- Dünyalık konuştuğumuzda Evvabin namazını kılabilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Evvabin namazını, akşam namazını kıldıktan sonra dünya işleriyle ilgili herhangi bir şey konuşmadan ve yapmadan kılmak daha faziletli ise de daha sonra da kılınabilir, kılınan namaz geçerlidir.
Peygamber'in kendisinin de akşam namazından sonra altı rek'at namaz kıldığı rivâyet edilmiştir (Taberânî, el-Mu'cemü'l-evsat, 1/250 [819]; 7/191 [7245]; bk. Şevkânî, Neylü'l-evtâr, 3/525).
Peygamberimizin akşam namazı sonrasında 6 rekat bir nafile namaz kıldığı bildirilmiştir. Bu namaz alimlerce evvabin namazıyla eşleştirilmiştir. Akşam namazından sonra yatsıya kadar geçen zamanda kılınan nafile namaz evvabin namazı olarak adlandırılmaktadır.
Akşam namazından sonra veya kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Farz ve vâcip niteliğinde olmayan ibadet anlamında fıkıh terimi. Şâriin yapılmasını kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda istediği fiil anlamında usûl-i fıkıh terimi.
Buna göre, farz namazların sünnetleri dâhil tüm nâfile namazların camide kılınması mümkün olmakla birlikte, evlerde kılınması daha faziletlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Niyetten sonra 'Allah-u Ekber' denerek eller bağlanarak evvabin namazına başlanır. İlk olarak Subhaneke okunur ve daha sonra Euzu besmele çekerek ardından Fatiha suresi okunur. Arkasından Kur'an'dan bir sure okunur ve rükua gidilir.
İşte Evvabin namazı detayları. Müslümanlıkta olan Evvabin namazı ile ilgili bir çok araştırma mevcuttur. Bu konuyla ilgili bilgileri derlerken en net ve doğru şekilde Diyanet İşleri'nin verdiği bilgileri derlemiş bulunuyoruz. Hepsini bir selam ile veya iki rekatta birer selam ile kılınabilir.
Fevt olmuş [bir özürle kazaya kalmış] namazların kazalarını kılmak, nafile kılmaktan evla ise de, hadis-i şerifle övülmüş olan beş vaktin sünnetlerini, duha, tesbih, tehıyyet-ül-mescid, evvabin gibi nafile namazları kılmak, kaza kılmaktan evladır. Yani kaza kılacak kadar geciktirmek günah olmaz.
Evvabin namazı kılmanın fazileti konusunda Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem efendimiz şunları buyurmuştur. Peygamberimiz akşam namazını kıldıktan hemen sonra hiç konuşulmadan kılınacak 6 rekât namazın sevabının çok olacağını belirtmiştir. Hatta bu sevabın 12 yıllık bir ibadete eşit olacağını buyurmuştur.
Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı".
Akşam ile yatsı namazı arasında kılınan nâfile namazın, evvâbîn namazı olarak isimlendirildiğini görmekteyiz. Bununla birlikte kuşluk vaktinde kılınan namaza da evvâbîn namazı dendiğine dair rivayetler bulunmaktadır.
Nafile namazlar kaza namazı yerine geçmez. Bu bakımdan evvabin namazı kılmak kaza namazı yerine geçmez.
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîler'e göre üç rek'atlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rek'atında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur.
Akşam ile yatsı namazı arasında kılınan nâfile namazın, evvâbîn namazı olarak isimlendirildiğini görmekteyiz. Bununla birlikte kuşluk vaktinde kılınan namaza da evvâbîn namazı dendiğine dair rivayetler bulunmaktadır.
Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; iki rek'attan on iki rek'ata kadar kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-84 [719 vd.];
İşrak ortalığın aydınlanması demektir. Güneşin ortalığı aydınlatması sırasında kılınan namaz için "İşrak Namazı" ismi kullanılmıştır.
Peygamber (s.a.s.) ve ashabından 'kabir-nur namazı' adıyla namaz kılındığına dair bir rivâyet bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu niyetle namaz kılmak bid'attır. Ancak kişi istediği vakit nâfile olarak dilediği kadar namaz kılar ve arkasından yapacağı duada kabir azabı ve kabirdeki şerlerden Allah'a sığınabilir.
Kuşluk namazı, günün doğuşuyla birlikte, kerahet vaktinde kılınan bir namazdır. Hadis ve tefsirlerde geçtiği üzere, insan günün ilk vakitlerinde bir kuşluk namazı kılarsa, Hz. Muhammed (s.a.s) gün sonunda onu korumayı tekeffül eder.
Şükür Namazının Faziletleri Ve Önemi Nedir? Şükür namazı kılmanın bir çok fazileti bulunmaktadır. Şükür namazı kılmak sünnet olduğu gibi sünnete itibar etmenin sevabına nail olmaya vesile olmaktadır. Şükür namazı peygamber efendimizin hadislerinde günahlardan kurtulmaya vesile olan bir ibadet olmaktadır.
Böylelikle 10 yıllık bir vakit namazının borcunu ödemek için ise 4 ay boyunca vakit namazının hemen arkasından 6 adet kaza namazı kılınması durumunda o namazın 10 yıllık borcunu ödemiş olursunuz. Kaza namazı bu şekilde kılınarak borcu olan namazların silinmesi için kılınan bir ibadettir.
Bir gün içinde 30 günün geçmiş namazı kılınabilmektedir. Bunu, sabah namazından sonra 6 geçmiş namaz, öğle ve tüm vakit namazlarından sonra 6 günlük geçmiş namaz kılarak bir günde bir aylık namaz borcu ödenebilmektedir. Bu da 12 gün aynı şekilde devam ederek bir yıllık geçmiş namaz borcu ödenebilir demektir.
Peygamber Efendimiz, “Her kim bir namazı unutur veya ondan gaflet edip uyuyakalırsa, onu hatırladığında hemen kılsın. Onun bundan başka kefareti yoktur…” (Müslim, Mesâcid, 315-316 [684]; bkz. Buhârî, Mevâkîtü's-salât, 37 [597]) buyurmuştur.
Toplam 6 rekat olarak kılınan evvabin namazı akşam namazından sonra kılınan bir nafile namazıdır. Evvabin namazında ilk rekatta fatiha duası ve zammı bir sure okunur daha sonra rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta yine fatiha ve zammı bir sure okunur rüku ve secde yapıldıktan sonra oturularak Ettahiyyatu okunur.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî'u ebvâbi'l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu', 18 [1309]).
Evvabin Namazı farz olan akşam namazının kılınmasının hemen ardından kılınan namazdır. İki rekat, dört rekat ya da altı rekat olarak kılınan namazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri