Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Şeftali çekirdeğinin de sağlığa çok fazla yararı bulunuyor. Karın ağrılarını hızlı bir şekilde dindiren şeftali çekirdeği sindirim sistemine de etki ederek sindirimi kolaylaştırıyor. Şeftali çekirdeği doğru bir şekilde tüketildiği takdirde bağırsak hareketlerini düzenleyerek meydana gelen ishali de önlüyor.
Meyve çekirdeklerinde siyanür bileşiği açığa çıkaran 'amigdalin' maddesi olabileceğini belirten uzmanlar, çekirdeklerin zehirleyici ve ani ölümlere neden olabileceğini söylüyor. Meyve tüketirken çekirdeklerine dikkat edin. Siyanür bileşiği nedeniyle zehirleyici olabiliyor.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer bu konuda çok arada kalıyorsanız zeytin çekirdeğini toz haline getirip tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.
Zeytin çekirdeğinin yararlı olduğunu belirten beslenme uzmanları, zeytin çekirdeği yutulduğunda bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücudumuzda bulunan enzimler ve mide asitleri sayesinde eritilmektedir.
Toksik olabilen bileşik amigdalin içerirler. Amygdalin, elma çekirdeğinin kimyasal savunmasının bir parçasını oluşturur ve kendi başına zararlı olmasa da çiğnendiğinde veya hasar gördüğünde hidrojen siyanüre dönüşebilir. Siyanür, yeterince tüketilirse oldukça tehlikeli hatta ölümcül olabilen bir şeydir.
Çekirdeği ile yenir mi? Portakal gibi kış meyvelerini çekirdekleriyle tüketmek, apandisit hastalığına yol açıyor. Çekirdekleri ayıklanmadan tüketilen bu meyveler, apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açıyor.
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
Ayva çekirdeklerini kullanırken parçalamayınız. İçindeki zehirli siyanogenetik glikozitlerin açığa çıkmasına sebep olarak zehirlenebilirsiniz.
Elma çekirdeğinin içerisinde siyanojenik asit denilen bir tür zehirli asit bulunur. O nedenle elma çekirdekleri az miktarda tüketildiği takdirde çok fazla zarar verici etkisi bulunmaz. Buna karşın yüksek miktarda tüketilmesi ise ciddi sorunları doğurur.
Ayva çekirdeğinin bilinen herhangi bir zararı yok. Ayva çekirdeği genellikle ağız yolu ile tüketildiği takdirde boğaza kaçar ve nefesi tıkayabilir. O nedenle ayva çekirdeğini doğru bir şekilde kullanmak gerekir. Bunun dışında ayva çekirdeğinin herhangi bir zararı da yoktur.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Özellikle yaşlı kişilerde çekirdekleri ile birlikte yenildiğinde bağırsak tıkanıklığına hatta bağırsaklarda delinmelere kadar sebep olabiliyor. Alıcı az miktarda yemelerini ve özellikle çekirdeksiz yemelerini öneriyoruz" dedi.
Bir insanı zehirleyecek kadar siyanürün salımı için, 100'den fazla çekirdeğin aynı anda çiğnenerek ya da toz haline getirilerek tüketilmesi lazım.
Öncelikle ayva çekirdeği ağız yoluyla tüketilmemelidir, bu yüzden asla yemeyin. Ayva çekirdeğini kullanmanın en etkili yollarından biri onu harici olarak kullanmaktır. Bunun için de ayva çekirdeklerini kolayca bir jele, cilt nemlendirici bir kreme dönüştürebilirsiniz.
*Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. *Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
Son yıllarda popüler olmaya başlanan karpuz çekirdekleri, aslında karpuzla birlikte tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlık açısından birçok faydası olduğu söylenen bu çekirdekler, kurutularak aktarlarda satışa sunulabilmektedir.
Gün içinde 30 adetten fazla tüketilen kayısı çekirdeği, zehirlenmeye neden olur. Beslenme uzmanları ölçülü tüketmenizi sık sık vurgular. Kayısı çekirdeğini tüketmeden ve kayısı çekirdeği yağını kullanmadan önce uzmana danışmanız gereklidir. Olası bir zehirlenme durumunda mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı yaşanır.
Karpuz çekirdeği, özellikle fazla miktarda yendiğinde sindirim sistemimiz için zorlayıcı olabileceğinden apandisit tıkanıklığına neden olabiliyor. Ancak bunun çok nadir rastlanabilecek bir durum olduğu söyleniyor. Bunun dışında ise karpuz çekirdeğinin bilinen bir zararı bulunmuyor.
Halk arasında zeytin çekirdeğinin mideye zararlı olduğu ve yutulmasının sakıncalı olduğu söylenmektedir. Zeytin mideye iner inmez mide tarafından hazmedilir ve sindirilir. Mide ve bağırsağı rahatlatıcı özelliğe sahip bu çekirdekler, basura iyi gelmektedir.
Bir bütün olarak yutulabilen zeytin çekirdeğinin insan sağlığına birçok katkısı vardır. - Yemek sonrası yaşanan mide yanması ve ülser gibi hastalıklara iyi geldiği söylenen zeytin çekirdeği içerdiği omega 3 yaş asitleri ve çözücü asitler sayesinde bilenin temizlenmesini hızlandırır.
Bu noktada Dr. Fevzi Özgönül şöyle cevap veriyor: "Zeytin çekirdeğinin selülozik yapısını tamamıyla eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin çekirdeğini yuttuğunuzda korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin çekirdeğinin sivri uçları da size zarar vermez."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri