Kalbindeki imanda
İhlas, ibadetin özüne aykırı olan her türlü gösterişten, şirkten, dünyalık kaygılardan, çıkar hesaplarından onu arındırmak, saf ve tertemiz bir şekilde ibadeti Allah (cc)'a arz etmektir. İbadetleri insanların beğenmesi için değil sadece Allah rızası için yapmak demektir.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi.
İhlas; samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamına gelen bir dini terimdir.
İman ve ihlâs, manevî hayatımızın temeli, özü, vazgeçilmez esaslarındandır. Allah'a inanmak, teslim olmak, rızasını kazanmak, memnuniyetine ve muhabbetine vâsıl olmanın sırrı ihlâsla ölçülür. İhlâs öyle bir iksirdir ki ölçüsü, tartısı kalbin içindeki niyette, kasıtta ve tercihte gizlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Peygamber Efendimiz (sas)'in ifadesinden de anlaşılacağı üzere,“iş, davranış ve ibadetleri gösteriş ve çıkar kaygılarından arındırıp sadece Allah için yapmak” mânâsına gelen ihlâs, Kur'an'da peygamberlerin başlıca nitelikleri arasında sayılmış ve âyetlerde ihlâslı kimselerden övgüyle söz edilmiştir.
İhlas, kul ile Mabud arasında bir sırdır ve bu sırrı Allah, sevdiklerinin kalbine koymuştur. İnsanın ihlası gerçek manasıyla yaşayabilmesi için, öncelikle ihlasın neden bu kadar önemli olduğunu kavraması ve bu iman seviyesine ulaşabilmeyi içten arzu etmesi gerekmektedir.
Resûl-i Ekrem riyayı “küçük şirk” diye nitelemiş, Allah'ın kıyamet gününde insanlara amellerinin karşılığını verirken gösteriş için ibadet ve hayır yapanlara, “Ey riyakârlar!
İhlas da, Allah'ın insanı bu iki- sinden korumasıdır.” İçten ve samimi niyet sahibi ihlâslı kişi, insanların övgü- sünden bülbülün şahinden kaçtığı gibi kaçandır. Görünen ile görünmeyenin birbirine eşit ve aynı olduğu her türlü fiil ve davranış, ihlâsın işaretlerini verir. İbadetin ruhu ve bedeni ihlâstır.
İhlâs, samimi olmak, dine içtenliklebağlanmak demektir. Allah'a bu sûrede anlatıldığı şekilde inanan, tevhit inancınıtam anlamıyla benimsemiş ihlâslı bir mü'min olacağı için sûre bu adlaanılmaktadır.
Allah Resulü'nün bu soruya verdiği cevap şu şekildeydi: “İhsan, Allah'ı görüyormuşçasına O'na kulluk etmendir. Her ne kadar sen O'nu göremesen de O seni görmektedir.” (Buhari, İman, 36.)
Sadece İhlas suresini okuyarak namaz kılabilir mi namazı kabul olur mu; ne kadar uğraşsa da duaları ezberinde tutamıyor? Değerli kardeşimiz, Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir.
İhlas genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
Yapılan ibâdetler ve amel-i sâlihlerin Allah katında kabul edilmesinin temelinde ihlas ve samimiyet vardır. Bu bağlamda yapılan her ibadetin ancak samimi duygular ve Allah'ın rızası için gerçekleştirilmesi zarurîdir. Öyle ibadetler vardır ki bunlar, yapılmadığı takdirde Allah nazarında kıy- meti yoktur.
Cenab-ı Allah canlı cansız bütün varlıkları yaratmış ve yeryüzündeki her şeyi insanın emrine vermiştir. Bunların karşılığında da kendisine ibadet edilmesini istemiştir. Her işte olduğu gibi ibadetin özünü de ihlâs ve samimiyet oluşturmaktadır.
İhlas kelimesinin sözlük anlamı, samimiyettir. İslam dininde ise dine içtenlikle bağlanmak anlamına gelir. Dinimizde samimiyet esastır. Riya (ikiyüzlülük) ise en büyük günahlardan biri kabul edilir.
İhlâs, bir işi, bir faaliyeti ciddî ve samimî olarak ve şartlarına uyarak yapmak demektir. Yapılan ibâdet, duâ iş ve hizmetlerde maddeyi, şahsî çıkarı hakikî ve esas gaye yapmadan, hiçbir karşılık beklemeden, yalnız Allah rızasını esas maksat edinmektir.
İhlası kaçıran, ameli iptal eden, ibadeti bütünü ile değersizleştiren, hatta günaha dönüştüren hata ve hatta şirke kadar götüren dünyevi menfaatler ve kaygılar ile yapılan ibadetlerdir.
Peygamber Efendimiz (asm) riyaya, farkında olunmayan bir şirk olarak dikkat çekiyor. Anlaşılıyor ki, riya ve gösteriş şirkten başka bir şey değildir. Nitekim kalp yalnız Allah'a aittir.
Bir İslam dinî terimi olarak riya, dünyevî çıkarlar elde etmek için dindar gibi görünmek veya ibadetleri yerine getirmektir. Örneğin mal, mevki, saygı, şöhret vs. kazanmak için yapılan ibadetler riya kabul edilir.
Nitekim Peygamber Efendimiz(sav) “Ameller niyetlere göredir” (Müslim, İmare, 155) buyruğuyla bu önemin altını çizmektedir. İhlâs kavramı ise dinî yaşantının özü, amellerin manası ve kalpdeki niyetin dışa yansımasıdır.
İhlas suresi her gün okuyan kişinin kaza ve belalardan muhafaza olmak başta birçok sıkıntı ve kederini yok etmeye vesile olmaktadır. İhlas suresi geceleri uykudan evvel okunması 100 kez okunması ve bunu adet haline getirenler için cennetten bir köşk ile müjdeleneceği bildirilmektedir.
Sürekli bir şekilde İhlas Suresi okuyan müminlere cennet vacib olmaktadır. Arefe günü 1000 defa İhlas Suresi okunması, kişinin günahlarının affedilmesine ve ettiği tüm duaların kabul edilmesine vesile olur. Bir Müslüman sefere çıkarken 11 defa İhlas Suresi okursa Allah (cc) kişi seferden dönene kadar onun evini korur.
Mekke'de indirilmiş olan İhlas Suresi, Kur'an'ın en kısa surelerinden biridir ve İslam'daki tevhid (birlik) inancının en kısa ve öz ifadesi olarak kabul edilir. Surede Allah'ın mahiyeti; kısa, öz ve net bir şekilde belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri