Süleyman (as), kendisine ilim verilen, kuş dili öğretilen, karıncaların dilinden anlayan, rüzgara ve cinlere hükmedebilen, kendisine her şeyden nasip verilen bir peygamberdi. Allah (cc), ona "… kasırga gibi esen rüzgâr" (ki gidişi bir ay, dönüşü bir ay) (Sebe', 34/12), gibi imkân ve üstünlükler vermiştir.
İslam kaynaklarına göre Süleyman'ın kuş dilini bildiği, rüzgara, hayvanlara ve cinlere hakim olduğu ifade edilir. Kur'an'da Neml ve Sebe surelerinde kıssası anlatılır.
Hazreti Süleyman'ın önemli özelliklerinden biri, büyük bir güç ve iktidara sahip olmasıydı. Yüce Allah tarafından ona birçok üstün yetenekler de verilmişti. Bu üstün yetenekler arasında cinleri yönetmek, hatta hayvanlarla konuşmak da bulunuyordu.
Kartal havada Yemen'den dönen hüdhüdle karşılaşır; beraberce Hz. Süleyman'ın huzuruna gelirler. Hz. Süleyman hüdhüdün Belkıs'a dair anlattıklarını dinledikten sonra bir mektup vererek onu Sebeliler'e gönderir (Sa'lebî, s. 236-239; Demîrî, II, 436-440).
Hz. Süleyman, kuşlarla konuşabiliyor, onları kimi zaman haber taşımada, kimi zaman da haber toplamada kullanıyordu. Bu ilim, onun diğer ülkelerle iletişimini kolaylaştırmış, çok zor ulaşılabilecek bölgelere rahatlıkla ulaşmasına imkan vermişti. Bu şekilde yönetiminde çok önemli başarılar elde etmişti.
İlgili 15 soru bulundu
Hz. Süleyman, en fazla mucize gösteren peygamberlerden biriydi. Sadece cinlere değil hayvanlara ve rüzgarlara da hükmederdi. Kuşların ve karıncaların dilinden anlardı.
Süleyman ismi; İbranice kökene dayanan bir isimdir. Özellikle Türki Devletlerde hükümdarlara Süleyman ismi de verilmiştir. Dini bir niteliği de olan Süleyman isminin anlamı ise huzur ve sükunet olarak bilinmektedir.
Hikâyede hüdhüd başında hakikat tacı taşıyan bir kuş olarak gösterilmiştir. Kuşların yolculuğu ise ruhun Allah'ı arayışının mistik seferini sembolize eder. Tasavvuftaki kesret-vahdet, zuhur-taayyün düşüncelerine dayanan bu sembolik hikâye İran ve Türk edebiyatlarında defalarca işlenmiştir.
Süleyman Mabedi, Tevrat'ta yer alan bilgilere göre Kudüs'te bulunan ilk Yahudi tapınağı olma özelliğine sahiptir. Hz. Süleyman tarafından inşa ettirilmiştir. Yahudiler tarafından Süleyman Mabedi, kutsal ev olarak bilinmektedir.
Cinlere, rüzgarlara ve hayvanlara dahi hükmedebilmiştir. Bu sayede çok güçlü bir hükümdar-peygamber olmuştur. Semavi dinler tarafından da kutsal kabul edilen Hz Süleyman mührü Müslümanlar arasında Hatem-i Süleyman olarak da anılır. Hıristiyan ve Yahudiler tarafından ise Davud Yıldızı (Seal of David) olarak da bilinir.
Bunun üzerine Allah'ın emriyle Hz. İsa ilk mucizesini gerçekleştirmiş ve bebekken konuşmaya başlamıştır. Allah tarafından peygamber edilenler Hz.
Mührü Süleyman üzerinde ne yazıyor sorusu da merak konusu olmuştur. Bu yüzüğün üzerinde meleklerin ve sayılı insanların bildiği Tanrı'nın gizli ismi olan “İsmi Azam” duası yer almaktadır. Gizemli hali ile de dikkat çeken bu yüzük son zamanlarda herkes tarafından beğeni ile kullanılmakta ve dikkat çekmektedir.
Hz. Süleyman'a verilen üstün yetenekler arasında cinleri yönetmek, hatta hayvanlarla konuşmak da bulunuyordu.
Süleyman (as) olduğunu ve sahabiler arasından ise Abdurrahman bin. Avf (ra) olduğu yazıyordu. Nedeni ise kıyamet gününde bütün servetlerindeki paraların hesabını vermesiymiş, o yüzden en son onların girecekleri yazıyor.
Süleyman'ın kuşlarla konuşması ve Peygamber Efendimize bir devenin gelip şikâyette bulunması, hayvanların da aklının bulunduğunu gösteriyor.
Hz. Süleyman'ın kırk yıl saltanat sürdüğü ve elli üç yaşında (bazı kaynaklarda elli iki yaşında) vefat ettiği nakledilmektedir (Mes'ûdî, I, 58; Sa'lebî, s. 328).
Görmez misin ki, göklerde ve yerde olanlar, havada kanatlarını açarak süzülen kuşlar Allah'ı tesbih ederler. Hepsi duasını ve tesbihini bilmekte, Allah da onların bütün yaptıklarını bilmektedir.
Müfessirlerin çoğunluğuna göre Süleyman (a.s.) Belkıs'le evlenmiş ve onu mülkünde bırakmıştı. Hz. Süleyman'la Sebe' melikesi arasında geçen bu kıssa, Tevrat ve İncil'de de çeşitli şekillerde anlatılmıştır.
Hazreti Süleyman (A.S) Mesleği
Hazreti Süleyman bir hükümdardı. Ayrıca sazlardan zenbil yaptığı bilinmektedir. Bakır madenini de işleyen bir peygamberdi.
İlk işgalde çok fazla zarar görmeyen tapınak, Kudüs halkının yeniden isyan etmesi üzerine MÖ 586 yılında Kudüs'ü yeniden ele geçiren Babil kralı tarafından yıktırıldı. Bu olaydan sonra tapınaktaki Ahit Sandığı kaybolmuş ve bir daha bulunamamıştır.
Hz.
Süleyman'ın (a.s) Kur'an'da geçen duası Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı. Türkçe Okunuşu: "... Rabbi evzı'nî en eşkure ni'metekelletî en'amte aleyye ve alâ vâlideyye ve en a'mele salihan terdâhu ve edhılnî bi rahmetike fî ibâdikes sâlihîn(sâlihîne)."
Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı. Suriye, Irak, Arabistan, Mısır ve Kuzey Afrika'da ise halkın çoğu Arapça konuşurken elit tabaka Türkçe konuşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun hiçbir eyaletinde tek bir dil konuşulmamaktaydı.
Eski ahit, İncil ve Kuran'da adı geçen Süleyman Peygamber İslam'a göre dünyaya hükmeden 4 krallıktan birinin hükümdarı.
a - Hz.
İshak'ın soyundan gelmiştir. (Enam: 6/84) Dedeleri arasında Hz. Yakub'un da yer aldığı ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri