M. Hüseyin el-Hâirî, II, 164). Ağabeyleri Hasan ile Hüseyin'in ve bazı rivayetlere göre ise ölü doğan veya doğduktan hemen sonra ölen Muhassin'in (Muhsin) ardından dünyaya geldi. Bazı kaynaklarda, onun doğumundan kısa süre önce vefat eden teyzesi Zeyneb'in adının bizzat Hz.
Zeyneb, daha önce teyzesinin oğlu Ebu'l As ile evlenmiş ve Ali isimli bir oğul ile Ümame isimli bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Bir çocuğuna hamileyken de, Mekkeli paganların saldırısı sonucu çocuğunu düşürmüştür. Peygamber Muhammed'in kızları arasında Fatıma'dan sonra en fazla bilgi sahibi olunan kızıdır.
Zeyneb bint Ali (Arapça: الـسَّـيّـدة زَيـنـب بـنـت عـلي), Muhammed'in ilk kız torunu. Ali ve Fatıma'nın kızıdır. Hicret'in beşinci veya altıncı yılında Medine'de dünyaya gelmiştir. Şam'da Seyyide Zeyneb Camii'si.
Zeyneb bint Cahş, Muhammed'in halası Ümeyme bint Abdülmuttalib'in kızıdır. Dolayısıyla Zeyneb ve beş kardeşi, Muhammed'in ilk kuzenleriydi. Zeyneb bint Cahş, yetenekli bir tabakçı ve deri işçisiydi. Paraya ihtiyacı kalmamasına rağmen işini yapmaya devam etti.
Ali nin kızı ve Hz. Hüseyin in kız kardeşi Seyyide Zeynep in türbesi ve camisi yer alıyor. Seyyide Zeynep, Türkiye den, İran dan ve Irak tan gelen Müslüman ziyaretçilerin akınına uğruyor.
İlgili 34 soru bulundu
Şia'ya göre Oniki İmam'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti'nin bir Emevi saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emeviler tarafından öldürülmüştür.
Zeynep, amcası oğlu Abdullah ile evlenmiş; bu evlilikten iki çocuğu olmuştur. Ama o bu iki çocuğunu da hakkı müdafaa uğruna Kerbela'da şehit vermiştir.
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Daşti ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir.
Zeyd, ferasetiyle Hz. Zeynep'in yüksek bir ahlâkta yaratılmış olduğunu ve bir peygamber hanımı olacak fıtratta bulunduğunu hissetmişti. Kendisini de ona zevc olacak fıtratta mânen küfüv bulmadığı için boşadı.
Seni hak peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki, Ebû Yezid'i böyle görünce bunları söylemekten kendimi alamadım." cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (asm) Sevde'yi boşamaya niyetlendi, ancak Sevde ona: "Ya Rasulallah, beni boşama!
Hz. Muhammed'in Hatice'den doğan ilk kızıdır. Annesi ve kardeşleriyle birlikte müslüman oldu. Teyzesi Hâle bint Huveylid'in oğlu Ebü'l-Âs ile evlendi.
Ali'nin ikinci evlilik yapmak istemesinin -kanaatimizce- en önemli bir sebebi Hz. Peygamber (asm)'in teşvik ettiği Müslüman neslin çoğalmasına katkı sağlamaktır. Hz. Fatıma'nın vefatından sonra yaptığı evlilikler ve bu evliliklerden doğan pek çok çocuğun olması, bunun bir göstergesidir.
Zeynep binti Ali -radıyallâhu anhâ-, Medîne'de doğdu. Annesi, Peygamberimiz'in gözbebeği Hazret-i Fâtıma'dır. Hazret-i Ali Efendimiz'in ikinci kızı olan Hazret-i Zeynep, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'in üçüncü kız torunudur.
Peygamber Efendimiz en küçük kızı Fâtıma'yı anne sevgisiyle sever, ona “babasının annesi, anam” diye hitap ederdi. Hz.
Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
Zeyd Peygamberin Zeyneb'e aşık olduğunu anlayınca onu boşadı ve (Hz.) Muhammed onunla evlendi.
Zeyd onunla beraber olduktan sonra, mü- minlere evlâtlıklarının -kendileriyle beraber olup ayrıldıkları- eşleriyle evlenmeleri hu- susunda bir sıkıntı gelmesin diye seni o kadınla evlendirdik. Allah'ın emri elbet yerine getirilecektir.” Ahzâb, 33/37.
O, Mekke'den Medine'ye ilk hicret edenler arasında yer aldı. Medine'ye hicret ettiğinde bekardı. Efendimiz (asm) onu evlâtlığı Zeyd b. Harise ile evlendirdi.
Zeyneb'in (ra) Ali ve Ümâme adında iki çocuğu olmuştu. Oğlu Ali küçük yaşta vefat etmiş, kızı Ümâme ise annesinden sonra da yaşamış ve Hz. Fâtıma'nın vefatından sonra Hz. Ali ile evlenmişti.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
Hz. Muhammed' 50 yaşına kadar, aynı zamanda ilk Müslümanlardan olan Hz. Hatice ile evli kalmıştır. O dönemde çok eşlilik yaygın olmasına rağmen, peygamber efendimiz, herkesten farklı olarak tek eşli bir yaşam sürmüştür.
Peygamberimizin en sevdiği eşi Aişe - Nihat Hatipoğlu ile Sahur 12 Mayıs 2021 - YouTube.
Meymûne binti Hâris (ra):
Peygamber (sav)'in son evliliğidir. Hudeybiye antlaşmasından bir yıl sonra Hz. Peygamber'le Müslümanlar, Mekke'ye tavaf ziyaretine gitmişlerdi. Bu sırada Peygamberimiz'in amcası Abbas, Allah Resulü'ne Meymûne'yle evlenmesini teklifi etti.
Zeyneb, Hz. Peygamber'le evlendiğinde otuz beş yaşında olduğuna göre hicretin birinci yılında Zeyd ile evlendiği sırada en az otuz (veya otuz üç) yaşında bulunması gerekir.
Her şeyi bilen Yüce Allah, bu evliliğin bu şartlarda yürümeyeceğini ve Zeyneb'in boşanma sonrası kendisiyle evleneceğini haber vermiş. Yani yürümeyecek evlilikte ısrar etmemesi gerektiğini bildirmiş. Neticede Zeyd'le Zeynep boşanmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri