Salih İslamiyet inancının yayılmasında büyük rol oynayan peygamberlerden biridir. Kayaları oyarak evler inşa eden ünlü Semud Kavmi'ne peygamber olarak seçilmiştir. Oldukça gösterişli ve görkemli evler inşa eden üstelik bunu kayaları oyarak yapan Semud Kavmi bir süre sonra böbürlenmeye başlar ve putlara yaparlar.
Kur'an'da Semûd kavmine gönderildiği bildirilen peygamber. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen ve Hz.
Salih (a.s.) ne kadar tebliğ yapsa da kavmin çok az kısmı iman etti ve diğerleri kendisinden mucize istedi. Salih (a.s.) Allah'ın izni ile deve mucizesini gösterdi fakat kavmi deveyi öldürdü. Kavminin azgınlığı hiç bitmedi ve en sonunda ibret olacak şekilde Semud kavmi helak oldu.
Öz. Semûd kavminin ıslâhı için gönderilen Sâlih peygamberin mûcize gösterip kayanın içinden çıkardığı devenin, kavminin azgınları tarafından, ilâhî emre muhâlif olarak kesilmesi üzerine, kavim, inanan çok az kimse dışında dört gün içerisinde helâk edilmiştir.
Kur'an anlatımında Salih, Semud kavmine gönderilir ve buranın neresi olduğu konusunda Kur'an'da hiçbir bilgi yoktur. Ancak Semud'un Orta veya doğu Arabistan halklarından biri olabileceğine veya Onların Hicr Bölgesi'nde (Medain Salih) yaşadıklarına inanılmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Salih'e (as) 40 yaşında Peygamberlik geliyor. Semud kavmi: Kendi güçlerine güveniyorlar. Putlara taparak şirke giriyorlar. Hz.
Kur'ân-ı Kerîm'de kavim genellikle “topluluk” mânasında 383 yerde ve tekil olarak geçmektedir.
Bu kavim Kur'ân'a göre Allah'ın imtihan için gönderdiği bir dişi deveyi öldürdükleri için cezalandırılmışlardır. İnanca göre bu deve bir mûcizedir ve kayanın yarığından yavrusu ile birlikte çıkmıştır.
Recfenin çok gürültülü ve dehşet verici bir sarsıntıyı ifade etmesinden ve Hicaz'da özellikle Medâinüsâlih denilen bölgedeki volkanik arazi yapısının varlığından hareketle Semûd kavminin volkanik bir patlama sonucunda helâk olduğunu söyleyenler de vardır (Muhammed Esed, I, 288).
Esmâ bint Yezîd, Mâide sûresinin Resûlullah'a bu devenin üzerindeyken nâzil olduğunu söyler (Taberî, Câmiʿu'l-beyân, VI, 83). Hz. Peygamber Medine'ye onun sırtında hicret etmiş ve Mescid-i Nebevî onun çöktüğü yere yapılmıştır (İbn Sa'd, I, 237).
Sâlih'in devesi de görünüşte diğer develerden farklı değildi; fakat o "Allâh'ın devesi" idi, bir peygamberin mûcizesi olarak kaya içerisinden çıkmış, Hak katında özel/mânevî anlamı olan bir deveydi.
Semud kavmine gönderilen bir peygamberdir. Bu kavim dağları oyarak güzel evler inşa eden bir kavim idi. Salih Peygamber Hz. Adem'in (a.s) 19. kuşaktan torunu olmaktadır.
Dinimizin emirlerini yapıp, yasak ettiklerinden kaçan kimse salihtir. Kime dinin emirlerini yapmak kolay gelirse, onun salih biri olduğu anlaşılır.
Sâlih insan, iyi yönde çalışan, kendine, ailesine, çevresine ve bütün insanlara faydalı olan, iyiyi, güzeli, doğruyu ikame etmeye çalışan bir kişiliktir. Sâlih insanın ortaya çıkması için bazı şartlar gereklidir. Bunların başında iman, ilim, amel, ihlas ve ihsan gelmektedir.
Neml Suresi, 45. ayet: Andolsun, Biz Semud (kavmine de) kardeşleri Salih'i: "Yalnızca Allah'a kulluk edin" diye (demek üzere) gönderdik. Bir de ne görsün, onlar birbirlerine düşman kesilmiş iki gruptur.
Semûd kavmi çok şiddetli bir depremle helâk edildi. Âd halkı ise dehşetli bir kasırga ile yok ediliverdi. Allah o kasırgayı ardarda yedi gece, sekiz gün onların üzerine gönderdi.
Keldani kabilesi toz halinde sivrisinek sürülüleri ile helak oldular. Nemrut ise bir sineğin beynine girmesi ile helak oldu.
HELAK EDİLEN KAVİMLER NEREDE YAŞIYORLARDI? Arap toprakları olarak bilinen Bilâdü'l-Arap'ta Âd, Semûd ve Şuayb kavimlerinin helaki, Sebe kavmini perişan eden Arim Seli, Ashâbu'l-Uhdûd Hadisesi ve Fil Olayı meydana gelen helak hadiseleridir.
Semud Kavmi, Hicr denen bölgede, ikamet etmiştir. Burası, Hicaz ile Suriye arasında, Vadi el Kura'ya kadar olan bölgedir. Bugün bu bölge, Fajuun Naagah adıyla bilinir.
Hz. Âdem (a.s.)'in boyunun altmış zira (arşın) olduğu, Buhârî'de kaydedilen haberlerle sabittir. Kendisinden sonra gelen nesillerin giderek kısaldığını iddia edenler, Âd kavminin boyunun altmış ziradan aşağı olduğunu ifade etmişlerdir.
Petra şehrini ortaya çıkaran medeniyet: Nebatiler dir. M.Ö 4. Yy da tarih sayfalarına adlarını yazdırmış göçebe bir kavimdir. Ancak bu göçebe kavmin en önemli özelliklerinden biri ticaretten anlamaları, yaşamlarını ticaretle ve hayvancılıkla sürdürmeleridir.
Bu olaydan sonra Allah; Lût peygamberin ailesiyle beraber şehirden uzaklaşmasını istemiş, bu arada hiç arkasına bakmamasını, eşinin de helâk olacağını bildirmiştir ve neticede Lut peygamberin eşi de Lût kavmiyle yok edilmiştir.
Elçiler, on sene boyunca Antakya'ya tebliğde bulunmaya devam ettiler. Halkın Allah'ı inkârda direndiği bir sırada şehrin uzak bir yerinden Habib-i Neccar geldi ve onlara elçilere uymalarını öğütledi. İnkârcılar, Habib'e saldırıp onu öldürdüler. Bunun ardından Cebrail bir çığlıkla inkârcıları helak etti.
Kur'ân-ı Kerîm'de Âd kavmine gönderildiği bildirilen peygamber.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri