İstiridye Mantarı Nasıl Kızartılır? İstiridye mantarını kızartmadan önce, suyunu güzelce sıkın. Daha sonra önce yumurtaya, ardından galeta unu ya da mısır ununa batırın. Tavaya bir miktar yağ ekleyin ve mantarları deep frying tekniğiyle kızartın.
Tavada yağımızı iyice kızdırıyoruz. Yağın tavayı kaplayacak kadar olması yeterli. Yağın kızdırılması ise mantarların suyunun içinde kalması açısından önemlidir. Mantarların koyduğumuz tarafı kızardıktan sonra diğer yüzünü çeviriyoruz bu sırada tuz ve karabiber serpiştirip bu yüzünün de kızarmasını bekliyoruz.
Soğan doğranır, tavaya zeytinyağ koyulur, soğan eklenip kavrulur. Ardından mantar eklenir, harlı ateşte mantarlar suyunu çekene kadar kavrulur. Doğranmış biber ve domates eklenir, kapak kapatılıp domatesler yumuşayana kadar pişirilir. En son kekik, ezilmiş sarımsak ve tuz eklenir.
Sıklıkla yaşanan mantar zehirlenmeleri yüzünden bu besine şüpheyle yaklaşılabilir. Ancak istiridye mantarı zehirli bir mantar değildir. Aksine yenilebilir en faydalı mantar türlerinden biridir. İstiridye mantarını semt pazarlarından ya da özel mantar pazarlarından temin ettiğinizde endişe duymadan yiyebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Mantar sotenin yanına domatesli pirinç pilavı yapabilirsiniz. Soslu makarna ya da fırında makarna tercih edebilirsiniz. Fırında patates tercih edebilirsiniz. Mantar sotenizin yanına tavuk sote yemeği servis edebilirsiniz.
İstiridye Mantarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? İstiridye mantarı beyaz ve krem rengi tonlarında bir mantar çeşididir. Şapkası ve sapları diri olan istiridye mantarı, taze demektir. Ancak saplarının içi boşalan ve yapraklarına dokunduğunuzda ufalanan istiridye mantarı tazeliğini kaybetmiş ve bozulmaya başlamıştır.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
İSTİRİDYE MANTARI TARİFİ YANINA NE YAKIŞIR? İstiridye mantar sote tarifinin yanına en çok pirinç pilavı yakışıyor. Pilav yerine alternatif ise fırın makarna oluyor.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
İstiridye mantarının şapkası geniş yüzeyli olduğu için temizlenmesi de çok kolay olabilir. İstiridye mantarının dış yüzeyi küçük bir meyve bıçağı ile soyulabilir. İstiridye mantarı suyla yıkandığında su çekebilir.
İstiridye mantarı, fırında yapabileceğiniz, hazırlaması kolay, zahmetsiz bir yemektir. Ana yemek olarak tercih edebileceğiniz gibi et yemeklerinin yanına tamamlayıcı olarak da servis edebilirsiniz.
Hazırlanışı çok pratik mantarlar temizlenir kabukları soyulur tavaya biraz yağ atılır ve mantarlar konur. Sulandıktan sonra on dakika suyunu çekene kadar kızartılır hemen yumuşuyor zaten harika bir tadı var denemelisiniz. Afiyet olsun.
İstiridye mantarı, en lezzetli mantar çeşitlerinden biridir. 'Yaprak mantarı, kavak mantarı, kayın mantarı' gibi isimlerle de bilinen bu mantar, yüksek oranda protein içerir. Öyle ki, içindeki protein değeri kırmızı ete çok yakındır.
İstiridye mantarı, son zamanlarda tüketilen bu önemli mantarlardan biridir. Kayın ve kavak ağaçlarının gövdesinde yetişen istiridye mantarı, yenilebilir bir mantar türüdür.
Döküm demir ızgara ya da yapışmaz kaplamalı bir tavayı ocakta ısıtın. Mantarların baharatlayıp zeytinyağı döktüğünüz yüzeyini tavanın tabanına yapıştırın. Sonra diğer yüzeyini de tuzlayıp biberleyin, yağlamaya gerek yok. Yağladığınız yüzeyden tavaya akan yağ iki tarafını da pişirmeye yeter.
İstiridye mantarı zehirli değildir. İstiridye mantarı zehirlemez.
Geniş ve büyük bir tavayı ısıtın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, doğranmış mantarlar ile birlikte soteleyin. Mantarlar suyunu salıp, tekrar çektikten sonra sarımsakları, tereyağı ve limon suyunu da ekleyip 2 dakika ateşte çevirin. Tuz,karabiber, pul biber ve taze kekiği de ekleyip karıştırın.
İstiridye mantarlarını, kapya ve yeşil biberi uzun ince doğrayın. Tavaya zeytinyağı ve mantarları alıp mantarları suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken mantarlara biberleri ve soğanı ekleyip kavurun. Daha sonra domates rendesini de ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
İstiridye Mantarı
Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Yaygın bir şekilde yetiştirilenler artık sofralarımıza rahat bir şekilde gelebiliyor. Bugün pazarlarımızda 10-12-15 TL civarında kültür mantarları satılıyor. Yaklaşık 20-25 TL'lere kadar fiyatları yükselebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri