Tabula rasa Locke'u her şeyin doğuştan belirli olduğunu savunan kaderci filozoflardan (örn. akılcılık) ayırır. Sonuç olarak Hume, zihinde yer alır. Bu Locke'un görüşü olarak bilinir.
John Locke (29 Ağustos 1632 – 28 Ekim 1704), İngiliz klasik liberalizm düşüncesinin öncüsü İngiliz filozof.
İngiliz filozof John Locke'un eserleri yirminci yüzyıl anlayışının öncülüğünü yapmıştır: davranışçılık. Locke, çocuğu bir tabula rasa (boş levha) olarak görür. Locke'un felsefesi çocukların kendi kaderleri üzerinde etkilerinin olmadığını, boş levhaya başkaları tarafından yazıldığını ifade etmektedir.
Rene Descartes'ın savunduğu akıl yoluyla erişilebilecek bilgi deneyiminin karşında duran John Locke, insanın deneyim yoluyla öğrenen bir doğaya sahip olduğunu öne sürerek Empirist akımı başlatan filozof olmuştur.
Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha (tabula rasa) gibidir.
İlgili 31 soru bulundu
[1] (felsefe) İnsan beyninin başlangıçta bir tabula rasa ("boş levha") olduğunu, zihnimizde doğuştan gelen bir fikir olmadığını, nedenselliğin zamanla edinilen deneyimsel alışkanlıklarımızla ilgili olduğunu öneren felsefi görüş.
Tabula rasa veya tabula rosa, John Locke'un ortaya attığı "boş levha" önermesine işaret eder. Bir empirist olan Hume'a göre, zihnimizde doğuştan gelen bir fikir yoktur. Bununla birlikte Hume, nedenselliğe de karşı çıkar.
John Locke'un İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme (1690) adlı eseri ampirizm (deneyselcilik) felsefesinde büyük bir dönüm noktası olarak bilinir.
Locke (1690), Hobbes'un devlet görüşünü eleştirmiş, siyasal toplumun oluşumunda temel alınan doğa durumunun bir savaş değil barış hali olduğunu ileri sürmüş, monarşiye şiddetle karşı çıkarak en uygun yönetim şeklinin demokrasi olduğunu savunmuştur.
Locke'a göre ideler, düşüncenin nesneleridir. İdelerin kökeni ya da kaynağı ise ya duyumdur ya da düşünümdür. Duyularımız, önce duyulur tikel nesnelere yönelmektedir ve bu nesnelerin kendilerini etkilemelerinin değişik yollarına göre, zihne şeylerin birçok seçik algılarını iletmektedir.
📌 John Locke'un "Tabula Rasa" (Latince: Boş Levha) teorisi insan zihninin doğuştan boş olduğunu ve bilginin deneyimlerle kazanıldığını savunur. Yani doğduğumuzda zihnimizde önceden belirlenmiş bilgi veya yetenekler yoktur. Bu bilgiler zamanla deneyimlerle kazanılır.
Deneycilik adıyla da bilinen Empirizm, kişinin hakikate sadece deneyim ile ulaşacağını savunan felsefe akımıdır. John Locke tarafından geliştirilen Tabula Rasa kuramına göre, insanın zihni doğduğunda boş bir levhadan farksızdır. Bu görüşe göre insan, ancak gözlem, deneyim ve araştırma yoluyla bilgilere erişebilir.
Locke göre toplum ve insanı ileri aşamaya götürecek unsur özgür düşünce olacaktır. Tabula rasa önermesi de insanların doğumu ile sahip oldukları boş çerçeveyi kendi akılları sayesinde şekillendirebileceği anlamını çağrıştırır. Bu bağlamda, kaderci felsefecilerin görüşleri ile tam ters doğrultuda gelişir.
Yaygın olarak liberalizmin babası olarak bilinen Locke, en etkili Aydınlanma düşünürlerinden birisidir. O, toplum sözleşmesi kuramına büyük katkılar sağlamıştır. Locke, aynı zamanda, yasama ve yürütme güçlerinin ayrılığı ilkesini savunduğu için de önemli bir yere sahiptir.
Locke'a göre insan bilgisinin kaynağı, deney yapan anlama yetisi olduğu zaman bilginin sınırı problemi ortaya çıkmaz. Deney, anlama yetisinin güç, sınır ve kapasitesini aşmadan çalışmasını sağlar. İnsan, anlama yetisi ile deney yapamadan bilmeye kalkıştığında ise bilgi değil bilgi olmayanı elde eder.
17. yüzyıl düşünürü John Locke sıklıkla ayrı bir felsefe geleneği olarak liberalizmin kurucusu şeklinde yansıtılır. Locke, her insanın hayat, özgürlük ve mülkiyet haklarına sahip olduğunu savundu ve Toplumsal sözleşmeye göre de hükûmetlerin bu hakları ihlal etmemesi gerektiğini belirtti.
John Locke, 17. yüzyılın çağdaş filozoflarından biridir. Ortaya attığı görüşler ve siyaset felsefesi ile siyasal liberalizmin kurucusu sayılmıştır.
John Locke, yaklaşımlarıyla döneminin ve felsefe tarihinin en önemli düşünürleri arasında yer almış bir isimdir. Varlık, bilgi gibi temel felsefi disiplinlere yönelik ileri sürmüş olduğu düşünce- lerin yanı sıra siyaset felsefesiyle ilgili yaklaşımla- rıyla da önemli bir yer edinmiştir.
Locke'ta dilin, yani kullanılmakta olan sözcüklerin en temel görevi bildirişim amacıyla düşüncelerin iletimini sağlamaktır.
( Bu eser bundan sonra kısaca Treatise diye anılacaktır.); David Hume, İnsan Zihni Üzerine Bir İnceleme (Essay Cancerning the Human Understanding), çeviren: Selmin Evrim, MEB Yayınları, İstanbul 1986, ss. 35 vd.. (Bundan sonra bu eser, kısaca İnsan Zihni diye anılacaktır.
Tarihin büyük filozoflarından John Locke, ilk olarak 1690'da basılmış İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme'de matematiksel, doğa bilimsel, dinî ve ahlakî bilgileri nasıl öğrendiğimize dair kapsamlı bir analiz yapar.
150 John Locke (1632-1704), felsefi temel eseri olan İnsan Zihni Üzerine Bir Deneme'yi, bu eserin hemen başında kendisinin belirttiğine göre, insanların hakikat hakkında bitip tükenmez tartışmalarının sona ermesine katkıda bulunmak amacıyla kaleme almıştır.
Sert spoiler'larla karşılaşabileceğinizi bilerek okumaya devam edin! Tabula Rasa iki ayrı zamanda geçiyor. Güncel zamanda ilerleyen hikaye akıl hastanesinde yaşanıyor; üç ay öncesine dönen, geçmiş zamandaki hikaye ise Belçika'nın epik lirik kasabalarından birinde…
Tabu, insan davranışlarının belli alanlara ya da belli normlarla ilişkili olarak kutsal veya dokunulmaz olarak tanımlanmış oldukça güçlü sosyal yasaklara denir.
“Tabula Rasa” bir mimari doğaçlama olarak ele alınmıştır. “Mimarın, kendi zihnindekiler hariç, herhangi bir şablon (dijital, elektronik, basılı malzeme ve araçların hiçbir türünü) kullanmadan nasıl tasarlayabileceğini ya da bunun olurluğunu sorgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri