Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Kur'an'da adı geçen, İsrâiloğulları'na gönderilen bir peygamber. Hz. Îsâ'nın annesi.
HZ. ZEKERİYA'NIN (A.S) KÜNYESİ
Elisa, Meryem'in annesi olan Hunne'nin kızkardeşidir. Hunne'nin kocası, İmrân'dır. Zekeriyyâ -aleyhisselâm- ile Elisa'dan Yahyâ -aleyhisselâm- doğmuştur.
Zekeriyyâ (a.s), Hz. Süleyman'ın neslindendi. Yahyâ (a.s) onun oğlu, İsa (a.s) da Hz. Yahyâ'nın teyzesinin torunu idi.
Luka İncili'ne göre, İsa'nın akrabasıdır. Sâbiîler Yahya'nın, İsa'nın akrabası olduğuna inanmaz ancak Sâbiîlikte Yihya Yahane olarak geçer ve en büyük peygamber olarak kabul edilir. İslam'a göre Yahya'nın annesi, Meryem'in teyzesidir.
Meryem DALĞIÇ DİB Başkanlık Vaizi
Hz. Süleyman'ın soyundan olan Zekeriyya (a.s.), İsrailoğullarına gönderilen peygamberler silsilesinin son halkalarındandı. Risalet bölgesi, Kudüs ve çevresiydi. Kendisine risalet görevi verilmeden önce de Beytü'l-Makdis'in hizmetinde görev alan din adamlarından biriydi.
İlgili 39 soru bulundu
Zekeriya, Roma İmparatorluğu'nda, Yahudiye Kralı Hirodes zamanında yaşadı. Harun soyundan gelen karısının adı ise Elizabet (Elisa) idi.
Kur'an'da adı anılan Zekeriyyâ, Luka İncili'ne göre (1/5), Hârûn'un oğlu Eleazar'ın soyundan gelen ve Zerubabel ile birlikte Bâbil esaretinden dönen kâhinlerin lideri olan Abiya ailesine mensup bir kâhindir.
İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir. Kuran'da 93 âyette, "Meryem'in oğlu", "Allah'tan bir ruh" ya da "Allah'ın Kelimesi" unvanlarıyla veya özel ismiyle toplam 180 defa zikredilmektedir.
Hristiyanlığa göre Tanrı'ın bir meleği Meryem isimli genç bir bakireye, bir oğul doğuracağını söyler. Çocuğun adı da İsa olacaktır. İsa, "Tanrı, kurtuluştur" demektir. İsa Mesih'in biyolojik babası yoktur, sadece annesi vardır.
İnciller'e göre Hz. Îsâ'nın üvey babası.
Âli İmran sûresinde Hz. Meryem'in doğumu, Allaha ibadete adanması, Page 3 Kur'an-ı Kerimde Hz. Meryem'in Hamileliği ve Kendisine Gönderilen Ruh 57 Zekeriya (a.s.)'ın himayesine verilmesi ve melekler tarafından müjde- lenmesinden bahsedilir.
Soyu itibarıyla Yahudi olan Hz. İsa, İsrail oğullarına gönderilmiş bir peygamberdir.
Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Meryem'e babasız bir çocuk olan İsa'yı doğuracağı Cebrail tarafından müjdelenmiştir. Doğum insanlardan uzakta, bir hurma ağacının altında gerçekleşir. İsa'nın bir babası olmadığından Meryem utanç içindedir. Ancak ilahi bir ses, kendisine üzülmemesini, doğacak çocuğun şerefli kılındığını söyler.
Hz. İsa, yalnızca anneden doğan ve babası olmayan bir peygamberdir.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Tevrat, MÖ 1'nci yüzyılda, yani İsa'dan çok önce Yunancaya çevrildiğinde, Mesih'in karşılığı olarak “Khristo” kelimesi kullanılmış. Tevrat'ta Yahudilerin beklediği kurtarıcı olarak anılıyor ki Hıristiyanlar, “beklenen Mesih'in” Hz İsa olduğuna inandıkları için Jesus Christ (İsa Mesih) diyorlar.
Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi'nde Hz. İsa'nın mezarının yer aldığına inanılıyor. Hristiyanlık inancına göre Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra burada defnedildi.
Kaynaklara göre Yeşua, yaklaşık MÖ 4 yılında, günümüzde Filistin bölgesi sınırlarında yer alan, ancak o dönemde Roma İmparatorluğu'nun Yahudiye eyaleti sınırları içerisinde bulunan Beytüllahim şehrinde, annesi Meryem'in bakire olduğuna ilişkin iddia edilen bir mucizeyle doğdu.
İsa aleyhisselamın yeryüzüne indikten sonra 40 sene kalacağını söylemektedirler. Hz.
İsa 32(33) yaşında iken göğe kaldırıldı. Onun göğe kaldırılmasından sonra Hz. Meryem 6 yıl yaşadı. Buna göre, 56 yaşında iken vefat etmiştir.
Öz Kur'an kıssalarından biri olan Zekeriya-Yahya kıssası Âli İmran suresi 3/37-42, Meryem suresi 19/1-11 ve Enbiya suresi 21/89-90. ayetlerde geçmektedir.
Taberi diyor ki: "Zekeriya (a.s.) Allah'ın peygamberi olduğu halde 'Ey Rabbim, ben iyice ihtiyarlamış ve karım da kısır iken benim nasıl oğlum olabilir. ' sözünü nasıl söyledi? Halbuki melekler kendisine oğlu olacağını müjdelemişlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri