Evimizi boyarken hangi rulo kullanılır sorusuna cevap bulduğunuzda çok düzgün yüzeyler elde edersiniz. Dış cepheler büyük dişli sıvaya sahipse veya girinti çıkıntısı fazla olan bir yüzeye sahipseniz posteki rulo kullanabilirsiniz. Dış cephede dış cephe ruloları, iç cephede ise iç cephe ruloları tercih edilmelidir.
Mat ve pürüzsüz yüzeyler yaratmak için doğal kıllı ruloları tercih edebilirsin. Su bazlı boya kullanacaksan daha iyi sonuçlar için tercihini sentetik kıllı rulolardan yana yapmalısın. Saten iç cephe rulosu ile düz yüzeyler için boya uygulamalarında kolaylık sağlayabilirsin.
Boya Rulosu Nasıl Seçilir? Öncelikle boya yapılacak alan tanımlanmalıdır. İç cephede kullanılan rulolar ile dış cephede kullanılan rulolar birbirinden farklıdır. İnce işçilik gerektiren alanlar için kısa rulolar tercih edilirken, daha geniş yüzeyler için geniş çaplı rulolar tercih edilmelidir.
Rich Kadife Sünger rulolar ile Normal Sünger Rulonun farkı, amatör kullanıcıların boya uygulamasında yüzeyi köpürtmeden daha akıcı bir şekilde boyama ve vernikleme işlemini yapmasını sağlamaktır. Kadife rulolar ayrıca daha dayanıklı olup, zamanla kopma ve deforme olması daha güçtür.
İç cephe boyası alırken; duvarı silmeyecekseniz plastik boya; silecekseniz su bazlı silinebilir veya sentetik boya satın almalısınız. Su bazlı silinebilir boyalar, genellikle ipek mat ve yarı mat olarak üretilir. Duvarın kirini kapatmak içinse, iyi bir plastik boya yeterli olacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
İç Cephe Boya Özellikleri ve Kullanımı
Bu yüzeylere ihtiyaca göre parlak, mat, su bazlı, yarı mat özellikte boyalar tercih edilebilir. Mat boyalarda pürüzsüz dokuda yüzeyler tasarlanırken yarı mat boyalar sayesinde dilediğiniz canlılıkta boya özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir. Sentetik duvar boyaları için de saten rulo fırça kullanabilirsiniz.
İpek, saten ve kadife fırçalar daha az iz bırakan modeller arasındadır. Aynı zamanda fırça izi bırakmadan boya yapmak için her zaman rulo fırçalar tercih edilmelidir.
Kadife kaplamalı rulo özel dokusu ile vernik ve boya uygulamlarında kullanıma uygundur. Mutfak dolapları, mobilya, duvar yenileme projelerinde boya ve vernik yaparken tercih edebilirsiniz.
Boya badanaya nereden başlanır? Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Çünkü iç cephe boyaları tüm markalarda ayrı su ölçeği önermektedir. Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız.
MOHER ( KADİFE ) RULO 10 CM YEDEK 2 Lİ Vernik, yağlı boya, akrilik boya, su bazlı boya uygulamalarında kullanılır. Pürüzsüz bir yüzey bırakır ve kesinlikle iz bırakmaz. 2 adet yedek rulo gönderilecektir.
Genel olarak sünger rulolar için su bazlı vernikler, su bazlı akrilik boyalar, hobi boyaların kullanımı uygundur. Bazı sentetik boya ve vernikler için de kullanılsa da en iyi kullanım alana su bazlı ürünlerdir.
Profesyonel kullanıma uygun olarak %100 doğal koyun ve kuzu postlarından üretilmiştir. İç ve dış cephe uygulamalarında kullanılır. Rulonun kullanım öncesi su ile yıkanması verimliliğini artıracaktır.
Dış cephelerde grenli boya uygulamalarında kullanılır. Boya içindeki desen veren grenleri bırakarak boyanın daha belirgin pütürlü olmasını sağlar. Kullanıldıktan sonra kolayca temizlenir. Uzun ömürlüdür tekrar tekrar kullanılabilir.
Kadife Rulo Vernik ve yağlı boya ile kullanılır, solventten etkilenmeyen rulonun kullandıkça verimi artar, kullanıldıktan sonra çözücü herhangi bir maddeyle yıkanıp su ile durulanması rulonun ömrünü uzatır.
Rulo sünger fırçalar özellikle su bazlı, vernik ve akrilik boyalarla kullanılır. Hemen hemen her türlü su bazlı boya uygulamalarında kullanılabilir. Vernik ve sentetik boyalarla kullanılabilse de en çok su bazlı boyaların kullanımı için uygundur.
Koyu ve iddialı renkler ortamı olduğundan küçük ve kasvetli gösterirken açık renkler daha ferah ve aydınlık bir ortam yaratır. Açık renkler alana daha büyükmüş hissi kazandırır. Su yeşili, uçuk mavi, kırık beyaz gibi renkler ışığı yansıttığı için ortamda genişlik efekti yaratır.
Uzmanlara göre açık gri, bej, sarı, lavanta, açık mavi, kırık beyaz, krem, parlak turuncu, pembe ve ıhlamur yeşili oda için ideal seçimler, karanlık daha aydınlık ve ferah oluyor. Işığın yeterli olabilmesi için orta ya da hafif tonlar gerekir. Çünkü çok karanlık renkleri seçerseniz odanız daha küçük görünecektir.
Son moda iç cephe boya renkleri arasında, Pantone Renk Enstitüsü tarafından belirlenen 2023 yılı rengi “Pantone 18-1750” kodlu Viva Magenta'dan bahsetmezsek olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri