İç iletişim yöntemleri, öncelikle kurum içinde bilgi ve bilgi paylaşımını sağlar. Bu, çalışanların bilgilendirildiği ve etkin bir şekilde katılım sağlanabilen bir çalışma ortamı oluşturur. Dış iletişim yöntemleri ise genellikle kurumun dış dünya ile etkileşimlerini yönetir.
Dış İletişim Nedir? Dış iletişim, şirketin markalaşmasına ve dış hedef kitleye mesaj göndermesine odaklanır. Günümüzde, bir şirketin kurumsal mesajlarını öne çıkaran sadece basında yer almak değil, aynı zamanda sosyal medyadır.
İç İletişim, kurum içerisinde etkili bir iletişim sisteminin kurulması ve yönetilmesi sürecidir. Çalışandan üst yönetime kadar, kurum içerisinde yer alan tüm paydaşları kapsayan bu süreç, aynı kurumda bir araya gelen insanların işbirliğini ve uyumunu amaçlar.
İç iletişim, bir kurumdaki çalışanlar arası işbirliği ve uyumun sağlanması, sağlıklı bir bilgi ağının oluşturulması, çalışanların motive ve teşvik edilmesi gibi amaçlara hizmet ediyor. Bunun için, uygun kurumsal iletişim yöntemlerinin belirlenmesi büyük bir önem taşıyor.
Kişi içi iletişim ya da kendi kendine iletişim, kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendi ile iletişim yaparken düşünür; kafasında kendisiyle ve başkalarıyla konuşur, tartışır, kavga eder, küser, barışır, oynar ve eğlenir.
İlgili 43 soru bulundu
Hayatın her anında ve her mekânda gerçekleşen bu iletişim türü, bir başka bireye de ihtiyaç duymaz. Düşünür, zihninde kendisiyle ve başkasıyla konuşur, tartışır, sevinir; kendi kendine karar verir, karar değiştirir; plan yapar, hayaller kurar, kendisiyle başkaları arasında karşılaştırmalar yapar.
İç iletişim tüm iç seyircileri ilgilendirir; yönetim, çalışan, yatırımcılar ve mevcut müşteriler ile hizmet sağlayıcılar da buna dahildir. Kurumsal iletişim ise dış seyircileri; rakipleri ve basını da içerir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Etkili bir kurum içi iletişim, çalışanların iş birliği yapmasını, ortak hedeflere ulaşmasını ve verimliliği artırmasını sağlar. Ayrıca, çalışanların motivasyonunu artırarak, iş tatmini düzeylerini yükseltir ve kurumda çalışanların sadakatini artırır.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İç iletişim uzmanı, bir şirketin iç iletişim stratejilerini geliştiren ve uygulayan kişidir. Çalışanlar arasındaki iletişimi arttırmak, motivasyonu yükseltmek ve şirket kültürünü güçlendirmek için çalışır. Ayrıca, şirket içi etkinliklerin planlanması ve yönetimi de görevleri arasındadır.
Kurum dışı diğer bir ifade ile kurumlararası iletişim, bir kurumun çevresinde ve hedefinde yer alan bireyler ile belli bir çizgide kurulan iletişim olarak tanımlanmaktadır. Kurum dışı ile iletişimin iyi olması büyük ölçüde içsel iletişiminin iyi olmasına bağlanmaktadır (Theaker, 2006, s. 227).
Açık iletişim duyguların, düşüncelerin doğrudan ifade edilmesi anlamına geliyor kısaca. Yani göz süzmeden, trip atmadan, kahve fincanını hızla masaya çarpmadan ya da en kötü senaryoda yumrukların havalarda uçuşmadığı, son derece basit bir iletişim yöntemi.
1.Kişinin Kendisi ile iletişimi (içsel İletişim): Kişinin
kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendisi ile iletişim yaparken düşünür; kendisiyle ve başkalarıyla konuşur ( sosyaldeyince.com,2014).
Bir iç iletişim uygulaması , çalışanlarınızın e-posta ve telefon görüşmeleri gibi geleneksel kanalların ötesinde konuşması, paylaşması ve birbirleriyle iletişim kurması için bir platformdur.
Yüz yüze, sözlü, sözsüz şekilde olabilir. İletişim sürecinde, kaynak ve hedefin aynı olduğu durumda kişisel iletişim gerçekleşir. Kişinin, kendi ile kurmuş olduğu iletişim daha çok zihinsel süreçleri kapsamaktadır. Kişisel iletişim, uyku dışında her an devam etmektedir, bu yüzden en çok kullanılan iletişim türüdür.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre iletişim, duygu ve düşüncelerin, akla uygun şekilde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşme olarak tanımlanmaktadır. Buna ek olarak iletişimle ilgili diğer tanımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. İletişim bir organizmanın bir uyarıcıyla gösterdiği ayırıcı tepkidir.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri