Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
İç mimar olabilmek için öncelikle bu konuda eğitim almış olmak gerekir. Özel ve devlet üniversitelerinde 4 yıl eğitim veren İç Mimarlık bölümünden mezun olan kişiler iç mimar olabilirler. Bunun için öncelikle iç mimarlık bölümünü bitirmiş olmak gerekir. İç mimarlar yenilikleri ve güncel akımları takip etmelilerdir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2023 Yılı Tanıtım Kataloğuna buradan ulaşabilirsiniz. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2004 yılında çağdaş ve özgün iç mekân ve yakın çevre tasarımına hâkim, nitelikli tasarımcılar yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bölümümüz, Eşit Ağırlık puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük iç mimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
Dört yıllık eğitim süresince içmimari tasarım odaklı; temel tasarım, teknik resim, içmimari çevre ve mobilya tasarımı, konstrüksiyon, yapı bilgisi, rölöve-restorasyon, teknik donatım, anlatım teknikleri, malzeme, tasarım tarihi gibi teorik, teknik ve uygulamalı dersler verilmektedir.
Bölüm içerisinde en önemli ders tartışmasız matematiktir. Matematik dersinde hem 1. hem de 2. bölümlerde yüksek başarı elde etmeniz beklenir. Bunun yanında sayılan diğer dersleri de iyi bir not ortalamasına sabitlerseniz, kısa sürede hedeflediğiniz iç mimarlık bölümüne yerleşebilirsiniz.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir. Bu lisans bölümünün eğitim süresi 4 yıldır.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. Mesleğinin gereği olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
İç Mimar Olmak için Kaç Puan Gerekir? İç mimar olmak için AYT'de sayısal puan türüne ait İç Mimarlık taban puanı 195,75932 olarak belirlenmiştir.
En son verilere bakarsan 2022 yılı için iç mimar bölümü taban puanları İstanbul Teknik Üniversitesi için 435,03 olarak alındığını görebilirsin. Akdeniz Üniversitesi için ise 331,47 puandan alınmıştır. Bu fark, tercih yapan üniversite adaylarının puanına göre değişkenlik göstermiştir.
İç mimarlık bölümü eşit ağırlık bölümünde yer alan bir ders olarak ifade edilebilir. Her dersin sahip olduğu puan türünün farklı olduğunu söylemek mümkündür. İç mimarlık, mimarlık mesleğinin bir alt dalı olarak bilinmektedir. İç mimar olmak için eşit ağırlık puan türünden tercih yapılması gerekmektedir.
Mimar olmak istiyorsanız kesinlikle sayısal bölüm tercih etmelisiniz. Bunun haricinde mimar olmanız mümkün değildir. İç mimar olmak için ise sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi alanlardan herhangi birini tercih etmeniz yeterlidir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi altında yer alan dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Öğrencilerin staj başvurusu yapabilmeleri için, bölümde son okudukları yarıyılda 2. Sınıf veya sonrasına kayıtlı olmaları gerekir. Yatay geçiş, Dikey geçiş ve benzeri sebeplerle bölümümüzde düzensiz ders alan öğrenciler için ise 2. Yıldan en az 1 ders almış olmak ile birlikte staj yapabilme önşartı sağlanmış olur.
Geçtiğimiz yıllarda iç mimarlık bölümü için yetenek sınavının kaldırıldığı, adayların tıpkı diğer bölümlere girmek isteyen öğrenciler gibi TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerektiği YÖK tarafından açıklanmıştı.
İç Mimar olmak için eşit ağırlık puan türünden tercih yapılması gerekmektedir.
İç mimarlık da bu alanları, mekanları sizin ihtiyacınıza en uygun olabilecek hale getiren, sadece ihtiyacı karşılamakla kalmayıp estetik anlamda da en ince detaylara kadar düşünerek hayatımızı güzelleştiren bir meslek alanı. Bu meslekte yapılan işlerin de böylesine renkli oluşu birçok kişi için oldukça ilgi çekici.
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin çalışma alanları genellikle iç mimarlık büroları, dekorasyon markaları, İnşaat şirketleri gibi alanlarda çalışabilirler. Bunun dışında yüksek lisans yaparak akademisyen olma imkanları da bulunmaktadır.
İç mimarlar bu mobilyaların tasarımında daha farklı bilgilere sahip olmak zorundadır. Bu bilgiler, malzeme özelliklerini, üretim bilgisini ve tasarımcı-üreten diyaloglarını içerir. İç mimar tekil bir mobilyayı tasarlar ve ürettirirken belli zanaat kollarını yönet- mek ve onlarla ilişki kurmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri