örnekleriyle yüklü ve insanoğlunun zaman zaman kendini yalnız bulmasından duyduğu acıyı derinliğine işleyen bir romandır.
21 bin 450 sayfalık eser, bugüne kadar yapılmış en uzun kitap olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi başardı. Manga serilerinden olan One Piece'in kitabı basıldı. Tek cilt olarak basılan kitap, dünyanın en uzun kitabı olarak tarihe geçti. Dünyanın en uzun kitabı unvanını kazanan kitap, 21 bin 450 sayfadan oluşuyor.
Genel olarak Peyami Safa bu romanıyla Mütareke döneminin izlerini yansıtmaktadır. Romanda işlenen diğer konular ise İstanbul'u işgal eden kuvvetlere yardım eden insanlar ve halk tarafından onlara duyulan öfkedir. Romanda sömürgecilik, sosyalizm ve milliyetçilik gibi kavramlarönemli bir yer tutar.
Madde-ruh çatışması, Batı'nın diktatörlüğü ve Doğu'nun yüceltilmesi şiirlerinin başlıca temalarıdır. Şiirlerine dinsel inanışları çerçevesinde ele aldığı Anadolu insanının acılarını, umutlarını ve sevgilerini yansıtır.
1933 yılında basılan Peyami Safa romanı. Romanda bir yazarın iki kadın arasındaki tereddütü (kararsızlığı) anlatılmıştır. Mualla okuduğu kitabın yazarını tanımak ister.
Nesl-i Ahir adlı kurgusal eserinde, Süleyman Nüzhet, hem kişisel hem de düşünsel düzlemde idealize edilmiş bir başkahramandır. Geçim sıkıntısı çekmeyen bir aydındır. ki yabancı dil bilen, yerli ve batılı sanat dergilerini takip eden kültürel bir karakterdir. Çok cepheli bir kahraman olarak tasarlanmıştır.
Türk edebiyatının büyük yazarlarından biri ve aynı zamanda Türkiye'nin yetiştirdiği büyük bir entelektüel olan Peyami Safa (1899-1961) hayatı boyunca sağcı olarak yaşamıştır.
Sanatçıya Peyami Safa ismini Serveti Fünun sanatçılarından Tevfik Fikret koymuştur. Babası 2. Abdülhamit karşıtlığından dolayı Sivas'a sürgüne gönderilmiştir ve burada yaşamını yitirmiştir. Babasının öldüğünde bir buçuk yaşında olan Peyami Safa ve abisi annesi tarafından zor şartlarda yoksulluk içinde yetiştirildi.
Türk edebiyatında psikolojik roman türünün ustalarındandır. Bilinç akımı, iç konuşma gibi anlatım tekniklerinden yararlanmıştır. Romanları teknik bakımdan oldukça güçlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri