İç Mimarlık bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: İç Mimarlık bölümü toplam 40 adet üniversitede bulunmaktadır. SAY Puan türündededir.
İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
İç Mimarlık programlarına sayısal puan ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programlarına eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabulü yapılmaktadır.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
En son verilere bakarsan 2022 yılı için iç mimar bölümü taban puanları İstanbul Teknik Üniversitesi için 435,03 olarak alındığını görebilirsin. Akdeniz Üniversitesi için ise 331,47 puandan alınmıştır. Bu fark, tercih yapan üniversite adaylarının puanına göre değişkenlik göstermiştir.
İlgili 28 soru bulundu
İç Mimar Ne Kadar Maaş Alır? İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
Mezunların Çalışma Alanları
Kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. Mesleğinin gereği olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi altında yer alan dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Dört yıllık eğitim süresince içmimari tasarım odaklı; temel tasarım, teknik resim, içmimari çevre ve mobilya tasarımı, konstrüksiyon, yapı bilgisi, rölöve-restorasyon, teknik donatım, anlatım teknikleri, malzeme, tasarım tarihi gibi teorik, teknik ve uygulamalı dersler verilmektedir.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı taban puanları, AYT'de eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
YGS puanları ile başvuru yapılan ve üniversitelerin kendi düzenledikleri özel yetenek sınavları ile öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerine bundan sonra “özel yetenek sınavı” ile değil Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ile öğrenci alınacağı kılavuzdaki puan değişikliğinden anlaşıldı ...
İç mekan tasarımı bölümü mezunu öğrenciler projelerle ilgili teknik çizimler ve tasarımların yapılmasında görev alır. Genellikle bu bölüm mezunları mimarlık firmalarında ya da mühendislik firmalarının proje departmanlarında görev alırlar.
Mimarlık, üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
İç mimarlık da bu alanları, mekanları sizin ihtiyacınıza en uygun olabilecek hale getiren, sadece ihtiyacı karşılamakla kalmayıp estetik anlamda da en ince detaylara kadar düşünerek hayatımızı güzelleştiren bir meslek alanı. Bu meslekte yapılan işlerin de böylesine renkli oluşu birçok kişi için oldukça ilgi çekici.
İç Mimarların çalışma alanları nerelerdir? İç mimarlık/Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı firmalarında Uygulama projesi çizim ekibi, Tasarım ve sunum ekibi ya da sahada uygulama ekibi altında, belli bir tecrübe sonrasında da bu ekiplerin yöneticisi olarak çalışabilirler ya da kendi firmalarını açabilirler.
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Yüksek Mimar maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri