Sünen-i İbn Mace, İslam dünyasında, güvenilir altı hadis kiatabından (kütüb-i sitte) birisidir.
Sünen-i İbn Mace (Arapça: سُنن ابن ماجة). Ehl-i sünnet hadis literatüründe en güvenilir kabul edilen altı kitaptan (Kütüb-i sitte) biridir.
209'da (824) doğdu. Mâce'nin dedesinin veya annesinin adı (Sıddîk Hasan Han, s. 255) yahut babasının lakabı (İbn Hacer, IX, 532) olduğu söylenmektedir. Benî Rebîa'nın mevlâsı olduğundan Rabaî nisbesiyle de anılır.
İbn Mâce'nin es-Sünen adlı eseri üzerine pek çok şerh, haşiye, zevâid, ta'lîk, ricâl ve fihrist çalışması yapılmıştır. Eser üzerine yazılmış ilk şerh Moğultay b. Kılıç'ın el-İ'lâm bi-Sünnetihi aleyhisselatü ve's-selâm Şerhu Süneni İbn Mâce el-İmâm adlı eseridir.
İslâm'ın Sünnî dalının kanonik hadis koleksiyonları, Sahîh-i Buhârî ve Sahîh-i Müslim'in genellikle en yüksek statüye sahip olduğu altı kitaptır. Diğer hadis kitapları ise Sünen-i Ebû Dâvûd, Cemi't -Tirmizî, El-Sünen el-Suğra ve Sünen ibn Mâce'dir.
İlgili 29 soru bulundu
Sünen-i İbn Mace, İslam dünyasında, güvenilir altı hadis kiatabından (kütüb-i sitte) birisidir.
(Salât Hadisleri)
Tirmizi‟nin Sünen adlı eseri, hadis kitapları içerisinde en sahih ve meĢhur olarak bilinen “Kütüb-i Sitte” adlı kitaplar arasında yer almaktadır.
Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba'nın en çok bilinen eseri, “Şerh-i Hadis-i Erba'în” adlı kırk hadisi derlediği küçük bir risalesidir.
Buna göre bugünkü anlamıyla üzerinde şerh çalışması yapılan ilk eser Ebû Da- vud'un sünenidir.
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
Talebesi Ebû Saîd İbn Yûnus'un belirttiğine göre Nesâî Zilkade 302'de (Mayıs-Haziran 915) Mısır'dan ayrıldı, 13 Safer 303'te (28 Ağustos 915) Filistin'deki Remle'de vefat etti ve Kudüs'te defnedildi.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir. Hadîs uydurmak, iyi niyetle olursa haram; Müslümanları aldatmak içinse küfrdür.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
ma, Allah Rasûlü'nün şefaatine nail olma, istediği cennet kapısın- dan cennete girebilme, âlimler ve şehitler zümresi arasına yazılma ümidi birçok âlimi kırk hadis derlemeye yönlendirmiştir.
İmam İbn Adî Hz. Enes'ten “Ümmetimden kim kırk hadis ezberlerse Allah Teâlâ kıyâmet gününde onu fakih ve âlim olarak diriltir.”
Abdullah bin Mübarek, ilk kırk hadisi yazan kişidir. İran ve Türk edebiyatında önceleri nazım ve nesir karışık ürünler verilirken zamanla manzum şekilde yazılmıştır. Arap edebiyatında ise mensur olarak işlenmiştir. Kırk hadis tercümelerinin bir kısmı âyet ve hadislerle, öğüt ve hikâyelerle desteklenmiştir.
a- Sadece sahih rivayetleri derlemeye çalışan ilk müellif Buhârî, ikincisi de Müslim'dir. b- Buhârî ile Müslim, hadisin altın çağı olarak kabul edilen kendi devirlerinde, hadis ilmini en iyi bilen iki şahsiyet olarak kabul edilmişlerdir.
Munebbih'in hocası Ebū Hurayra'dan yazmış olduğu 138 hadisi ihtiva etmektedir. Ṣaḥīfe, ilk defa merhum Muhammed Hamidullah tarafından iki farklı nüshasına dayanılarak neşre hazırlanmış ve ilk baskısı 1953 yılında Şam'da yapılmıştır.
Sahih hadisleri ilk defa bir araya getiren ve bu ilim dalında tartışmasız otorite olarak kabul edilen İmam Buhari, 1149 yıl önce bugün vefat etti.
Hadis kitaplarının sıhhatçe en kuvvetli olan altısı "Kütüb-ü Sitte" adı altında toplanmıştır. Bunlara "sıhah-i sitte" veya "usul-ü sitte" de denir. Bu altı kitaptan ilk beşi Buhari ve Müslim'in sahihleri, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi'nin sünenleridir.
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
İlk olarak hadis-i şerifler, yukarıda da zikrettiğimiz üzere sahabe efendilerimiz tarafından kaleme alınmıştır. İmâm-ı Mâlik/İmâm-ı Buhârî (rahmetullâhi aleyhimâ) ise kendilerince seçmiş oldukları hadisleri tertipli ve düzenli birer kitap haline getirmeyi hedeflemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri