Değindiğimiz gibi nezle nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından yanıtlanan bir sorudur ve Saraçoğlu en etkili yöntem olarak soğan kürünü önermektedir. Kabuklarını soyup dörde bölerek kaynattığınız soğanın suyunu hem hastalığı daha kolay atlatmak hem de tekrar nezle olmamak için tüketebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Burun akıntısı nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından tere bitkisi ile cevaplanmıştır. Taze tereyi tüketmenizi önerir. Taze terenin burun akıntısını yok edici özelliği bulunmaktadır.
Geniz akıntısına ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılmış bir sorudur ve İbrahim Saraçoğlu adaçayını önermektedir. Adaçayını 10 dakika kadar demledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Sarımsak, zencefil, bal gibi doğal antibakteriyeller tüketmek. Bolca sıvı tüketmek. Sıcak kompres uygulamak. Buhar soluyarak sinüzitin nemli kalmasını sağlamak.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Su gibi burun akıntısını hafifletmek ve geçirmek için bol sıvı tüketmek, dinlenmek, nemli hava solumak ve burun spreyleri gibi semptomları hafifletebilecek ilaçları kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca, nane buharları solunarak veya tuzlu su ile burun temizliği yaparak da rahatlama sağlanabilir.
Sıcak bir duş ile buhar banyosu yapmak
Burun akıntısının hafiflemesi için sıcak duşta soluyacağınız buhar mukusu gevşetmeye yardımcı yöntemlerden biridir. Sıcak buharı duş yerine ısıtılmış bir suyu bir kaseye koyarak da uygulayabilirsiniz. Kaynar olmamasına dikkat edin ve 5 dakika süre ile buharı soluyun.
Antihistaminikler: Antihistaminik ilaçlar, “Alerjik burun tıkanıklığına ne iyi gelir?” sorusunun etkin bir cevabı olabilir. Burun tıkanıklığına alerjiler sebep oluyorsa antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Antihistaminikler burun tıkanıklığı dışında diğer alerji semptomlarını da hafifletebilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Zencefil, soğan, nane çaylarının tüketilmesi, Alın ve göz altı bölgesine masaj uygulamak, Tuzlu suyun burundan çekilmesi gibi işlemlerle sinüzit semptomları azaltılabilir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Alerjik sinüzit belirtileri, tipik sinüzit belirtilerine benzer, ancak alerji semptomları da görülebilir. Bunlar; Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ateş, öksürük, yüzün bir tarafında veya her iki tarafında ağrı ve alerji belirtileri olan hapşırma, burun akıntısı ve gözlerde kaşıntı.
Sinüzitten şüphelendirecek en önemli belirti genizden arka tarafa akan yapışkan akıntı ve bu akıntının yeşil ya da sarı renkte olması. Ayrıca sümkürürken mendile boşalan akıntının rengi de tanıda yardımcı olur.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Gripte burun tıkanıklığı, en yaygın görülen belirtilerden biridir. Gripte burun tıkanıklığını hafifletmek için dinlenmek, bol sıvı içmek, buhar banyosu yapmak ve doktorun önerisiyle verdiği ilaçları kullanmak yardımcı olabilir.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Yatarken yastık gibi bir yükseltici ile başınızı dik tutun, tuzlu su ile gargara yapmak, buhar solumak, nemlendirici kullanmak ve ılık sıvılar içmek geniz akıntısının yarattığı öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır. Bu yöntemler mukusu inceltmeye ve burun kanallarınızı nemlendirmeyi sağlayacaktır.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri