Hatta efsaneye göre Süleyman Peygamber bir gün yıkanırken yüzüğünü çaldırır. Bu yüzüğü çalan, Süleyman'ın yerine 40 yıl saltanat sürer. Ancak o da mührü denize düşürünce saltanatı sona erer. Süleyman Peygamber yüzüğü yutan balığın karnını yararak yüzüğü bulup parmağına takar ve saltanatına yeniden kavuşur.
Sonra Süleyman Peygamber tekrar yüzüğü ele geçirir ve hem gücünü kazanır hem de yeryüzündeki karmaşaya son verir. Ayrıca bu mührün şekline sahip olan yüzük, kolye, dövmeyi kullanan insanların kötücül varlıklardan korunduğu ve işlerinin sorunsuz ilerlediğine inanılır.
Mührü Süleyman yüzük bir diğer adı ile Hz. Süleyman yüzüğü taşıyan kişiye olağanüstü güçler verdiği söylenmektedir. Mührü Süleyman üzerinde ne yazıyor sorusu da merak konusu olmuştur. Bu yüzüğün üzerinde meleklerin ve sayılı insanların bildiği Tanrı'nın gizli ismi olan “İsmi Azam” duası yer almaktadır.
Cebrail tarafından Allah'ın emri ile önce Hz Davud'a getirilmiştir. Hz Davud İsrailoğulları'ndan bir peygamber ve hükümdar idi. O, oğullarına on hikmetli soru sordu. Cevapları yalnızca Hz Süleyman verebildi ve böylece Hz Süleyman Yüzüğü babadan oğla intikal etmiş oldu.
Devlet fikri ve hükümet etme yetkisi ilk defa Hz. Süleyman'da kemale erdiği için ona bunu sağlayan mühür de aynı güç ve kudreti temsil eder. Bu sebeple mühr-i Süleyman her şeyden evvel devlet olmanın ve hükmetmenin sembolüdür. Mühr-i Süleyman eski edebiyatta da kullanılan bir motiftir.
İlgili 39 soru bulundu
Süleyman´ın mührü olarak anlam kazanmış ve bu anlamda kullanılmıştır. Ancak günümüzde bazı kesimler bunu satanizm ve masonluk ile ilişkilendirilmektedir. Dolayısıyla bugün neyi ifade ediyorsa bakış açımız da ona göre olacaktır. Bu nedenle günümüzde bu sembolü taşımak ve bulundurmak doğru olmaz.
İlk işgalde çok fazla zarar görmeyen tapınak, Kudüs halkının yeniden isyan etmesi üzerine MÖ 586 yılında Kudüs'ü yeniden ele geçiren Babil kralı tarafından yıktırıldı. Bu olaydan sonra tapınaktaki Ahit Sandığı kaybolmuş ve bir daha bulunamamıştır.
Süleyman Peygamber yüzüğü yutan balığın karnını yararak yüzüğü bulup parmağına takar ve saltanatına yeniden kavuşur. Bu efsaneden anlaşıldığı gibi Mühr-i Süleyman aynı zamanda güç, iktidar ve saltanatın da sembolü oluyordu. Zira Hz. Süleyman aynı zamanda hükümdardı.
Süleyman (as) olduğunu ve sahabiler arasından ise Abdurrahman bin. Avf (ra) olduğu yazıyordu. Nedeni ise kıyamet gününde bütün servetlerindeki paraların hesabını vermesiymiş, o yüzden en son onların girecekleri yazıyor.
Süleyman Peygamber'e ait olan altı köşeli yıldız şeklindeki 'Süleyman Mührü'nün bulunduğu 800 yıllık kapı, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan Ambarköy'de ortaya çıktı. Süleyman Mührü, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde sıklıkla kullanılan motiflerden birisiydi. Hz. Süleyman'a ait olan mühür, 800 yıllık kapıda ortaya çıktı.
Süleyman, adı Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamberlerdendir. Ayet-i kerimelerde Allah katında büyük değeri ve güzel yeri olduğu bildirilir. Yüce Allah'ın kendisine birçok mucize ihsan ettiği Hz. Süleyman, cinler, kuşlar, rüzgârlar, evcil ve yabani hayvanlara hükmederdi.
Süleyman, en fazla mucize gösteren peygamberlerden biriydi. Sadece cinlere değil hayvanlara ve rüzgarlara da hükmederdi.
Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur. (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 23). Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), yüzüğünün üzerinde “Muhammedün Resûlullah” ibaresi yazılı olduğu için tuvalete girmeden önce yüzüğünü çıkarırdı (Ebû Dâvûd, Tahâret 10).
Süleyman (a.s) bu saydıklarımıza hükmetmek istediği zamanlarda yüzüğü parmağına takardı. Ve emirlerini yüzük parmağındayken verirdi.
Süleyman Mühründe Ne Yazıyor? Mühürde yazılan dua meleklerin bildiği ve çok az kişi tarafından bilinen Allah'ın gizli ismi olan " İsmi Azam" duası yer almaktadır.
Hz.
Süleyman'ın (a.s) Kur'an'da geçen duası Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı. Türkçe Okunuşu: "... Rabbi evzı'nî en eşkure ni'metekelletî en'amte aleyye ve alâ vâlideyye ve en a'mele salihan terdâhu ve edhılnî bi rahmetike fî ibâdikes sâlihîn(sâlihîne)."
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
SÜLEYMAN (a.s.m.)'ın Kabri/Mescid-i Aksa alanında-Kudüs.
Resûlullah (s.a.a.), Hz. Ali'ye (a.s.), "Cennete giren ilk dört kişi Benim, sensin, Hasan ve Hüseyin'dir" buyurdu. (el-Mu'cem'ul-Kebir, 1/319/950). İmam Bâkır (a.s.) ise, "Cennete ilk girecek olan cennet ehli iyilik ehlidir" buyurdu. (Emali es-Saduk, 210/5).
Yani yetkisi olan kişi aynı zamanda güçlü olan kişidir. Zamanında Süleyman'ın peygamber ve hükümdar olduğunu beyan eden bir mührü vardı ve bu mühür ile birlikte, gücü de elinde tutmaktaydı. İşte bu atasözü bu olaya dayanarak ortaya çıkmıştır. Bu onun kararı, karşı çıkamayız; mühür kimse ise Süleyman odur!
Kuran'da 16 yerde ismi geçen Hz. Süleyman'ın (a.s.) Davut Aleyhisselam'ın oğlu ve vârisi olduğu, üstün kılındığı, şükreden, sâlih, hakîm, anlayışlı bir kul olduğu bildirilmekte, keskin zekâsı, engin bilgisi ve hikmetiyle karmaşık meseleleri kolayca çözüme kavuşturma yeteneğinden söz edilir.
Hz. Süleyman'ın kırk yıl saltanat sürdüğü ve elli üç yaşında (bazı kaynaklarda elli iki yaşında) vefat ettiği nakledilmektedir (Mes'ûdî, I, 58; Sa'lebî, s. 328).
Onlar, Kudüs'ün ve mâbedin yakılıp yıkılışını, esir olarak Romalılar tarafından başka ülkelere sürülüşlerini anmak, hâtıralarını tazeleyip kinlerini bilemek, mâbede yeniden kavuşup yahudi hâkimiyetini kurmak hayali içinde dua ve göz yaşı ile yaslarını sürdürmüşlerdir.
Araştırmamızın konusu, Süleyman'ın inşa ettirdiği, Yahudilerin Bet Ha- Mikdaş (Kutsal Ev) dedikleri, Süleyman tarafından yapıldığı için de “Süleyman Mabedi” olarak bilinen Mabed'dir.
Süleyman Mabedi, Tevrat'ta yer alan bilgilere göre Kudüs'te bulunan ilk Yahudi tapınağı olma özelliğine sahiptir. Hz. Süleyman tarafından inşa ettirilmiştir. Yahudiler tarafından Süleyman Mabedi, kutsal ev olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri