Yokuş Kalkış Desteği, bir aracın yokuşta olduğunu algılamak için sensörler kullanarak çalışır. Siz frenden gaz pedalına geçerken sistem, belirli bir süre boyunca (genellikle birkaç saniye) fren basıncını koruyacaktır. Gaza bastığınızda, bu freni serbest bırakarak yokuş yukarı devam etmenizi sağlar.
Bu sayede sistem, araca yokuş kalkış desteği işareti verir. Söz konusu güvenlik teknolojisi kalkış esnasında siz freni bıraktığınız an devreye girer. Bu mekanizma araca gaz vermeye başlayacağınız sırada fren basıncını bir süre daha tutar. Bahsi geçen sistem siz gaza bastığınız anda ise direkt olarak devreden çıkar.
Eğer aracınızda bu özellik varsa, aktif etmek için yapmanız gereken tek şey ayağınızı frenden kaldırmaktır. Araçlarda bu özelliği aktif etmek için ya da kapatmak için ayrıca bir tuş olmaz. Yani yokuş kalkış desteğinden faydalanmak için eğimli yollarda ayağınızı frenden kaldırmanız yeterlidir.
Hill Holder sistemi, iki sensör kullanarak araçtaki fren sistemi ile birlikte çalışır. İlk sensör, aracın yokuştaki eğimini ölçer. İkinci sensör ise debriyaj düzenini kontrol eder. Yokuş yukarı konumdayken sürücü fren pedalına bastığında ve debriyaja tamamen yüklendiğinde sistem devreye girer.
Debriyaj balatalarınızı zorlamamak ve zarar vermemek adına yokuşta yapacağınız kalkışlarda süreye dikkat etmeniz gerekir. Bu süreyi fazlaca uzatırsanız Yokuş Kalkış Desteği'nin devre dışı kalmasına sebebiyet verebilir; böylece aracınızın kaymasına neden olabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Araçlarda yokuş kalkış desteğinin çalışmamasının başlıca sebebi sensörlerde yaşanan arızadır. Fakat başka bir sebepten de kaynaklanma ihtimaline karşı aracı taratmak yapılması gereken şeydir. Yokuş kalkış desteğinin çalışmamasının bir başka sebebi ise çekiş kontrol sisteminin bir arıza tespit etmesi olabilmektedir.
Yokuş Kalkış Desteği, bir araç bir yokuşta durdurulduğunda ve tekrar hareket etmesi gerektiğinde devreye giren bir sürücü destek teknolojisidir. Bu özellik, siz fren pedalı ve gaz pedalı arasında manevra yaparken frenleri birkaç saniye basılı tutarak yokuşta geriye kaymayı önleyebilir.
İsterse ayağını fren pedalından çekebilir. Sistemi devre dışı bırakmak ve aracı ileri hareket ettirmek için, sürücü birinci vitese geçmeli, hafifçe gaz pedalına basmalı ve yavaşça ayağını debriyajdan çekmelidir. Bu noktada Hill-Holder mekanizması fren sistemini boşa alır ve aracın ilerlemesine imkân sağlar.
Işığın sürekli yanık kalması sistemin devre dışı olduğunu göstermektedir. Bazı araçlarda ESP off şeklinde görülür. Bu ışık genelde sürücülerde “ESP off ne demek?” sorusuna neden olur. ESP sisteminde problem meydana geldiğinde de ESP ışığı sürekli olarak yanar.
"Transporter modellerinde yokuş kalkış desteği bulunur. Bu sayede yokuş yukarı kalkışlarda fren pedalından ayak çekildikten sonra fren basıncı 1.5 - 2 saniye korunur. Böylece araç geri kaymaz, yokuş yukarı rahat bir kalkış yapmanızı sağlar ve debriyajın ömrünü uzatır.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Komisyon üyelerinin dikkat ettiği önemli bir nokta da yokuşta kalkıştır. %7 eğime sahip olan ve önceden belirlenmiş alanda durulur. 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan doğru bir kalkış yapılır. Kalkış yaparken, el freni kullanılmaz.
El Freni ile Nasıl Kalkar
Ayağınızı debriyajdan yavaşça çekip gaza basın. Yine motorun sesi değişecek, direksiyonda titreme olacak ve araba ileriye doğru atılacak. Bu noktada el frenini yavaşça bırakmanız gerekiyor. Aracın tırmanırken devrinin düşmesi normaldir.
Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz. Not: Kalkış için sola, durmak için sağa sinyal verilmelidir.
İlk çıkış yaparken ve dönüşlerde sinyali unutma, benim bildiğim yokuş duruşunda dörtlü yok, sağ sinyal ve kalkarken sol sinyal yeterli.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Sürücüler, gösterge panelinde yanan ışık sayesinde ESP sisteminin ne zaman devreye girdiğini görebilir. Otoyolda hareket halindeki bir otomobil ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsa, otomobili kontrol altında tutmak için ESP devreye girer.
Otomobil sürüş halindeyken ani bir manevra ile yoldan çıkma tehlikesi yaşarsa ESP otomatik olarak devreye girmektedir. Gösterge panelindeki ESP ışığının yanması durumunda sistemin devreye girdiği anlaşılabilmektedir.
ESP kışın, özellikle karlı ve buzlu yollarda kapatılabilir. Otomobilin savrulma ihtimaline karşı devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu havalarda otomobil kaydığında devreye girecek ve otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılacaktır. Böyle bir durumda da aracınız hareketsiz kalacaktır.
Hill Holder neden arıza verir? Hill Holder kolay şekilde arızalanan bir sistem olmadığı gibi arıza durumunda en fazla karşılaşılan durum ise fren mürşidi kısmındaki sorundur. Burada yer alan sorun balata spreyi ile kolay şekilde halledilebilmektedir.
Holder kan alma tutacağı sözlük anlamı olarak herhangi bir şeyi sıkı bir şekilde tutmaya yarayan araç veya tutucu anlamına gelmektedir. Tek kullanımlık veya birden fazla kullanıma imkan veren farklı tipte tutucular yani holderler mevcuttur.
Auto hold sistemi sürücülere kolaylık sağlayan bir sistemdir. Çünkü bu sistem araç dururken, aracın öne ya da arkaya hareket etmesine engel olmaktadır. Auto hold sisteminin araçta açık olması halinde, otomobilin durması ile devreye girmektedir. Bu sistem tekerleklere fren uygulayarak aracın kaymasına engel olmaktadır.
Baz donanım dahil, manuel, Renault Clio4 - Megane4 - Megane3 Makyajlı kasada yokuş kalkış desteği mevcut... 2015 yılından itibaren donanım farketmeksizin yokuş kalkış desteği Türkiye'de tüm araçlarda standarttır. Yasal bir zorunluluktur.
Yokuş Kalkış Asistanı, aracın geri kaymasını önleyerek yokuş yukarı kalkmayı kolaylaştırıyor. ESP® Elektronik Stabilite Programı ile direkt bağlantılı olan sistem, eğim olan yerlerde araç park edildikten sonra, fren basıncını birkaç saniye daha koruyor.
1- Araç uzun süre boşta giderse bu uyarıyı veriyor. 2- Aracın beyni vitestelerden birini okumuyorsa yine bu uyarıyı veriyor. 3- Geri vites sigortası atmış veya müşür bozuk ise yine bu uyarıyı veriyor ve sistem çalışmıyor...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri