Zekeriya, Roma İmparatorluğu'nda, Yahudiye Kralı Hirodes zamanında yaşadı. Harun soyundan gelen karısının adı ise Elizabet (Elisa) idi.
Kendisi, Hz. Süleyman'ın soyundan sayılan Elisa ile evlenmiş ve bu ikisinden Hz. Yahya dünyaya gelmiştir.
HZ. ZEKERİYA'NIN (A.S) KÜNYESİ
Zekeriyyâ -aleyhisselâm-, Süleyman -aleyhisselâm-'ın soyundan olan Elisa ile evlendi. Elisa, Meryem'in annesi olan Hunne'nin kızkardeşidir. Hunne'nin kocası, İmrân'dır. Zekeriyyâ -aleyhisselâm- ile Elisa'dan Yahyâ -aleyhisselâm- doğmuştur.
Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Kur'an'da adı geçen, İsrâiloğulları'na gönderilen bir peygamber. Hz. Îsâ'nın annesi.
Zekeriya (a.s. )'a bir erkek evlat müjdelenmiştir. Meryem Suresi'nde de hayatından kesitler anlatılan Hz. Zekeriya (a.s.)'ın oğlunun adı Yahya'dır.
İlgili 42 soru bulundu
Taberi diyor ki: "Zekeriya (a.s.) Allah'ın peygamberi olduğu halde 'Ey Rabbim, ben iyice ihtiyarlamış ve karım da kısır iken benim nasıl oğlum olabilir. ' sözünü nasıl söyledi? Halbuki melekler kendisine oğlu olacağını müjdelemişlerdi.
Ancak Sâre'nin yine de çocuğu olmayınca dönemin âdeti gereği câriyesi Hâcer'i kocasına verir ve İbrâhim'in Hâcer'den İsmâil adlı oğlu doğar (Tekvîn, 16/1-4; 15-16). Daha sonra Hz. İbrâhim doksan dokuz, Sâre seksen dokuz yaşında iken Allah, Sâre'nin de bir çocuk doğuracağı müjdesini verir (Tekvîn, 17/1, 17).
Hristiyanlığa göre Tanrı'ın bir meleği Meryem isimli genç bir bakireye, bir oğul doğuracağını söyler. Çocuğun adı da İsa olacaktır. İsa, "Tanrı, kurtuluştur" demektir. İsa Mesih'in biyolojik babası yoktur, sadece annesi vardır.
Kur'an'a göre, Meryem, İmran'ın kızı (Al-i İmran 33-42) ve Harun'un kız kardeşidir (Meryem Suresi:28).
İlahi mucize gerçekleştiğinde, yani Rabbimizden bir kelime Meryem'e verildiğinde, onun amcaoğlu Yusuf ile nişanlı veya yeni evli olduğu (lakin o vakitte Hz. Meryem validemizin halen el değmemiş bakire olduğu Kur'an'ın ışığında kesindir.)
Elisa, Kur'an'da geçmeyen bir isimdir. Dini bir anlamı olmasından dolayı beğenilen ve kız bebekleri konulan bir isim olan Elisa Hz. Zekeriya'nın hanımın da ismidir. Dinen Elisa isminin konulmasında herhangi bir sorun olmadığından Elisa ismi dine göre caizdir.
İsa 32(33) yaşında iken göğe kaldırıldı. Onun göğe kaldırılmasından sonra Hz. Meryem 6 yıl yaşadı. Buna göre, 56 yaşında iken vefat etmiştir.
Meryem'in anne ve babasının adı Yeni Ahid'de geçmemekte, Protevangelium'da annesi Anna (İbrânîce'de Hannah, İslâmî kaynaklarda Hanne), babası Yoakim (Ioacim = Joachim = Yuvakim) olarak zikredilmektedir.
Âli İmran sûresinde Hz. Meryem'in doğumu, Allaha ibadete adanması, Page 3 Kur'an-ı Kerimde Hz. Meryem'in Hamileliği ve Kendisine Gönderilen Ruh 57 Zekeriya (a.s.)'ın himayesine verilmesi ve melekler tarafından müjde- lenmesinden bahsedilir.
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Yusuf (bahsi MS 1. yüzyıl, Nasıra, Celile), Hristiyanlığa göre İsa'nın dünyevi babası olan Yahudi bir marangozdu. Hristiyanlıkta Aziz olarak kabul edilir ve 19 Mart "Aziz Yusuf Günü", 1 Mayıs "İşçi Aziz Yusuf Günü" olarak kutlanır. Yeni Ahit'te İsa'nın dünyevi babası ve Bakire Meryem'in eşi olarak bahsedilir.
Hz. Meryem, Allah'ın güç ve kudretinin eseri olarak, oğlu İsa'ya babasız bir şekilde hamile kalmıştır. Kuran-ı Kerim'de anlatıldığına göre Meryem'in annesi, ona hamile olduğunda karnındaki yavrusunu Allah'a hizmet için adadığını ilan etti.
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed'i nikahlayacak."
Hz. İsa, yalnızca anneden doğan ve babası olmayan bir peygamberdir.
İsrailoğullarına Tevrat'ı ilga etmeden, onun yanı sıra yeni bir vahiy olan İncil ile tebliğde bulunmuştur. İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Zekeriya, Roma İmparatorluğu'nda, Yahudiye Kralı Hirodes zamanında yaşadı. Harun soyundan gelen karısının adı ise Elizabet (Elisa) idi. Elizabet kısır olduğu için çocukları olmuyordu.
Hz. Nuh tam 950 sene yaşayarak en uzun süre yaşayan peygamberdir.
Tevrat'ta Nuh'un 950 yıl yaşadığına işaret edilir. Kur'an'da ise kaç yıl yaşadığı bildirilmemiş, yalnızca kendisinin 950 yıl boyunca kavmi içinde yaşadığı belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri