Hız yasaları, kimysal bir tepkimenin hızının, tepkimeye giren maddenin konsantrasyonuna ne kadar bağımlı olduğunu gösterir. aA → ürünler gibi bir tepkime için, hız yasasının genel formülü şu şekildedir: hız = k[A]ⁿ. Bu formüldeki, k hız sabiti olarak adlandırılan orantı sabiti, n ise, tepkimenin A'ya göre derecesidir.
Kimyasal tepkimelerin hızı ile tepkimeye giren maddelerin derişimleri arasındaki ilişkiyi gösteren bağıntıya hız denklemi ya da tepkimenin hız ifadesi denir. Örneğin tek basamakta gerçekleşen aA(g) + bB(g) → cC(g) + dD(g) tepkimesinin hız ifadesi r = k[A]a [B]b şeklindedir.
İvme, hız gibi vektörel bir niceliktir. Pozitif veya negatif bir değere sahip olabilir. Pozitif olması durumunda hız artar, yani cisim hızlanır. Negatif olması durumunda ise hız azalır, yani yavaşlar.
Genel olarak, çözelti içinde, tepkimeye giren maddenin konsantrasyonunun arttırılması, tepkimeye giren katı maddenin yüzey alanının büyütülmesi ve tepkime sisteminin sıcaklığının arttırılması gibi durumlarda, tepkime hızı da artar. Ek olarak, tepkime karışımına bir katalizör eklenmesi de tepkime hızını arttırır.
İlgili 29 soru bulundu
▶ Basamaklı (Mekanizmalı) tepkimelerde hız denklemi yavaş basamağın reaktiflerine göre yazılır. ▶ Hız denklemindeki derişim terimlerinin üsleri toplamına tepkimenin mertebesi (derecesi) de- nir. ▶ Tepkimede ara basamakta oluşarak sonraki basamakların herhangi birinde harcanan mad- deye ara ürün denir.
Bir tepkimenin hızını, tepkimeye giren maddelerin derişimlerine göre yazılmasına hız denklemi denilir. Hız denkleminde derişim kullanıldığı için saf katılar ve sıvılar hız denkleminde yer almaz; hız denkleminde sadece gaz ve çözelti halinde bulunan giren ürünler yazılır.
Sıcaklığın artması tepkime hızı artırır.
Derişim Etkisi
Diğer bir ifadeyle, tepkimeye giren maddelerin derişimi ile tepkime hızı arasında doğru orantı vardır. sonucunda tepkime hızı azalır.
Bağ kırılmasının olmadığı, iyonlar arasında gerçekleşen tepkimeler, nötr tepkimelere göre hızlıdır.
iki ya da daha fazla basit basamağı olan tepkimeler, çok basamaklı ya da karmaşık tepkimeler olarak adlandırılır. Tepkime ara ürünü, basit basamaklarında birinde üretilen, bir başkasında da kullanılan kimyasal bir türdür. Bir tepkime mekanizmasının en yavaş basamağı, hızı belirleyen basamak olarak adlandırılır.
ORTALAMA TEPKİME HIZI
Dolayısıyla etkin çarpışma sayısı da azalır. Bu nedenle kimyasal tepkimelerde tepkime ilerledikçe tepkime hızı azalır. Kimyasal tepkimelerde hız tepkime boyunca genellikle değişir, sabit kalmaz. Tepkimenin belirli bir andaki hızına anlık hız denir.
Hız yasaları, kimysal bir tepkimenin hızının, tepkimeye giren maddenin konsantrasyonuna ne kadar bağımlı olduğunu gösterir. aA → ürünler gibi bir tepkime için, hız yasasının genel formülü şu şekildedir: hız = k[A]ⁿ. Bu formüldeki, k hız sabiti olarak adlandırılan orantı sabiti, n ise, tepkimenin A'ya göre derecesidir.
Tepkime hız sabitinin büyüklüğü tepkimeden tepkimeye değişir ve sıcaklığa ve katalizöre bağlıdır. Tepkime hız sabitinin birimi de tepkimenin derecesine bağlıdır. Hız sabitinin(k) sıcaklıkla ilişkisi Arhenius eşitliği ile verilir.
RH = k[A] yazılabilir. Birinci dereceden tepkimelerin tepkime hız sabitlerinin birimi 1/ zaman yani 1/s, 1/dak, 1/yıl şeklindedir.
Hız = k [A]n x [B]m x … kuvvetidir. kesir, hatta negatif olabilir.
Tepkimenin tamamında, sıcaklık arttıkça toplam hız artabilir veya azalabilir. Hız sıcaklık ile artar. Denge sabiti üzerine sıcaklık etkisi tepkimenin endotermik veya ekzotermik oluşuna bağlıdır.
Katalizör (Yunanca'dan κατάλυσις: çözülme), bir kimyasal tepkimenin aktivasyon enerjisini düşürerek tepkime hızını artıran ve tepkime sonrasında kimyasal yapısında bir değişiklik meydana gelmeyen maddelerdir. Katalizörün tepkime üzerinde yaptığı bu değişikliğe kataliz denir.
Çözüm: Hız yavaş basamağa göre yazılır. Denge ise net tepkimeye göre yazılır. şeklindedir.
Katalizör tepkimenin termodinamiğine etki etmez. Serbest enerji, ∆G, hal fonksiyonudur ve yola bağlı değildir.
Girenlerin derişimini etkilemeden hızı etkileyen her faktör hız sabitini etkilemiş demektir. Sıcaklık katalizör tepkime yüzeyinin arttırılması vb.
Aracın göstergesi, tekerleklerin devir sayısına dayanarak ani hızı hesaplayabilir. Bir parçacığın ani hızını hesaplarken, o parçacığın belirli bir zaman aralığında, konum-zaman grafiğine ihtiyaç duyulur hız=yol/zaman .
Newton mekaniğinde zamansız hız formülü: V2=V20±2ax olarak belirtilir.
Katalizör birden çok basamaklı tepkimelerde yavaş basamağa etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri