Hızlı biçimlendirme seçeneğini tercih ederseniz, biçimlendirme işleminde dosyalar bölümden kaldırılır fakat diskte bozuk kesim taraması yapılmaz. Bu seçeneği sadece sabit diskiniz daha önce biçimlendirildiyse ve sabit diskinizin hasar görmediğinden eminseniz kullanın.
Hepimizin bildiği gibi, biçimlendirme sabit disk, USB veya hafıza kartındaki tüm verileri siler.
Tam biçimlendirme veya yavaş format dediğimiz format şeklinde , Bölüm tablosu verileri temizlenir ve disk yüzeyindeki her bir sektör denetlenir varsa BAD sektörler onarılır onarılamayanlar üzerine yazılmasın diye işaretlenir işte bu sebepledirki hızlı formata nazaran çok daha uzun süren bir işlemdir.
Sabit disk biçimlendirme ya da format diskinizin sizin tarafınızdan kullanıma elverişli hale getirilmesi işlemidir. En basit tanımı ile disk biçimlendirme nedir sorusunun yanıtı diskin kullanıma uygun bir form almasını sağlamaktır. İşlem sayesinde disklerinizin biçimlenerek kullanıma uygun hale getirilir.
Bir Sabit Diski Biçimlendirmek Ne Kadar Sürer
Tahmin edildiği gibi, Windows'ta 1 TB sabit diskte "tam format" yapmak 2 saat gibi uzun bir zaman alacaktır ve bir USB 2.0 bağlantısı üzerinden bir gün sürebilir! Bunun yerine, "hızlı" bir format yapmak, genellikle birkaç dakika sürer ve çok daha hızlıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Formatlama, sabit disk sürücü, katı hal sürücüsü, flash bellek vb. gibi bir saklama cihazını, bilgi saklamaya hazırlama işlemidir. Verilerinizi düzenleyen bir dosya sistemi oluşturur ve dosyalarınız için alanı en üst düzeye çıkarmanızı sağlar.
USB bellek biçimlendirme, bir nevi belleğinizi fabrika ayarlarına geri döndürmektir. Bu işlem ile sürücü üzerindeki tüm veriler silinir ve sürücü bozuk sektörlere karşı taranır. Böylece belleğiniz 'sağlıklı' ve sorunsuz şekilde çalışır hale gelir.
Biçimlendirmek format ile eşdeğerdir.sadece üstüne veri yükleme olmuyor biçimlendirme yaptığında :) Yani virüs varsa siler Ancak herhangi bir recovery programıyla geri almaya çalışırsan virüs varsa tekrar geri gelebilir :) Kısaca Biçimlendir yapınca bütün dosyaları silmiş olursun ve hdd kaydını değiştirmiş olursun.
USB bellek biçimlendirme, belleğin fabrika ayarlarına geri dönmesini sağlamaktır. Bu işlem ile sürücü üzerinde bulunan tüm veriler silinir ve sürücü bozuk sektörlere karşı taranır. Böylelikle belleğiniz sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde çalışır hale gelir.
Hızlı biçimlendirme seçeneğini tercih ederseniz, biçimlendirme işleminde dosyalar bölümden kaldırılır fakat diskte bozuk kesim taraması yapılmaz. Bu seçeneği sadece sabit diskiniz daha önce biçimlendirildiyse ve sabit diskinizin hasar görmediğinden eminseniz kullanın.
USB flash sürücünüze sağ tıklayın③, ardından [Biçimlendir]④ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑤ olarak seçin, ardından [Başlat]⑥ öğesini seçin. USB belleğinizdeki tüm verilerin silineceğine dair bir uyarı görürsünüz. USB flash sürücünüzü biçimlendirmeye başlamak için [OK]⑦ öğesini seçin.
Dosyayla ilgili tüm verileri tutan dosya sistemi artık RAW olduğundan , bu nedenle bu bilgi olmadan bilgisayar, sürücüde depolanan hiçbir dosyaya erişemez. Bilgisayar, depolama sürücüsünü yeniden işlevsel hale getirmek için sürücüyü biçimlendirmeyi önerecektir.
Format atmak olarak da bilinen biçimlendirme işlemi, yeni bir işletim sistemi kurulumu ya da sürücüdeki gereksiz dosyalardan kurtulup işletim sisteminin yeniden kurulması için yapılan işlemdir. Bu sayede sürücünün bir anlamda yeni gibi olması sağlanır.
Ancak kullanım süresince SD kartı yanlışlıkla biçimlendirebilir veya bazı durumlarda biçimlendirmeniz gerekebilir. Örneğin, okunamayan/bozuk SD kartı onarmak, hafıza kartındaki virüsü temizlemek için veya SD kart dosya sistemi RAW olduğunu düzeltmek için depolama aygıtını biçimlendirmeniz gerekir.
SD Kart İçin Hangi Dosya Sistemini Seçmelisiniz? Uygulanabilirlik: Küçük SD kart, 32 GB veya daha küçük depolama alanına sahip USB sürücü, oyun depolama kartı vb. SD kart depolama alanınız 32 GB'tan küçükse ve kartta büyük dosyalar (tek bir dosya için 4 GB'den büyük) depolamayı planlamıyorsanız, FAT32 en iyi formattır.
Format atmak için kullanılacak USB belleğin en az 8 GB boş hafızaya sahip olması gerekir ve tercihen USB bellek boş olmalıdır.
Flash Bellek klasörünün üzerine sağ tıklayarak açılan pencereden biçimlendir sekmesi tıklanmalıdır. Eğer USB Flash Bellek 8 GB ve üzeri ise dosya sistemi başlığı altından NTFS seçeneği seçilmelidir. Eğer bu seçenek seçilemez ise USB Flash Bellek içerisine 4 GB ve daha büyük dosyalar atılamaz.
Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir. Android telefonda virüs temizleme güvenli bir uygulamayı telefonunuza indirip virüs taraması başlatabilirsiniz.
Fabrika ayarlarına sıfırlama yaparak hemen hemen tüm virüslerden ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan kurtulabilirsiniz. İşletim sistemini orijinal durumuna döndürerek, fabrika ayarlarına sıfırlama seçeneği, cihazınızdaki virüslü programları veya dosyaları istemeden kaldırır.
Bu tür virüsler genellikle uzantısı EXE ve COM olan dosyalara bulaşırlar. Virüsler genellikle bir başka dosyaya bulaşıp yer kaplamaktan öte gitmemekle birlikte bilgisayarda yavaşlama, kilitlenme ve bazen de dosyaların bozulmasına neden olmaktadırlar.
USB sürücüsü bozulabilir veya hasar görebilir ve bilgisayarın USB'yi biçimlendirememesine neden olabilir. Hataya neden olan yaygın nedenler, flash belleğe virüs bulaşması, bozuk sektörleri, fiziksel hasar ve dosya sisteminin çökmesi olabilir.
FAT32 dosya sistemi, daha küçük kapasiteli flaş bellek cihazları (bellek kartları, USB sürücüler ve diğer depolama cihazları gibi) için uygunken NTFS dosya sistemi, büyük kapasiteli diskler için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri