Güncel İcra Takibi Masrafları Ocak 2024 İtibarıyla; İcraya Başvurma Harcı: 427,60-TL. Değeri Belli Olmayan İcra Takiplerinde İcranın Yerine Getirilmesi Harcı: 427,60-TL.
Sonraki her 1.000 gram için 20.00 TL olarak belirlenmiş, elektronik tebligat ücreti 10.00 TL olarak kalmıştır.
İlamlı takibin türüne göre değeri belli olmayan icra takiplerinde 2024 itibari ile icranın yerine getirilmesi harcı da 427,60 TL'dir. Örnek olarak gayrimenkullerin tahliyesine ilişkin takiplerde başvurma harcı yerine icranın yerine getirilmesi adı altında harç alınır.
Ödeme veya İcra Emrinin Tebliği Üzerine – Hacizden Önce Yapılan Ödemelerde: %4,55. Hacizden Sonra Satıştan Önce Yapılan Ödemelerde: %9,10. Satış ve Paraya Çevirmeden Sonra Yapılan Ödemelerde: %11,38. Maaş Haczi Üzerine Yapılan Tahsilatlarda: %4,55.
Başvuru harcı: 27,70 TL Vekâlet harcı: 4,10 TL'dir Peşin harç ise, takip tutarı üzerinden hesaplanır. Takibe konu alacak tutarının %05'i (Bindebeş'i daha sonra tahsil harcından mahsup edilmek üzere icra müdürlüğünce takip başlatılırken alacaklıdan alınır.
İlgili 30 soru bulundu
Başvurma harcı, dilekçe ve tutanakla dava açma, çekişmesiz yargıda talepte bulunma, davaya katılma, tevdii mahallinin tayini, geçici hukuki koruma yolları ile ilgili taleplerden alınan ve peşin olarak ödenmesi gereken maktu bir harçtır. 2024 yılı güncel başvurma harcı 427,60 TL'dir.
Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir. Kapak tutarın ödemesi sonrasında İcra Dairesi görevlileri tarafından dosyanın kapatılması için gereken işlemler başlatılacaktır.
Kadim Hukuk ve Danışmanlık Attorney At Law. Güncel İcra Takibi Masrafları Ocak 2024 İtibarıyla; İcraya Başvurma Harcı: 427,60-TL. Değeri Belli Olmayan İcra Takiplerinde İcranın Yerine Getirilmesi Harcı: 427,60-TL.
İcra vekalet ücreti de bir icra gideridir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen vekalet ücreti haksız çıkan tarafa yüklenir. Bu sebeple vekalet ücreti de bir takip masrafıdır. İcra giderleri de alacaklı tarafından peşin olarak ödenir ve takibin sonunda haksız çıkarsa borçluya yükletilir.
Maaş haczi geldiğinde borçlunun maaşının tamamına el konulmaz. Kanun gereği, borçlunun maaşının asgari ücretin 1/4'ünden fazlasına haciz konulamaz. Yani, 2023 yılında asgari ücret 5.500 TL ise, borçlunun maaşının en fazla 1.375 TL'sine haciz konulabilir. Maaş haczi, borç bitene kadar her ay devam eder.
Kapalı Borcun Tamamının Ödenmemesi Ne Demek? İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Borçlunun icra dosyasına yapacağı ödemelerde üç farklı yöntemden birini tercih etmesi mümkündür. Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlara ödenecek ücret; İlk 200.000,00 TL için %16,00. Sonra gelen 200.000,00 TL için %15,00. Sonra gelen 400.000,00 TL için %14,00.
Fiziki tebligat ücreti 9-TL olmasına rağmen elektronik tebligat ücreti 4,5-TL olarak belirlenmiş olup, ücret açısından da yarı yarıya kar sağlanmış olacaktır.
Şöyle ki, icra dairesine gitmeden borcu tebligattaki icra dairesi IBAN numarasına yatırdıysanız dosyanız kapanmayacaktır. Çünkü tebligatta yazan miktar icra tahsil harcı ve bazı ek masraflar hariç bir miktar olduğu için icra dairesindeki dosyanın kesin kapanışı icra kapak hesabının hesaplanıp ödenmesi ile olmaktadır.
Bir alacaklı borçlu kişiden kendi çabaları ile alacaklarını elde edemez ise icra borcunu avukata ödeme aracılığı ile ya da avukatsız şekilde kendisi icra takibine başvuru yapabilmektedir. Bu takip başlarken alacaklı kişiden başvuru harcı ve peşin harç adında harçlar alınmaktadır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Eğer dava harcı ödenmezse, dosya mahkeme tarafından işleme alınmayabilir veya davayla ilgili adımlar atılamayabilir. Bu nedenle, dava sürecine başlamadan önce dava harcı ve diğer masrafların belirlenmesi ve ödenmesi önemlidir. Mahkeme masraflarını ödemek genellikle davayı kaybeden tarafın sorumluluğundadır.
İcra Giderleri Nedir? İcra giderleri; icra organlarının takibi tam ve doğru bir şekilde yapabilmeleri için yaptıkları harcamalardır. Bu giderler icra dosyasına ilişkin hizmet ya da işi yapmış olan kişilere ödenir. Ödeme emrinin tebliği, posta giderleri, haczedilen eşyanın muhafazası giderleri bu kapsamdadır.
2024 YILI HARÇ ÜCRETLERİ AÇIKLANDI Vekalet Suret Harcı 60,80 ₺ Anayasa Mahkemesi Başvuru Harcı 3.518,70 ₺ İcra Başvuru Har...
Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur. Eğer borçlu olan kişi, icraya konu olan borcunu avukata ödemişse, avukat icra dairesine borcun ödendiğine daire bir yazı sunar. Yazının işleme alınmasından birkaç gün sonra, icra dosyası kapatılır.
Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık zamanaşımı süresi icra takiplerinde de uygulama alanı bulmaktadır. İcra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmışsa, dosya 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçmesiyle tamamen ortadan kalkar.
Borçlu, borcunu ödemez ve alacaklı, icra dosyasında yaptığı haciz işlemi sonrasında hacizli malın satışı yoluyla alacağını tahsil ederse %11,38 oranında bir tahsil harcı ödenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri