İç mimarlık mezunu kişi, size işlevselliği yaratacak durumlar konusunda yetkin bir hizmet verebilirken, iç mimarlık çevre tasarımı mezunu bir kişi hem işlevsellik alanında hem de sanatsal anlamda size daha rahat hizmet verebileceklerdir. Türk iç mimarlar ve iç mimar adayları bu iki bölümden çıkmaktadır.
İç mimarlık, tanım itibari ile yalnızca kapalı alanların iç tasarımlarını konu alan bir meslek olarak biliniyor olsa da çevre tasarımı eklentisi ile birlikte bu bölümde hem iç hem de dış olmak üzere her türlü mimari ve tasarımsal çalışma söz konusu olur.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programından başarı ile mezun olan öğrenciye 'İç Mimar' unvanı ile mesleki yetki verilmektedir.
Mezunlar mimari firmalar, iç mimarlık ofisleri, tasarım şirketleri, belediyeler, peyzaj mimarlığı firmaları, sürdürülebilirlik konularında çalışan şirketler, inşaat sektörü ve ev tasarımı hizmetleri sunan şirketlerde çalışabilirler.
Bu yüzden İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları, gerek kamu gerek belediyeler gerekse özel sektörde etkin olarak çalışabilirler. Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
İç mimarlığa eşit ağırlık alanında giriş yapmak isteyen öğrenciler İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümüne kayıt yaptırabilir. Bu bölüme yerleşmek isteyen öğrenciler; Türkçe. Matematik.
Her türlü iç mekân (konut, restoran, alışveriş merkezi, hastane, okul, yat, karavan, vb.) düzenlemesinden fuar standları ve mobilya tasarımına dek sayısız alanda iş yapabilirler. Bir kuruluşa bağlı olmayı tercih etmeyenler, kendi özel ofislerini açarak bağımsız olarak da çalışabilirler.
Programdan mezun olan İç Mimar ve Çevre Tasarımcıları, kamuda veya özel sektörde yer alan tüm tasarım, uygulama ve ticari faaliyetlerde görev alma olanağına sahiplerdir.
Kısaca özetlemek gerekirse, mimarlar binaların dış tasarımları ile ilgili çalışmalar gerçekleştirirken, iç mimarlar binaların iç tasarımları üzerine çalışır. Bireyleri yaşam, eğlence ve iş amaçlı yapısal iç mekan tasarımında mimari ilkeleri uygulamaya ve profesyonel iç mimar olarak işlev görmeye hazırlayan bir program.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
Özel yetenek sınavı olmadan (TM 1 branşından), ÖSYM' nin yaptığı sınav puanıyla öğrenci alan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü, şuanda normal öğretim ve ikinci öğretim olmak üzere toplam 350 öğrenciye eğitim vermekte olup, 4 yıllık eğitim programı süresince görsel algıya dayalı, yaratıcı ve yaşanabilir iç mekanlar ...
İç mekan tasarımı 2 yıllık eğitimini tamamlayan mezunlar genellikle özel sektörde faaliyet gösteren iç mimarlık firmalarında ve mühendislik firmalarında görev alır. Bu kişiler proje departmanlarında çalışır.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)(Ücretli) (4 Yıllık) Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2023 Sınavı
ölçek farkı değil. dahası iç mimarlar da uygulama projesi çizebiliyor. ek olarak her mimar veya iç mimar uygulama projesi çizemez. bu çok büyük ve önemli bir iştir. uzmanlık alanıdır.
Yükseköğretim Kurulu ( YÖK ), 06 Temmuz 2017 tarihinde almış olduğu kararla İÇMİMARLIK PROGRAMI MEZUNLARININ kamu kurumlarının Mimar kadrolarına atanamayacaklarına karar verdi.
İç Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı mezunlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Teknik Hizmetler Sınıfında yer alıp “Dekoratör” olarak atanmaları uygun görüldüğü belirtilmiştir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı mezunları özellikle inşaat ve dekorasyon firmaları veya mimari tasarım büroları ile birlikte çalışırlar. Burada mekânların ve eşyaların tasarımında büyük bir rol oynarlar. Bunun yanı sıra akademisyen olmayı seçen İç Mimar ve Çevre Tasarımcıları üniversitelerde öğretmenlik yapabilirler.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Bölümde şantiye ve büro stajı olmak üzere zorunlu 2 staj vardır. 2.3. Staj Fakülte uygulama esasları ile belirlendiği üzere akademik tatillerde gerçekleştirilir.
iç mekan düzenlenmesini gerektiren her işte projelendirme yapabilirler. Ama belediye işi ihale ile bir özel sektöre vermişse. Yapılan işin usulune uygun (beyan edilen projenin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı) olup olmadığı vs. durumlarda denetçi görevinde bulunurlar.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
Yeterli TYT puanı ile aday öğrencinin ön lisans İç Mekan Tasarımı programını tercih etmesi ve tercih sonuçlarına göre ön lisans İç Mekan Tasarımı programına yerleşmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri