İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen sarımsak kürü ile pek çok tansiyon hastası, sağlığına kavuşmuştur. Sarımsak, limon, maydanoz ve su ile hazırladığınız karışımı gün içinde bir süre tükettiğinizde, yüksek tansiyon şikayetleriniz mazide kalacaktır.
Kereviz tohumu, kişniş, safran, limon otu, çörek otu, ginseng, tarçın, kakule, fesleğen ve zencefil, hayvanlardan elde edilen sonuçlara göre kan basıncını düşürme potansiyeline sahip olduğu gösterilen bitki ve baharatlardan bazılarıdır.
Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir adım olacaktır. Çünkü soğuk su sinirlerinizi uyardığı için tansiyonunuzun düşmesine ön ayak olacaktır. Kekik tüketimi ya da kekik suyu kaynatılması, düşürmekte yararlı olacaktır. Yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
Hangi bitki çayı tansiyonu düşürür? Karahindiba, kekik, lavanta, kereviz ve atkuyruğu ile hazırlanan çaylar kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler.
İlgili 19 soru bulundu
D vitamini yeterli alanlarda tansiyonda da düşme oluşur. Hipertansiyonlu hastalarda tansiyon ilaçlarıyla birlikte 120 mg/gün dozunda alındığında faydalı olduğu gösterildi, ancak uzun sürede nasıl etki yaptığı bilinmiyor.
Limon, kısa süre içerisinde tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon ölçüldüğünde yüksek çıkıyorsa limon ile müdahale etmeyi düşünebilirsiniz. Tansiyon bu şekilde düşmüyorsa gerekli tıbbi müdahaleye başvurulabilir.
Sarımsak: Yüksek tansiyon problemine karşı en etkili bitkisel besinlerin başında sarımsak geliyor. Bir çalışma için yüksek tansiyon hastalarına üç ay boyunca sarımsak ekstresi verildiğinde, katılımcıların tansiyon değerlerinde önemli bir düşüş gözlendi.
Diyetin, meyve, sebze ve katı yağ içeriği azaltılmış süt ürünlerinden zengin olması da tansiyonun normale dönmesinde katkıda bulunur. Düzenli spor yapmanız (veya daha da kolay olarak haftada en az 3 gün ve en az 30 dk tempolu yürüyüş) bir çok yararlı etkisinin yanı sıra yüksek tansiyonu 4-9 mm cıva kadar düşürür.
Diyet önlemleri, düzenli egzersiz ve yüksek doz tansiyon ilacı kullanmanıza rağmen tansiyonunuz kontrol altına alınamıyorsa dirençli hipertansiyonunuz var demektir. Bazı ilaçlar, alkol, tiroid bezinin aşırı çalışması, bitkisel ürünler bu tansiyon türünün en önemli sebepleri arasında.
Yüksek tansiyon tedavisi sırasında yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Tüm tedavilere dirençli hipertansiyon durumunda ise böbrek atardamarlarına işlem yapılarak kan basıncı kontrol altına alınabilir.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Ceviz tansiyonu yükseltir mi? Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
Tansiyona iyi gelen bitkiler: Keklik otu, Lavanta, Kedi otu, Pancar, Karahindiba, Sarımsak, Çarkıfelek çiçeği, Limon, Nar, Brokoli, Patates, Nane, Ispanak, Domates, Maydanoz 'dur. Tansiyona iyi gelen bitki çayları: Atkuyruğu çayı, karahindiba çayı, lavanta çayı, kereviz Çayı ve kekik çayıdır.
Yoğurt tüketen yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarının tutarlı şekilde düştüğü belirlenen araştırmanın sonuçları, International Dairy Journal'de yayımlandı. Diğer yandan, yoğurt tüketiminin, tansiyonu normal seviyede olan kişilerin tansiyonunda değişikliğe yol açmadığı gözlemlendi.
Brokoli, ıspanak, patates, kabak ve domates gibi sebzeler tansiyonun düşmesini sağlar. Meyveler: Besin lifi içermesi ve düşük kaloriye sahip olmasının yanında tansiyonu düşürmeye de yardımcı gıdalardır. kavun, elma, çilek, ananas, muz, şeftali, mango ve turunçgiller yüksek tansiyona iyi gelen yiyeceklerden bazılarıdır.
Tansiyon hastalarının çok sıcak havalarda dışarı çıkmaması ve sıvı alımını artırması gerekir. Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra, bol bol sebze meyve tüketilmesi, doymuş yağ asitlerinin sınırlandırılması, şekerli besin ve içeçeklerden uzak kalınması önemlidir.
Büyük (sistolik) ve küçük (diyastolik) tansiyon olmak üzere iki bileşeni vardır. Genelde, büyük tansiyon 100 ile 140 mmHg arası normal kabul edilirken, küçük için ise 60 ile 90 mmHg arası normal kabul edilir. Hastane veya ofiste kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, egzersizlerle desteklemek ve bol su içmek, tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur.
Antioksidan içeren maydanoz, kalp ve damar hastalıkları riskinin azaltılmasını sağlar. Bu açıdan damar hastalıklarından olan yüksek tansiyon, kolesterol gibi hastalıkların iyileştirilmesinde destek olur.
Hastalığı önlemek ise doğru beslenmeden geçiyor: Zeytinyağı: Her sabah aç karnına tüketeceğiniz iki yemek kaşığı zeytinyağı, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Havuç suyu: İçerdiği potasyum ile kan basıncının yükselmesini sağlayarak tansiyonu dengeler. Badem sütü: Magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan badem sütünü içerek düşük tansiyonu dengeleyebilirsiniz. Zencefil: Güçlü bir antioksidan olan zencefil düşük tansiyon durumunda önerilir.
Doğrusu: Tansiyon hastalarının büyük kısmında magnezyum eksikliği vardır ve magnezyum, kalsiyumdan zengin maden suyu tüketimi tansiyonu düşürür. Unutmayın, her gün 2 şişe tüketin. Eğer arıtılmış su tüketiyorsanız çok daha önemli!
Bazı araştırmalar sarımsağın tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı sarımsaklı yoğurdun da tansiyonu düşürebileceğini öne sürmektedir. Ancak tansiyon problemleri olan kişilerin sarımsaklı yoğurt gibi besinleri tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
Çay kan basıncını düşürmede de etkili gözükmektedir. Randomize, kontrollü bir çalışmada, altı ay boyunca günde üç fincan siyah çay içenler, plasebo grubuna kıyasla sistolik ve diyastolik kan basıncında önemli bir azalma göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri