Mekan organizasyonuna ekonomik, yeni çözümler üreterek tasarım yapan kişiye iç mimar denilir. Bu unvanı alan kişi bina içerisindeki mekanların hacim ve yüzeylerini değerlendirebilecek kapasiteye sahiptir. Aynı zamanda aydınlatma, fiziksel çevre kontrolü, yapı sistemleri, mekan konforu, ısıtma gibi konulara hakimdir.
Mezunlar, iç mimarlık firmalarında, mimarlık stüdyolarında, tasarım şirketlerinde veya kendi bağımsız pratiklerinde iç mimar olarak çalışabilirler. Ayrıca, ticari ve konut projelerinde iç mekan tasarımı yapabilir, müşterilerle çalışabilir ve projelerin tasarım ve uygulama süreçlerini yönetebilirler.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
İç Mimarlık Sertifika Programı 2 yılda tamamlanmaktadır. Her akademik yil icinde 3 dönem yapılmaktadır. Sertifika programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Beykoz Üniversitesi Eğitim Sertifikası ve Lasalle College Montreal tarafından gönderilen İç Mimarlık Diploması almaya hak kazanmaktadır.
Kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
İç Mimar Ne Kadar Maaş Alır? İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programı için çizim yeteneğine sahip olmak şart mıdır? Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir.
İç mimarlık diploması üniversitelerin mimarlık fakültesinde, 4 yıllık lisans eğitiminin tamamlanması ile verilen belgedir. İç mimarlık sertifikası ise online ya da yüz yüze eğitim kurumları tarafından, daha kısa süre içerisinde, profesyonel bir eğitim ile verilen belgedir.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
iç mekan düzenlenmesini gerektiren her işte projelendirme yapabilirler. Ama belediye işi ihale ile bir özel sektöre vermişse. Yapılan işin usulune uygun (beyan edilen projenin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı) olup olmadığı vs. durumlarda denetçi görevinde bulunurlar.
İç mekan tasarımı kaç yıllık sorusuna, ön lisans programı olduğu için 2 yıllık eğitim verilir, şeklinde cevaplanabilir. Bu alanda eğitim görmek isteyen öğrenciler için pek çok devlet üniversitesi ve özel üniversite seçeneği bulunmaktadır.
Bu noktada sürece mimarınız yada iç mimarınız dahil olur. Villa tasarımı konusunda uzman mimarlar genellikle tasarladıkları villaların iç mimari tasarımı konusunda da oldukça başarılı işler çıkarmaktadırlar.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi altında yer alan dört yıllık bir lisans bölümüdür. Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “İç Mimar” unvanı verilir.
Mimarların dersleri daha sayısal iken iç mimarlıkta sayısal derslere pek yer verilmez daha çok tasarım , malzeme , sanat ağırlıklı derslerdir. – Mimarlar bir yapıyla ilgili daha geniş çaplı ölçekte incelemeler yaparken iç mimarlar daha küçük ölçekte en ince detaylarla ilgilenirler.
Şantiyelerde üretim faaliyetiyle ilgili olarak iç mimarlar tarafından yapılan çok sayıda çalışma söz konusudur. Bunlar temelde, uygulamanın yürütülmesi ve kontrolü, kalite kontrolü, hakediş, metraj, kesin hesap, geçici ve kesin kabul, temin ve kaynak planlaması ve benzeri işlerdir.
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük iç mimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
ODALARA ÜYE OLMAK ZORUNLUDUR
"Anayasamızın 135. Maddesine göre meslek odasına üye olunması yasal zorunluluktur. İçmimarlık faaliyeti, bireysel sonuç doğuran mesleki hizmetlerden olmayıp kamu güvenliği ile yakından ilgili bir görevdir.
İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. Mesleğinin gereği olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır.
İç mimarlıkta el çizim yeteneği / el becerisi önemli mi ? Yetenek sınavı ile bölüme öğrenci kabul eden üniversitelerden birisinde yetenek sınavına girecekseniz evet el çizim yeteneğiniz önemli.
Bölüm içerisinde en önemli ders tartışmasız matematiktir. Matematik dersinde hem 1. hem de 2. bölümlerde yüksek başarı elde etmeniz beklenir. Bunun yanında sayılan diğer dersleri de iyi bir not ortalamasına sabitlerseniz, kısa sürede hedeflediğiniz iç mimarlık bölümüne yerleşebilirsiniz.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri