İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
Tebligat gönderildikten sonra 15 gün içerisinde borcun ödenmesi durumunda e-haciz işlemi sona erdirilmektedir. 15 gün süre içerisinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılmasını sağlar.
Borç tamamen ödenmiş ve dosya kapanmış olmasına rağmen alacaklı bahse konu icra takibini devam ettiriyorsa, borçlu borcunu tamamen ifa ettiğini gösteren belirli belgelerle mahkemeye başvurarak takibin iptalini istemek imkânına sahiptir. Bu talebin reddedilmesi hâlinde de menfi tespit davası açma hakkı saklıdır.
İlgili 28 soru bulundu
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Borç tamamen ödendikten sonra, ilgili kurumların durumu bilmesi ve e-Hacizin kaldırılması için ilgili kuruma bir dilekçe yazarak haciz işleminin kaldırılmasını talep etmek gerekmektedir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
İcra dosyası dosya infazen kapatıldığında e- devletten silinir. Bunun için tahsil harcını yatırdığınızdan emin olunuz. Borcu ve tahsil harcı ödedikten sonra icra müdürlüğüne talep atılmalı ve gerekli personele hatırlatma yapılmalıdır.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
İcra Dosyası Kapatma Harcı 2023
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
İcra Müdürlüğü harcın kim tarafından ödendiğiyle ilgilenmez.
Feragat harcının yükümlüsü, feragati yapan yani alacaklıdır. Feragat harcında da, haricen tahsil beyanında olduğu gibi, ödenmesi gereken harcın yarısı icra müdürlüğünce tahsil edilir.
İcra dosyası, borçlunun borcunu ödemesi için uyarı niteliğindedir. Borçlu ise hakkında oluşturulan icra dosyasının kapanmasını ister. Bu nedenle borcunu ödeyerek, hakkında açılan dosyanın kapanmasını sağlayabilir. İcra dairesine başvuruda bulunarak ve ödeme yapılarak, icra dosyasının kapanması sağlanabilir.
Borçlu tarafın e-Hacizi kaldırmak için vergi dairesine veya banka şubesine ödeme yapması gerekmektedir. Ödemeler tamamlandığında, haczin kaldırılması için ilgili kuruma bir dilekçe verilir. Dilekçede borcun ödendiği belirtilir ve “Borcu yoktur” yazısı alınır.
Bunu adliyelerin icra dairesinden yapar.
Zaman aşımı süresine göre toplamda bu zaman aşımı süresinin geçmesi ve gerekli şartların sağlanmasının ardından icra takibi düşecektir. 10 yıl olarak belirlenen genel zamanaşımı kendi içinde farklı koşullara sahiptir. Öte yandan 1 sene boyunca işlem yapılmaması durumunda dosya işlemden de kaldırılacaktır.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
Başvurunun ardından bir, en geç iki iş gününde talep edilen borcu yoktur belgesi e-posta olarak gönderilir. E-imzalı olarak gönderilen belge, resmi evrak niteliğindedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
İcraya verilen borçlar, kredi notunu olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri